Vágólapra másolva!
Mike Tyson 239 fonttal, azaz 107,5 kilóval - élete legmagasabb versenysúlyával - mérlegelt a szombat este, Koppenhágában esedékes, Brian Nielsen elleni profi nehézsúlyú ökölvívó mérkőzésére, amelynek közvetlen tétje nincs – nem címmeccs -, viszont ha győz a 35 éves amerikai, akkor a november 17-i Hasim Rahman-Lennox Lewis világbajnoki döntő-visszavágó győztesét kihívhatja.

Iron Mike
Tyson lelki szemei előtt már Rahman lebeg

"Rahmannal szívesebben bunyóznék, az ő stílusa jobban fekszik nekem" - mondta Tyson, szinte megfeledkezve arról, hogy addig még le kell győznie Nielsent is. Tyson legutóbb tavaly októberben bokszolt, amikor a lengyel Andrzej Golota elleni meccse "no contest" döntéssel, azaz döntés nélkül ért véget. Az 51 profi meccsén 48-3-as mérleggel álló Tysonnak nem okozhat gondot a barcelonai olimpia nehézsúlyú bronzérmese.

"99,9 százalékig biztos vagyok benne, hogy Mike kiüti Nielsent" - mondta Tommy Brooks, Tyson edzője. "Tudjuk, hogy idegenben vagyunk, nincs értelme végigbokszolni a meccset, és a pontozókra bízni a döntést."

Nielsen (62-1, 43 KO), akit még sohasem ütöttek ki, és karrierje során csak egyszer volt padlón, szintén bizakodó: "Erős az állam, mi mást mondhatnék? Azt mondják, nem védekezem jól, de ha ez így van, hogyhogy nem tudott még senki sem kiütni? Bokszolni akarok Tysonnal, nem pedig menekülni előle."

Tyson 16 fonttal, azaz 7 kilóval nehezebb, mint bármelyik korábbi meccse előtt. A többletsúly azonban nem zsír, a mérlegelésnél borzasztóan erősnek és szálkásnak tűnt Tyson. "Fiatalnak érzem magam, szinte vibrálok" - mondta az amerikai. "Tele vagyok energiával. A lényeg a jó kondícionálás. Ma már ez nem megy olyan könnyen, mint régen, amikor egyszer körbesétáltam a házat, és máris leadtam húsz fontot."

Tyson négy hónapja együtt dolgozik egy fitnesstrénerrel, bizonyos Gunnar Petersonnal, neki köszönheti, hogy izmosabb, mint valaha. "Tyson olyan gonosz és vérszomjas, mint egy buldog, amely egy nyers hússal megrakott kocsit üldöz" - mondja igen szemléletesen Brooks.

Korábban:

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről