Vágólapra másolva!
Vasárnap este a patraszi kötöttfogású birkózó-vb utolsó, nehézsúlyú döntője után két nagyon vidám és egy rettentően elkeseredett versenyző kapaszkodott fel a dobogóra. S ha valaki eddig nem értett volna egyet azzal a megállapítással, hogy az ezüstérmesnek a legrosszabb, annak elég volt Deák Bárdos Mihályra nézni.

- Egy kicsit tud már örülni a második helynek? - kérdeztük az egyesült államokbeli Gardner elleni döntőt 2-0-ra elvesztő Vasas-versenyzőt.
- Igen, most már tudok. Tényleg nagyon szép eredmény az ezüstérem, s lehet, hogy egy idő után értékesebbnek tartom majd az isztambuli Eb-n szerzett aranyamnál is. Már csak azért is, mert az Eb-re abszolút ideális felkészülés után utaztam el. Ha viszont a nyári balesetem után, amikor egy üvegajtó átvágta az ereket a karomon, valaki azt mondja, hogy ezüstérmes leszek a vb-n, kinevetem. Úgy nézett ki, hogy idén már egyáltalán nem tudok birkózni, az orvosok és a gyógytornászok azonban csodát tettek velem. Ám ennek ellenére is, október elején szinte a nulláról kezdtem el a felkészülést a vb-re.

- Elfogadta volna előre az ezüstöt?
- Nem, mert minden körülmények között győzni akarok. Szomorú vagyok, hogy most nem sikerült, de úgy jó, hogy ha az embernek vannak céljai, s így nekem az továbbra is megmarad, hogy mindenképpen világbajnok akarok lenni.

- Szemmel láthatón nem titkolta a csalódottságát.
- Nem tagadom, el is sírtam magam, amiért lehet, hogy néhányan kinevettek; de mit csináljak, én ilyen vagyok, ezt nem tudom szabályozni, belülről jön. Akkor is sírtam, amikor az olimpián Bárdosi Sanyi kikapott a döntőben, de akkor is, amikor Európa-bajnok lettem.

- Gondolom, már kielemezte a döntőt. Hol hibázott?
- A kapaszkodásnál, amikor nem figyeltem, és Gardner kitolt a zónán kívülre, s így vezetéshez jutott. De sajnos az egész találkozón az ő akarata érvényesült, folyamatosan tolt előre a mellével, és végig fogta a kezemet. Viszonylag alacsony, de széles, hatalmas felsőteste van, s ezt a fizikai adottságát ki is használja.

- Korábban idén kétszer legyőzte, igaz, még a balesete előtt.
- A mostani Gardnert össze sem lehet hasonlítani azzal, amelyik a magyar és a lengyel nagydíjon birkózott. Nagyon felkészült a vb-re. Azonban az biztató, hogy akciópontot így sem tudott szerezni ellenem.

- Jövőre a 130 kg helyett 120 kg lesz a nehézsúly határa. Mit hozhat a jövő?
- Gardner 128,70-nel, én 128,50-tel mérlegeltem, s szerintem egyikünknek sem okoz gondot lemenni 120 kg alá. Ehhez persze némileg át kell majd alakítani az étrendemet. Amivel persze nem leszek egyedül, hiszen a vb-n csak hatan mérlegeltek 120 kg alatt.

- Az oroszok Patrikejev személyében egy fiatal versenyzőt dobtak be, aki a negyeddöntőben 3-0-ra vezetett Gardner ellen, ám végül az amerikai kétvállra fektette. Mi a véleménye az oroszról?
- Ő a szó szerinti birkózó stílust képviseli, én viszont inkább Gardnerhez hasonlóan arra alapozok, hogy "szétrángassam" az ellenfeleimet. Éppen azért nem tudtam mit kezdeni az amerikaival, mert ő is ugyanazt csinálja a szőnyegen, mint én. Az oroszra viszont, úgy érzem, rá tudtam volna erőltetni az akaratomat. Vele szívesebben találkoztam volna a döntőben.

- A jövő évi Eb-n összejöhet ez a döntő.
- Ne menjünk ennyire előre, mert az Eb-t áprilisban rendezik, s még nem tudni, hogyan alakul a súlyom, éppen a 120 kg-os határra való tekintettel. Lehet, hogy szerencsésebb lenne, ha kihagynám az Eb-t. Mert jövőre is lesz vb, s mint mondtam, világbajnok akarok lenni.

Fábik Tibor

Korábban:

Deák Bárdosnak ezüstöt ért a halasztás

Mindent egy helyen az Eb-ről