Vágólapra másolva!
Vjacseszlav Fetyiszovról eddig is tudtuk, hogy karizmatikus egyéniség, remek kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, s hogy a hatalmas ország sportéletében beindított új irányvonal egyik legfőbb szószólója. Most megkapja a lehetőséget arra, hogy a reformfolyamat élére álljon.

Napokon belül várható a bejelentés, miszerint a Salt Lake City-i téli olimpián bronzérmet szerzett orosz jégkorong-válogatott szakvezetőjét, egyben menedzserét kinevezzék az orosz állami sportbizottság élére (ez a tisztség a sportminiszteri ranggal egyenlő). Leonyid Tyagasev, az orosz olimpiai bizottság elnöke szóvivőjén keresztül jelentette be mindezt.

Fetyiszov a nyolcvanas években a világ legjobb hátvédjének számított, két olimpiai és hat világbajnoki címhez segítette a szovjet válogatottat, majd miután 30 évesen engedélyt kapott, hogy az NHL-ben profiskodjék, 1997-ben és 1998-ban komoly részt vállalt a Detroit Red Wings két Stanley-kupa diadalában.

Fetyiszov Pavel Rozskovot váltja a sportbizottság élén, aki sokak szerint nem védelmezte elég vehemensen az orosz érdekeket a téli olimpia idején, amikor állítólag több esetben is diszkriminálták az ország sportolóit. Fetyiszov február óta több ízben is tárgyalt Putyinnal, s csak idő kérdése volt, hogy mikor nevezik ki.

Ch. Gáll András

Korábban:

Kanadáé a hokiarany, két aranyérmest kizártak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!