Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
A csoportmérkőzések befejeztével erőltetett menetben folytatódik a labdarúgó Európa-bajnokság, hiszen a tornán csak a negyeddöntőt követően lesznek szünnapok - csütörtökön máris a legjobb négy közé jutás lesz a tét a portugál és a német együttes számára. A két évvel ezelőtti bronzmeccs visszavágóján az eddig mutatott játék alapján Portugália számít esélyesebbnek, de a futball örök közhelye szerint a németeket sohasem szabad leírni. Az [origo] tudósítója ellátogatott a bázeli negyeddöntő helyszínére, ahol a főszereplők nyilatkoztak az esélyekről.

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bázelből

Svájcba megérkezett a nyár. Banánérlelő melegre persze az ország földrajzi adottságai miatt sem kell gondolni, de az elmúlt napok esős időjárása után felüdülés, hogy pólóban lehetett mászkálni. Bázelben a napsütés mellett a hollandok feltűnése is újdonságként hatott, az oranje a Románia elleni győzelemmel bevégezte berni misszióját, és Bázel érintésével szeretne Bécsbe, a finálé helyszínére jutni.

A pályaudvaron a hollandokat meglátó olasz kolléga vagy ötször köszöni meg a németalföldieknek a románok legyőzését, egy ideig még az utolsó csoportmeccs jelenti a témát, de csütörtöktől már kezdődik a torna húzósabb része, az egyenes kieséses szakasz. Az első negyeddöntő előtt a portugálok és a németek is felmérték a terepet Bázelben, igaz, utóbbiak csak sajtótájékoztató miatt jelentek meg a francia és a német határhoz is kőhajításnyira lévő városban, míg Scolariék edzettek is.

A St. Jakob-Park gyepét alaposan megviselte a svájci-török meccsen látott özönvíz, és a házigazda portugálok elleni találkozója sem javított a talaj állapotán, emiatt az UEFA úgy döntött, hogy még a negyeddöntő előtt kicseréli a gyepszőnyeget. A lelátóról egyelőre elég siralmas látványt nyújt az új borítás, de az illetékesek esküdöznek, hogy csütörtök este tökéletes állapotban várja majd a küzdőtér a feleket.

A sajtóközpontba nem lehet elég korán érkezni, déltől szabad a jelentkezés a várólistára a jegy nélküli firkászoknak, és kettőkor már csak a harmadik oldalon jut hely, a torna előrehaladtável a médiahelyekért is élesedik a küzdelem. A portugál sajtótájékoztató helyszínén óriási sor kígyózik a bejárat előtt, de a biztonságiak gyorsan darálják a népet, utóbb kiderül, hogy a táskák átvizsgálása miatt volt a szokottnál körülményesebb a bejutás.

Négyre van kiírva az esemény, de négy óra tízkor még sehol senki, aztán a portugál sajtófőnök kíséretében befut Simao Sabrosa és Nuno Gomes. Egyből belevágnak a közepébe a portugál újságírók, a hírek szerint Lehmann nem túl hízelgő megjegyzéseket tett Ricardo kapusra és Cristiano Ronaldóra, de Nuno Gomes szerint nem foglalkoznak a provokációval, mert bizonyos mértékben ez is hozzátartozik az ilyen meccsek felvezetéséhez, inkább a saját dolgukra koncentrálnak. A tisztelet a legfontosabb, mondja a portugál cséká, az Eb-nek is ez az egyik kulcsszava, és ők ezt tökéletesen magukénak érzik.

Forrás: MTI

Már Deco is megmondta, hogy nem csak Ronaldo miatt erős Portugália

Simao Sabrosa szimplán élete meccsének nevezi az előtte álló negyeddöntőt, hiszen ez a következő, ez határozza meg, hogy mehetnek-e haza, avagy ismét bejutnak a négy közé, ahogy tették azt a 2004-es Eb-n és a két évvel ezelőtti vébén. A németországi mundiálon a bronzért éppen a házigazda győzte le a portugálokat, akik abban látják a rivális legfőbb erejét, hogy azóta szinte nem is változott a nationalelf összetétele, míg Scolari csapata több helyen is átalakult.

Mivel a már továbbjutott portugálok az utolsó meccsükön jószerivel a cseresort szerepeltették, így adódik a kérdés, mennyit számít majd, hogy frissebbeknek kéne lenniük az ellenfélnél, de Nuno Gomes nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget, mivel a németek mindig is híresek voltak a kiváló erőnlétükről. Egy brit újságíró a stílusok közti különbséget hangsúlyozza, mint lehetséges döntő tényezőt, de a portugálok erre sem harapnák rá, mondván, a németek is tudnak látványosan, kreatívan játszani.

Természetesen nem maradhat ki a témák közül Cristiano Ronaldo sem, a MU cselgépét ugyanis nem igazán szeretik az ellenfelek a trükkjei miatt, de Nuno Gomes nem tart attól, hogy utaznak majd rá a német védők, különben is, szerinte mindig jobban megy társának, ha látja, hogy a védők vicsorognak. Az új gyepszőnyeggel viszont nincs kibékülve a Benfica támadója, de ekkor még előtte volt az edzés, amelyen volt alkalma megismerkedni a sebtiben lerakott új talajjal. A bíráskodás mindig sarkalatos pont, Nuno Gomes nincs is túl jó véleménnyel a svájciak ellen közreműködő osztrák Plautz teljesítményéről, de a spori fura ítéleteit annak tudja be, hogy a házigazdát szerette volna a hazai pálya előnyével megajándékozni.

Madridban Ronaldóra várnak

A spanyol bajnok Real Madridnál azt várják, hogy Cristiano Ronaldo, a Manchester United sztárja megtegye az első lépést átigazolása érdekében. A fővárosi klub májusban jelezte először, hogy szerződtetni szeretné a szélsőt, ám néhány hét után, a manchesteriek heves tiltakozása és panasza nyomán kénytelen volt várakozó álláspontra helyezkedni. "Amint Ronaldo azt mondja, hogy nálunk szeretne játszani, megkezdjük a tárgyalásokat az angol klubbal. Az akarat megvan, s amennyiben a manchesteriek elfogadható árat kérnek, nem fogunk habozni" - nyilatkozta Miguel Angel Arroyo, a Real Madrid elnökségi hivatalának vezetője. Az üzlet egyelőre ugyanakkor nagyon távolinak látszik, hiszen a manchesteriek többször is leszögezték már, hogy Ronaldót nem adják el.


A sajtótájékoztató előtt érkezett a hír, hogy Joachim Löwöt az osztrákok elleni fura kiállítás miatt eltiltotta az UEFA, a németek kapitánya így csak a lelátóról követheti a negyeddöntőt. Nuno Gomes szerint ez nem feltétlenül hátrány Löw számára, mert onnan lehet, hogy jobban átlátja majd a pályát (más kérdés, hogy onnan nem kommunikálhat sem az edzőkkel, sem a játékosokkal...), és a németek az osztrákok ellen is hadvezérük nélkül szerezték a gólt. Zárásként mindkét játékos megerősíti, hogy életük meccsére készülnek, és hogy mennyire fájna nekik, ha nem sikerülne összehozni az elődöntőt, de kudarcról vagy bukásról akkor sem beszélnének.

Mindent egy helyen az Eb-ről