Ki lesz itt a csoportelső? Furcsa dolgon is eldőlhet mindez

angol fociválogatott, vb
Jelen pillanatban az angolok vezetik a G-csoportot
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó világbajnokságon az angolok 6-1-re legyőzték Panamát, ezzel két lejátszott mérkőzés után 6 ponttal állnak az G-csoportban, csakúgy mint a belgák, akik szombaton 5-2-re nyertek Tunézia ellen. A két sztárcsapat az utolsó fordulóban egymással meccsel a csoportelsőségért, azonban ha döntetlen születne, létrejöhetne egy olyan forgatókönyv, hogy a Fair Play pontszám döntene a csoportelsőségről.
Vágólapra másolva!

Az angolok és a belgák két mérkőzést követően hat ponttal állnak, nyolc gólt szerzetek, és kettőt kaptak, tehát minden mutatóban fej-fej mellett haladnak.

A FIFA a csoportból való továbbjutást pontazonosság esetén a következőképpen határozza meg:

  • 1. jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen
  • 2. több lőtt gól az összes mérkőzésen
  • 3. egymás elleni eredmény
  • 4. egymás elleni jobb gólkülönbség
  • 5 több lőtt gól az egymás elleni mérkőzéseken
  • 6. Fair Play pontszám (-1 pont egy sárga lapért, -3 pont két sárga lapot követő piros lapért, -4 pont egy azonnali piros lapért, -5 pont egy sárga lap és egy azonnali piros lapért)
  • 7. sorsolás

Jelen pillanatban úgy áll a történet, hogy ha csütörtöki Anglia-Belgium összecsapás döntetlenre végződne, akkor az a csapat jutna tovább csoportelsőként, amelyik több pontot szerzett a FIFA Fair Play táblázatában.

Jelen pillanatban az angolok vezetik a G-csoportot Forrás: AFP/Martin Bernetti

Az angolok Tunézia és Panama ellen is egy-egy sárga lapot kaptak, míg a belgák a Panama elleni összecsapáson három sárga lapot is begyűjtöttek, ez alapján Gareth Southgate csapata végezne a csoport élén.

A csoport győztese a felső ágra kerül, ahol olyan csapatokkal (is) találkozhat, mint Brazília, Uruguay, Németország vagy Franciaország. A második helyen továbbjutó válogatott az alsó ágon szerepelhet, amely szintén nem kéjutazás, hiszen szembe jöhetnek az argentinokat leiskolázó horvátok, a vb-címvédő németek, vagy a vb-esélyes spanyolok.

Annyi biztos, hogy fölösleges az ágakon matekozni, mert mindkét részén világklasszis csapatok találhatók, és aki vb-t akar nyerni, annak úgyis le kell győznie mindenkit.

Mindenesetre reméljük, hogy a csütörtöki Anglia-Belgium összecsapás nem egy kártyaparti lesz, ahol a csapatok megpróbálnak minél több lapot kiharcolni egymás ellen.

Jobban járnánk, ha a futballé lenne a főszerep.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről