Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezője a mai labdarúgásban egyet jelent a "Mindent vagy sermmit" nevű játékkal: amelyik együttes kvalifikálja magát a legrangosabb klubkupa csoportmérkőzéseire, az tulajdonképpen évekre stabilizálja pénzügyi helyzetét, míg a búcsú a bevételkiesés mellett hatalmas presztízsveszteséget is jelent. Nem csoda, hogy az igazán nagy klubok számára kötelező a BL-ben való szereplés, de minden bizonnyal idén is lesznek nagy vesztesei a kvalifikációs körnek.

Az Ajax Amsterdam-Celtic FC párosításban például két egykori BEK-győztes csap össze, kettejük közül az egyiknek tehát mindenképpen búcsúznia kell a Bajnokok Ligájától. Hatalmas küzdelem várható tehát az amszterdami ArenA-ban, és szinte lehetetlen megítélni, hogy melyik gárda számít esélyesebbnek. A Celtic mellett szól, hogy a skót bajnokcsapat tele van nemzetközi kupamérkőzéseken edződött futballistákkal, és az előző idény sikersorozata (a kelták ugyanis a bajnokság mellett a kupát és a ligakupát is megnyerték) igazán összekovácsolta a csapatot. Martin O'Neill személyében pedig olyan trénere van a gárdának, aki elképesztően jól tudja motiválni együttesét - már ha egy ilyen találkozó előtt egyáltalán szükség van erre.
Az Ajax ezzel szemben a fiatalos lendületben bízhat, Co Adriaanse csapatában ugyanis rengeteg ifjonc szerepel. Ez részben kényszerűségból van így, hiszen a csapatkapitány, Tomas Galasek sérülés miatt kidőlt a sorból, de Sota Arveladze például már nem fér be a kezdő tizenegybe, a mindössze húszesztendős Zlatan Ibrahimovic ugyanis kiszorította onnan. A szláv hangzású neve ellenére svéd csatár pár héttel ezelőtt az amszterdami tornán a Valencia és a Liverpool ellen varázslatos dolgokat mutatott be.

Ugyancsak kötelező feladatnak számít a továbbjutás az FC Barcelona számára, amely a lengyel Wisla Kraków otthonában lép pályára. A katalánoknak azonban nem lesz könnyű dolguk, hiszen meglehetősen tartalékosan utaztak el Lengyelországba: sérülés miatt hiányzik a gárdából Gerard, Alfonso, Dani, Puyol és Abelardo, Frank de Boer még eltiltását tölti, Javier Saviola pedig édapja halála miatt hazautazott Argentínába. Rivaldót azonban hosszas huzavona után a brazil szövetség mégis elengedte, pedig a selecao csütörtökön Panama ellen játszik barátságos mérkőzést. A Barcának azonban így is tovább kell jutnia, különben az edző, Carles Rexach máris azon gondolkozhat, hogy melyik klubnál dolgozzon a jövőben.

A Ferencvárost búcsúztató Hajduk Split az RCD Mallorcát fogadja. A vendégeknél már nem lesz ott a csapatban a nigériai George Finidi, aki időközben az angol Ipswich Townba igazolt. A Mallorca két évvel ezelőtt már ott volt a BL kapujában, de akkor nagy meglepetésre a norvég FK Molde kitütte, és a hispánok most nem akarnak megint ugyanabba a hibába esni, hogy lebecsülik ellenfelüket.

Hatalmas várakozás előzi meg a Liverpool finnországi vendégjátékát, a hírek szerint 35 ezer néző várja a Vörösöket. Pedig csak a múlt hét végén derült ki, hogy a finn bajnokcsapat játszhat majd az angolok ellen, hiszen a pályán elért eredmény alapjén az izraeli Maccabi Haifa jutott tovább, ám mivel az izraeli csapatban az egyik játékos jogosulatlanul szerepelt, Babócsyék várhatják a Liverpoolt. Nem véletlen, hogy ilyen sokan kíváncsiak a találkozóra, hiszen amellett, hogy a világ egyik legnépszerűbb együttese érkezik Helsinkibe (a Haka nem Valkeakoskiban, hanem a fővárosban fogadja ellenfelét), az angol gárdában két finn játkos is szerepel Sami Hyypia és Jari Litmanen személyében. A két magyar, Babócsy András és Kovács Péter eddig mindegyik BL-meccsen a kezdő tizenegyben szerepelt, ám a legutóbbi fordulóban mindketten kispadosok voltak.

Mindent egy helyen az Eb-ről