"A vébé nyugisabb volt, mint egy normál turistaszezon" - interjú a dél-afrikai magyar nagykövettel

Vágólapra másolva!
Három éve dolgozik Magyarország dél-afrikai nagyköveteként Emri István, aki úgy véli, a labdarúgó-világbajnokság házigazdája jól vizsgázott az egész világ előtt, hiszen az év legnagyobb sporteseménye különösebb gond nélkül zajlott le. A nagykövet szerint Dél-Afrika működőképes ország, amelyben azonban vannak még megoldásra váró társadalmi és gazdasági problémák, ilyen például a bűnözés vagy a szegény rétegek felkarolása. Reméli, hogy nem lesz folytatása az idegenellenes megmozdulásoknak, és nem zavarja, hogy az ember nem mindig mehet oda, ahová szeretne, mert szerinte minden országban vannak betartandó szabályok.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni interjúja Pretoriából

- A vébé előtt mindenki nagyon féltette Dél-Afrikát a rendezéstől, de az ország összességében jól vizsgázott. A sikeres rendezés milyen hatással lehet az országra?
- Nagyon sok ország féltette az állampolgárait attól, hogy Dél-Afrikába jöjjön, mert itt valóban nagyon magas a bűnözési ráta, de éppen az [origo]-n volt egy cikk, amelyben az amerikai konzuléval hasonlították össze a véleményem. Ő azt mondta, ne jöjjenek a drukkerek Dél-Afrikába, én viszont mindig is azt mondtam, nyugodtan jöjjön, akinek ehhez kedve van, mert azok a helyek, ahol a turisták általában megfordulnak, biztonságosak. Ráadásul a dél-afrikaiak nagyon felkészültek a világbajnokságra, majdnem 40 ezer új rendőrt is munkába állítottak, és úgy tűnik, nekik lett igazuk, mert különösebb probléma nélkül lezajlott az egész.

- Ezek szerint a vébé javíthat Dél-Afrika megítélésén, és valamennyire háttérbe szoríthatja a sok negatívumot, amit mindig felsorolnak az országgal kapcsolatban?
- Valószínű, hogy javított a megítélésén, hiszen a világbajnokságot több száz millióan kísérték figyelemmel, és nem nagyon volt az elmúlt egy hónapban olyan hír, amely a dél-afrikaiakat a vb-rendezéssel kapcsolatban rossz színben tüntette volna fel.

- Mi lesz a stadionokkal? Mennyire tudják majd kihasználni ezeket a létesítményeket a vb után?
- Az új stadionok azok, amelyek problémát jelenthetnek, azt például lehet tudni, hogy a fokvárosi stadionnak visszabontják a felső karéját, a mostani hetvenezres helyett harmincezer körül lesz a befogadóképessége, amit már meg tud tölteni egy itteni sportesemény is. Fokváros és Durban olyan szempontból jobb helyzetben vannak, hogy a konferenciaturizmusnak is célpontjai, ha koncerteket vagy fesztiválokat szerveznek, akkor valamilyen módon tudják hasznosítani a létesítményeket. Johannesburg pedig nagyváros, ott mindig van valami, amivel talán fel tudják tölteni azt a nagy stadiont, a rögbiválogatott például a Soccer Cityben játszik majd augusztusban az új-zélandiak ellen (két nap alatt 44 ezer jegyet kapkodtak el a nézők, a szervezők pedig 88 ezres közönséggel számolnak, amely 55 éve a legnagyobb nézőszám lenne egy dél-afrikai rögbimeccsen - a szerk.).

- Hány szurkoló érkezett Magyarországról a vébére?
- Olyan 300-500 magyar szurkoló lehetett itt, és hál' Istennek senkinek nem lett semmi baja, nyugalmasabb időszakunk volt, mint amikor normál turista főszezon van. Ahogy a kollégáktól hallottam, szerencsére a jóval nagyobb létszámban érkező szurkolótáboroknál is minimális volt a probléma, ha voltak is rablások vagy lopások, azoknak inkább az újságírók voltak a kárvallottjai, a spanyoloknál a huszonöt lopásból húsz alkalommal újságírótól vittek el pénzt vagy értéket.

- A vébén látott fociláz ellenére a helyieknél még mindig a rögbi és a krikett foglalja el az első két helyet a sportok között, a mostani lelkesedés elég lehet ahhoz, hogy a futball megelőzze valamelyiket?
- Valószínű, hatalmas lendületet ad majd a világbajnokság a helyi labdarúgásnak, lévén, hogy élőben, testközelben látták a mérkőzéseket és a legjobb játékosokat. Azt is látták, hogy a labdarúgás az egyik lehetőség, amivel a szegénységből ki lehet emelkedni, a latin csapatokban szerepeltek olyanok, akik az itteni townshipekhez (feketék lakta, elszeparált városrész - a szerk.) hasonló körülmények közül nőtték ki magukat. Ha ezt ügyesen használják ki, és úgy tűnik, igen, akkor az jótékony hatással lehet a helyi labdarúgásra, és a Bafana Bafana remélhetőleg továbbjut a csoportkörből a brazíliai vébén négy év múlva.

- A helyi médiában állandó téma, hogy a világbajnokság után felerősödhetnek a külföldiek ellen támadások. Az itteniek közül volt, aki szerint lesznek atrocitások, mások szerint ezt az egészet csak a média nagyítja fel, ön hogy látja?
- Két évvel ezelőtt elég komoly zavargások voltak, hatvan ember meg is halt, amikor a helyi szegénynegyedekben, bádogvárosokban a lakosság egyes csoportjai durva módon elkezdték kizavarni a külföldieket. Akkor több tízezren mentek haza, több ezer embert kellett a kormánynak máshova telepítenie, és úgy tűnt, lecsillapodtak a kedélyek, de Fokváros környékén július 11-én volt kisebb-nagyobb zavargás, szerencsére senki nem halt meg. Azt hiszem, felkészültek az esetleges folytatásra elég rendesen, a katonaságot és a rendőrséget kivezényelték, és azóta nyugodt a hangulat. 2008-ban az ország több területén, Johannesburgban, Durbanben és Fokvárosban is voltak ilyen atrocitások, most csak Fokvárosról hallottunk, és szerencsére július 11-e óta csönd van, ami optimizmusra adhat okot.

Forrás: AFP

- A negyvenezer, vébé előtt munkába állított rendőrnek mi lesz a sorsa?
- Megtartják őket, nem egyszeri felvétel volt, ami a közbiztonság szempontjából is jó, és azért is, mert nem kerül utcára újabb több tízezer ember.

- A másik visszatérő téma, amit több dél-afrikai is szóba hozott a vébé alatt, hogy az ország kifelé most nagyon egységesnek tűnt, de fél év múlva is ilyen marad-e vajon, vagy felszínre törhetnek a társadalmon belüli szunnyadó ellentétek?
- Az apartheid (a faji elkülönítés politikája - a szerk.) utáni időszak felszámolása nem fejeződött még be, vannak még megoldatlan problémák, ilyen például a bűnözés, de a kormány és a különféle civil szervezetek mind a fekete, mind a fehér lakosság részéről próbálnak valamilyen modus vivendit találni, hogy a múltnak a csúnya örökségét olyan módon oldják meg, amely mindenkinek megfelelő.

- Nem is elsősorban a bűnözésre gondoltam, inkább a felülről, a politikai körökből érkező feszültségkeltésre. Julius Malema, az országot irányító Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) ifjúsági vezetője például többször is nyilvánosan uszított a fehér lakosság ellen.
- Az ANC az apartheid elleni küzdelem vezetője volt, azóta is ők a kormánykoalíció meghatározó erői, mind országos, mind tartományi, mind önkormányzati szinten általában ők nyerik meg a választásokat. Ami Malema urat illeti, őt a saját pártja kicsit megfegyelmezte, egyéni akciókról lehetett szó, de rászóltak, hogy ne beszéljen butaságokat, az ANC-n belül nem az az uralkodó irányzat, amit ő képvisel. Malemától függetlenül valóban vannak olyan megoldatlan társadalmi, gazdasági problémák, amelyekre megoldást kell találniuk, ilyen például a lakosság nyolcvanöt százalékát kitevő fekete többség helyzetbe hozása, vagy a szegénység elleni küzdelem, hiszen az ország majdnem fele afrikai szegénységben él, elég nehéz feladat, hogy miképp tudják őket onnan kimozdítani.

- Nelson Mandela exelnöknek mennyire lehet még beleszólása a politikával kapcsolatos dolgokba? Vagy a tekintélye önmagában nem elég ahhoz, hogy tényező legyen?
- Már nem, és az ANC ezt az országot az apartheid óta kisebb-nagyobb problémákkal, de meglehetősen jól irányítja. A gazdaság növekszik, legalábbis a recesszióig évi öt-hat százalékot nőtt, és most megint növekedésnek indult. Azok a dolgok, amelyektől sokan féltek, nem következtek be, az átalakulás óta nem volt polgárháborús helyzet, úgy tűnik, hogy mindenki elfogadta azt az állami berendezkedést, amit akkor kidolgoztak. A jogászok azt mondják, a világ egyik legjobb alkotmányát sikerült kidolgozniuk, a sajtó szabad, azt ír, amit akar, és gyakran elég kritikusan fogalmaz a vezetéssel szemben is, a bíróságok kvázi függetlenek, úgyhogy maga a rendszer működik, és ez Mandela hiányában is működik. Mióta Mandela visszavonult a politikától, azóta a harmadik elnököt fogyasztják, és az, hogy sikerült megrendezni egy ekkora eseményt, mint a focivébé, mutatja, hogy ez egy működőképes ország.

Forrás: AFP

- Három éve dolgozik nagykövetként Dél-Afrikában, mi az, ami a legjobban hiányzik otthonról?
- A család, van két lányom, ritkán látjuk őket, igaz, valamennyire segít a Skype és az internet. Szerencsére nemsokára megyünk haza szabadságra, akkor mindent bepótolhatunk.

- Az egyik itteni magyar azt nevezte a legzavaróbb dolognak, hogy nem mehet el bárhova, mert mindig a biztonságot kell szem előtt tartani, s ezért úgy érzi, korlátozva van a szabadságában. A másik dolog, ami szintén szokatlan az otthoni viszonyok után, hogy nincs tömegközlekedés, és mindenki autóhoz van kötve. Ön ezeket hogyan éli meg?
- Tömegközlekedés tényleg nincs, ez komoly probléma, ráadásul nagyon nagy az ország, és ha mondjuk a pretoriai Mamelodi Sundowns elmegy Durbanbe játszani, akkor a szurkolók nem tudnak vele menni, mert nincs igazán vonat-vagy buszközlekedés, és a távolság oda-vissza 1200 kilométer. Ennyit levezetni egy meccsért túl nagy pénz, pláne, ha még ott is kell aludni. A stadionok kihasználtságának is ez az egyik problémája, hiába játszanak az elsőosztályú csapatok jó meccseket, a szurkolók nagy része nem tud velük együtt utazni. A kérdés első felére visszatérve, vannak szabályok, de ezek minden országban vannak. Ezeket el kell fogadni, másrészt be kell tartani, harmadrészt, aki ezt a munkát csinálja, mint mi, annak tisztában kell lennie vele, hogy hol van, milyenek a körülmények és ennek megfelelően kell tennie a dolgát. Különben is, otthon sem lehet mindenhova elmenni, és ott is vannak olyan helyek, ahol, ha az ember otthagyja a kocsiját, egy óra múlva már nem lesz meg. És azért itt is vannak olyan lehetőségek, amelyek ezt a bezártságot enyhítik, vannak parkok, vagy nyugodtan el lehet menni biciklizni. Természetes, hogy mindenkit kicsit túlbiztosítja magát, de ez egy olyan helyi sajátosság, amivel együtt lehet élni.

- Mi az, ami itt jobb, vagy működőképesebb, mint Magyarországon?
- Az időjárás biztosan jobb.

- Úgy is, hogy júniusban van tél?
- Igen, hiszen csak két hónapról van szó. De más dolog egy turistának idejönni, és más itt dolgozni, de tényleg szép ország, rengeteg látnivalóval.

- Mi a legjobb élménye Dél-Afrikáról?
- Most a focivébét, nagy élmény volt itt lenni, a hangulat, a meccsek, a helyiek, a tömeg, mind magával ragadó volt.

- Melyik meccs tetszett a legjobban?
- Most hirtelen a két elődöntő és a harmadik helyért játszott meccs jut eszembe, azok igazán élvezetesek voltak. A döntő csalódás volt, a két csapat többet rugdosta egymást, mint a labdát, és a játékvezető sem állt a helyzet magaslatán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről