A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az ez évtől önállóvá lett és újjáalakult Magyar Hosszútávúszó Szövetség szeretné, ha a 2008-as Európa-bajnokság versenyeit megrendezhetné, s ha házigazdája lehetne Európa-kupa- és Világkupa-futamoknak egyaránt. Mindez azon a hétfői sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen a cégbíróság által hivatalosan is bejegyzett és immár jogerősen önálló szövetség vezérkara mutatkozott be a sajtónyilvánosságnak. Az elnöki posztot Szabó Zoltán, korábbi hosszútávfutó-bajnok tölti be, a főtitkári tisztet a főleg maratoni úszóversenyek főszervezőjeként ismert Németh Zsolt látja el.

Az összejövetelen elmondták, hogy a "vizesek" közül a műugrókhoz és a szeniorúszókhoz hasonlóan kivált és külön útra lépett szakszövetség 14 szakosztállyal alakult meg, pénzük még nincs, a márciusi világbajnokságon való részvételt gyakorlatilag hitelből oldják meg, de remélik, hogy idővel lesz elég támogatójuk, anyagi erejük az önálló lét fenntartásához, a sportolók versenyeztetéséhez.

A közeljövő feladatairól szólva a főtitkár elmondta, hogy kedden utazik dél-afrikai edzőtáborba a hosszútávúszás vagy ha úgy tetszik, nyílt vízi úszás két hazai legjobbja, a tavaly nyári, balatoni Eb-n 10 kilométeren ezüstérmes Kovács Rita és az egyik legnagyobb tehetségnek számító Gercsák Csaba, rajtuk kívül még ketten: Barsi Klaudia és Gercsák Balázs indulhat majd a márciusi világbajnokságon.

A szövetség már idén gazdája lesz egy Európa-kupa-futamnak, 2008-ban Világkupa-versenyt is rendezni kívánnak. Alighanem ugyancsak a Balaton adhat majd otthont a jövő esztendei Eb-nek is, miután a kontinensviadal holland rendezője, Eindhoven a hosszú távú viadaloknak jelen állás szerint nem tud megfelelő színhelyet biztosítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!