A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ez Suárez karrierjébe is kerülhet

suarez
Vágólapra másolva!
Luis Suárez legnagyobb gondjának nem az újabb harapása miatt várható súlyos büntetés ígérkezik, az ügy rossz esetben egy életre megbélyegzetté teheti. A Liverpoolnak biztos nagyon kínos már, a botrány a játékos árát is lenyomja. De mit kezdhetne Suárezzel egy pszichológus?
Vágólapra másolva!

Luis Suárezből a vb első számú mémje lett, miután az olasz-uruguayi meccsen megharapta Giorgio Chiellinit, az ellenfél védőjét. Két perccel később Uruguay megszerezte a győztes gólt, ezzel továbbjutott a csoportból, a négyszeres világbajnok Olaszország meg kiesett. De ez már szinte érdektelen, Suárez ellopta a show-t.

A vb előtti felvezető cikkünkben azt írtuk, kíváncsiak vagyunk rá, Luis Suárez melyik oldalát mutatja majd a vb-n. A tippünk az volt, hogy a zseni énje feledteti az őrültet: "...szerintünk össze tudja magát annyira kapni, hogy ne kezezéssel, harapással vagy negritózással hívja fel magára a figyelmet, hanem a góljaival" - így hangzott a jóslat. Nos, az első meccset kihagyó csatár a második fordulóban parádés futballal, két góllal kiejtette Angliát, azt az országot, amelynek a bajnokságában gólkirály tudott lenni. Az olaszok elleni döntő csoportmeccsen vártuk a folytatást, a gólok elmaradtak, a harapás viszont nem.

Még sárga lapot sem kapott a harapásért, hiába mutogatta Chiellini önérzetesen a vállán lévő fognyomokat. Azóta viszont vizsgálatot indított Suárez ellen a FIFA, jelezve, hogy ehhez tévéfelvételeket is felhasznál. Uruguaynak az is nagy csapás lenne, ha csak két meccsre meszelnék el a 27 éves játékost, de akár féléves eltiltást is kaphat.

Chiellini és Suárez fogának nyomai Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Noha korábban kétszer is harapott már a csatár, most az egész világ látta a jelenetet, ez pedig megtörheti a karrierjét. A Daily Mirror brit bulvárlap szerint a hírnevére különösen kényes Liverpoolnál válságtanácskozást tartanak. Érthető: ha eddig nem akarták Suárezt eladni, akkor azért lehet indokolt, ha igen, akkor meg az ügynek a Suárez árára gyakorolt hatása miatt.

A játékos helyzete a harapással egy csapásra megváltozott, olyan helyzetbe kerülhet, mint több korábbi klasszis, aki a botrányai miatt nem futotta be azt a karriert, amire a képességei feljogosították volna. Eric Cantona az elhíresült karaterúgása, Adrian Mutu a droghasználata, Paul Gascoigne az alkoholfüggősége nélkül valószínűleg még messzebbre juthatott volna.

A katalán Mundo Deportivo az angolok elleni meccs másnapján arról tudósított, hogy a csatárt kereső Barcelona nagyon közel áll Suárez leigazolásához, és diszkont áron juthat hozzá a klasszishoz, mert a 2018-ig szóló liverpooli szerződésében ugyan 85 millió eurós (25,9 milliárd forint) kivásárlási ár szerepel, de egy záradék szerint a Barcelona és a Real Madrid jelentkezése esetén alacsonyabb összegért, 65 millió euróért (19,8 milliárd forint) is elengedik. Kérdés, a Barcánál még mindig akarják-e Suárezt.

Persze ha nem, azt azért el tudjuk képzelni, hogy egy olyan újgazdag klub, mint a PSG, a Monaco vagy a Manchester City félretenné a presztízsszempontokat. Végül is Suárez klubcsapata számára nem lenne rossz hír egy hosszú FIFA-eltiltás, hiszen akkor csak a klubjára koncentrálhatna.

Látjuk még ilyen mezben? Forrás: AFP/Paul Ellis

A liverpooli kapcsolatokkal is rendelkező Careers Management Group játékosmenedzseri iroda társigazgatója, Kövesdi Viktor szerint a kedden történtek komoly hatással lesznek a csatár karrierjére. "Bár ma is mindenki a legjobb góllövő csatárokat szeretné megszerezni, komolyan befolyásolhatja az érdeklődő klubokat, ha a kinézett játékosban benne van a több hetes-hónapos eltiltás veszélye" - mondta az Origo kérdésére. Szerinte a történtek biztosan elriasztanak potenciális érdeklődőket, de akik nem finnyásak, azok épp ezért lejjebb alkudhatják a vételárat.

Kövesdi szerint Suárez jövője leginkább a FIFA fegyelmi bizottságának a döntésétől függ majd. "Ha a vb-ről eltiltják, és utána sem szerepelhet egy ideig a válogatottban, az komolyan befolyásolja a jövőjét. Ha olcsón megússza, akkor az eset két-három hétig még érdekes lesz, de egy hónap múlva már nem biztos."

Mit szólna a Real vagy a Bayern?

A csatár főleg az európai topklubokról mondhat le Kövesdi szerint, hiszen ha összeül egy olyan klub vezetősége, mint a Real, a Barca vagy a Bayern, akkor a szponzorok érdekeit is figyelembe véve nem biztos, hogy ráadják a csapat mezét egy ennyire balhés játékosra. "Nem biztos, hogy csillagászati összegért le fognak igazolni egy olyan játékost, akinek a nemzetközi megítélése romokban hever, és azt mondják róla, hogy az állatkertben kellene mutogatni."

Kövesdi azt is megjegyezte, Suárez esete jól mutatja, mennyire egyedi a futballpiac. "Nincs még egy olyan ága a szórakoztatóiparnak, ahol egy hét alatt ilyen mértékben fel-, majd le tudna értékelődni valaki."

Suárez 2010-ben Otman Bakkalt, tavaly Branislav Ivanovicot kóstolta meg (7, illetve 10 meccses eltiltást kapott), ezért az olasz sajtó máris pszichiátriai esetnek nevezte. Vélhetően "a csalódottságát és a dühét vezette le Chiellinin, aki megakadályozta, hogy a labdához férjen" - idézte a Reuters hírügynökség Eva Kimonist, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusát. "A harapás megnyilvánulhat valós vagy feltételezett fenyegetés hatására, illetve megelőző cselekvés is lehet a dominancia és a birtoklás kifejezésére" - mondta Kimonis, hozzátéve, hogy felnőttekre ez azért már nem jellemző.

Szét kéne szedni a személyiségét

"Egy rendes analízisfolyamat kellene, hogy megállapíthassuk, milyen személyiségzavara van. Annál azért sokkal komplexebb a személyiség, hogy az mondjuk: az anyja nem szoptatta eleget, ezért 27 évesen a vébén megharapta Chilleini vállát. Mondhatjuk, hogy orálisan fixált, azaz nem elégítették ki az orális szükségleteit kiskorában, de ebből nem vonhatunk le konkrét következtetéseket" - mondta az Origo kérdésére Boda-Ujlaky Judit sportpszichológus.

Azt mondta, első látásra logikusnak tűnik, hogy kezeltessék a különben nagyszerű csatárt, de ez nem ilyen egyszerű: "Személyiségfejlesztésre volna szüksége, melynek során szét kellene szedni a személyisége alapjait, és ez könnyen a pályafutásába kerülhetne. Éppen ezért nem is szoktak ilyet alkalmazni élsportolóknál, csak a karrierjük befejezése után. Marad az, hogy büntetéssel, eltiltással fenyegetik" - magyarázta a szakember.

Beszédes, hogy nemcsak Suárez bagatellizálja az ügyet ("előfordul az ilyesmi a fociban"), de az uruguayi csapatkapitány, Diego Lugano is megvédte társát, mondván, emberileg csalódott Chielliniben, aki "lejön a pályáról, sír, és az ellenfelére mutogat". Suárez esetében - ha elvetjük a személyiségfejlesztést - meghatározó lehet a környezet reakciója. "Ha elfogadhatónak tekinti ezt, és ebben társai, illetve edzői is megerősítik, akkor valószínűtlen a változás" - idézte az MTI Corinne Reid professzort.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!