Igazi őrület: Schmeichel 3 tizenegyest véd, mégis horvát továbbjutás

Croatia v Denmark: Round of 16 - 2018 FIFA World Cup Russia Sport Soccer International Team Soccer FeedRouted_Global topix bestof during the 2018 FIFA World Cup Russia Round of 16 match between Croatia and Denmark at Nizhny Novgorod S
Horvát öröm
Vágólapra másolva!
A spanyol-orosz meccs után a horvát-dán is hosszabbításos forgatókönyvet hozott. Az első négy percben egy gyors gólváltás után a csapatok csalták a focit, de főleg a csoportkörben villogó horvátok mutattak nagyon keveset, Modric és a többiek mind csődöt mondtak. Az 1-1-es rendes játékidőt követően a hosszabbítás második félidejében tizenegyest rúghattak a horvátok, de Modric lövését Schmeichel védte, a büntetőpárbaj után ennek ellenére a horvát csapat jutott a negyeddöntőbe, ahol Oroszország lesz az ellenfele. Az élő közvetítés itt olvasható.
Vágólapra másolva!

A horvátok három győzelemmel, magabiztosan jutottak tovább a csoportjukból, megverték Nigériát, álomjátékkal nullázták le az argentinokat, majd egy felforgatott csapattal is simán verték Izlandot. A dánok a Peru elleni sikerrel kezdtek, majd az ausztrálok elleni döntetlen azt jelentette, hogy a franciákkal egy békés, gól nélküli döntetlennel mindkét csapat továbbjutott.

A horvátoknál az Izland elleni pihentetést követően Modric és Perisic mellé visszatértek a többiek, a dán kezdőben nem volt különösebb meglepetés.

Így kezdtek a csapatok:

A horvátoknak ez a hármas győzelmi szériájuk történetük legjobb teljesítménye volt a világbajnokságok történetében.

Szinte még el sem kezdődött a mérkőzés, de már vezettek is a dánok. Alig telt el egy perc, amikor egy hosszú bedobás után Mathias Jörgensen elé került a labda, a lövése a horvát kapusról, Subasicról a kapufára, majd onnan a kapuba került.

Egészen pontosan 57 másodperc kellett az első gólhoz, ennél gyorsabban még még senki nem talált be ezen a vb-n. Jörgensen góljával egyébként a Huddersfield Townak is van már vb-n gólt szerző játékosa.

A horvátok finoman szólva sem estek kétségbe, a 4. percben máris jött az egyenlítés. Rebic és Vrsaljko indultak meg a jobb szélen, majd utóbbi beadása után a dán védőkön flipperezett egyet a labda, mielőtt Mario Mandzukic elé került, aki nem sokat hezitált, Kasper Schmeichel kapujába lőtt.

A 21. percben Mandzukic reklamált egy lerántásért tizenegyest, de az argentin Pitana nem akart videózni, majd a túloldalon Martin Braithwaite lövését védte Subasic.

Modric és a gólszerző Mathias Jörgensen Forrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/Patrick Smith - Fifa

A 30. percben Rakitic és Perisic is lőhetett a tizenhatoson belülről, de a védők jól dolgoztak össze Scmeichellel. A folytatásban is a horvátok maradtak aktívabbak, több kisebb helyzetük is akadt, a dánok inkább kontrákra vártak.

Az első félidő végén egy újabb nagy bedobás után került Christian Eriksen elé a labda, aki zseniálisan emelt kapura, a labda a két kapufa találkozásánál landolt.

Knudsen és Perisic alakítása Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A második félidő elején behúzták a kéziféket a csapatok, inkább arra figyeltek, hogy hibát ne kövessenek el, senki nem akart kockázatot vállalni.

A félidő közepén Thomas Delaney mutatott be egy szép szólót, de a lövését blokkolták a horvát védők. A 72. percben a csereként beállt Nicolai Jörgensen lőtt kapura, de Subasic védett.

A horvátok érthetetlenül visszafogottak voltak, semmit nem mutattak.

Mario Mandzukic Forrás: AFP/Johannes Eisele

A horvátok az utolsó 15 percben kapcsoltak, hogy ennek rossz vége is lehet, volt pár kósza lövésük, de aztán minden maradt a régiben.

A 86. percben Rebic cselezte be magát a tizenhatoson belülre, de Perisic elől elpöckölték a labdát az utolsó pillanatban. A 92. percben még Rakitic lőtt kapu mellé, a nap második meccsén is jöhetett a hosszabbítás.

Sajnos a ráadásban sem változott sok minden, a dánok, ha lehet kicsit bátrabban fociztak, de a szokásos nagy bedobásokon és szögleteken kívül nem tudtak veszélyeztetni, a horvátok továbbra is szenvedtek, ők még ennyit sem mutattak.

A hosszabbításban Perisicet és Mandzukicot is lehozta Dalic, a dán kapitány beküldte Sistót, aki a ráadás második felében tekert Subasic kapuja mellé.

Dán kupaktanács Forrás: AFP/Martin Bernetti

A 114. percben Modric ugratta ki Rebicet, aki egyedül tört kapura, miután eltolta a labdát Schmeichel mellett, Mathias Jörgensen rúgta fel, az argentin Pitana tizenegyest ítélt, Jörgensen pedig sárgát kapott.

Moszkvában még videóztak kicsit, majd Modric végezhette el a büntetőt, de Schmeichel hatalmas bravúrral fogta a tizenegyest, ki se jött róla a labda, így neki köszönhetően Dánia eljutott az orosz rulettig.

A büntetőpárbajt a dánok kezdték, Christian Eriksen lövését Subasic a kapufára ütötte, majd Schmeichel is védett, lábbal tolta ki Badelj lövését.

A második körben Kjaer és Kramaric is belőtte a tizenegyesét, majd Krohn-Dehli sem hibázott, és Modric is belőtte, aki ezúttal laposan középre gurított. Nem volt messze a dán kapus lába, de bement.

A negyedik sorozatot Schöne kezdte, akinek a lövését Subasic kiütötte, majd Pibaric is rontott, újra Schmeichel tudott védeni. Az ötödik körben Nicolai Jörgensen is hibázott,

a mindent eldöntő ötödik horvát tizenegyesre pedig Ivan Rakitic érkezett, aki nem hibázott, és a legjobb nyolc közé lőtte a horvátokat.

Horvát öröm Forrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/Patrick Smith - Fifa

A horvátok az oroszokkal találkoznak majd a negyeddöntőben.

1Sípszó (kezd + vég)
1GólMathias Joergensen
1GólMathias Joergensen
4GólMario Mandzukic
4GólMario Mandzukic
46Sípszó (kezd + vég)
46CsereAndreas Christensen
47Sípszó (kezd + vég)
66CsereAndreas Cornelius
71CsereMarcelo Brozovic
81CsereIvan Strinic
91Sípszó (kezd + vég)
93Sípszó (kezd + vég)
97CsereIvan Perisic
98CsereThomas Delaney
106Sípszó (kezd + vég)
106Sípszó (kezd + vég)
106CsereMartin Braithwaite
108CsereMario Mandzukic
115Sárga lap
115Sárga lapMathias Joergensen
121Sípszó (kezd + vég)
15911-esSimon Kjaer
16011-esAndrej Kramaric
16111-esMichael Krohn-Dehli
16111-esLuka Modric
16511-esIvan Rakitic
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről