Vágólapra másolva!
Az manapság már egyáltalán nem különleges az angol labdarúgásban, ha egy egyesületnek külföldi tulajdonosa van, az viszont egyáltalán nem megszokott, hogy egy klub egy éven belül kétszer is nagy összegért tulajdonost váltson. A Manchester Citynél viszont éppen ez történt, és a legutóbbi üzletnek köszönhetően az angol város kisebbiknek tartott csapata, a Unitedet is megelőzve, a világ egyik leggazdagabb klubja lett - amelynek tulajdonosai számára a jelek szerint a pénz nem akadály.

Amikor 2003 júniusában az orosz üzletember, Roman Abramovics megvásárolta a Chelsea FC-t, és ezt követően évről évre fontmilliókat költött a csapatra, sokan a labdarúgás haláláról beszéltek Angliában - azóta viszont az úgynevezett "takeover", vagyis a tulajdonosváltás megszokott dologgá vált a Premier League klubjai számára.

Az elmúlt öt esztendőben a Manchester Unitednél, a Liverpool FC-nél, a Newcastle Unitednél, a West Ham Unitednél és az Aston Villánál is ez történt, és az esetek többségében közös volt, hogy külföldi befektetők vásárolták meg az angol egyesületeket. A Manchester City példája tehát ebből a szempontból nem különleges eset: tavaly nyáron a volt thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra szerzett 75 százalékos részesedést a klubnál (az egykori politikus 81,6 millió fontot fizetett ezért), és ahogy ilyenkor lenni szokott, elkezdte költeni a pénzt az erősítésekre.

Annyiban azért nem volt egyszerű a helyzet, hogy Shinawatra ellen hazájában korrupciós vádakkal eljárás indult, és ahogy telt az idő, egyre valószínűbb lett, hogy nem fogja tudni kimenteni vagyonát Thaiföldről. Sőt amikor feleségét, Pojaman Shinawatrát júliusban hároméves börtönbüntetésre ítélték, akkor egyre valószínűbbé vált, hogy a Shinawatra-korszak nem lesz hosszú Manchesterben. A klub tulajdonosa politikai menedékjogot kért az Egyesült Királyságban, mire a thai bíróság kiadatási kérelmet nyújtott be a brit kormányhoz, és ezzel az is eldőlt, hogy ha Shinawatra marad a tulajdonos, akkor a City megszegi a Premier League szabályzatát, amely szerint egyik klubnak sem lehet olyan tulajdonosa, aki ellen büntetőjogi eljárás van életben. Shinawatra fel is ajánlott lemondását, amit a Manchester City elnöksége nem fogadott el, miközben igyekeztek új befektetőt találni.

Fotó: Juha Pál [origo]

A City fanatikusai optimistán tekinthetnek a jövőre

Ez pedig sikerrel járt, hiszen szinte derült égből villámcsapásként szeptember elsején bejelentették, hogy az Abu Dhabi United Group nevű konzorcium megvásárolta Shinawatra tulajdonrészét, és ezzel a Manchester Citynek új többségi tulajdonosa lett. Az ügylet az átigazolási időszak utolsó napján történt meg, de a klubnak még éppen elég ideje volt ahhoz, hogy bejelentkezzen tucatnyi nemzetközi sztárért. A klub irodájában alighanem ott ült pár alkalmazott, és sorra küldte a faxokat az ajánlatokkal a különböző egyesületeknek: a hírek szerint Mario Gomezt (VfB Stuttgart) és David Villát (Valencia CF) is megpróbálták megszerezni, Dimitar Berbatov vételáráról pedig meg is egyeztek a Tottenham Hotspurrel - a bolgár csatár azonban inkább a városi rivális Manchester Unitedet választotta.

Végül "csak" a brazil Robinho érkezett a Real Madridtól, igaz, ő brit átigazolási csúcsot jelentő 42 millió euróért - amivel egyben minden idők ötödik legdrágább labdarúgója lett. Azóta pedig mást sem hallani, hogy januárban a City kiket akar majd megszerezni csillagászati összegekért: pletykálnak Francesc Fabregastól kezdve Gianluigi Buffonon keresztül egészen Cristiano Ronaldóig mindenkiről - utóbbiért állítólag 135 millió fontot is hajlandóak lennének fizetni az arab tulajdonosok.

De tulajdonképpen kik is vették meg a klubot? Az Abu Dhabi United Group for Development and Investment teljes nevű cég tulajdonosa nem más, mint Manszur Bin Zajed al-Nahjan sejk, aki tagja a királyi családnak az Egyesült Arab Emírségekben. A sejk Abu Dhabiban több fontos funkciót is betölt, többek között tagja az Emírségek kormányának, mint az elnöki ügyek minisztere (az elnök egyébként a testvére, Kalifa Bin Zajed al-Najhan), egyben az Első Öböl Bank elnöke, és a sporthoz is van némi köze, hiszen az Al-Dzsazira FC-t is ő vezeti. A családi vagyonát szerény becslések is 555 milliárd fontra teszik - ehhez képest a Cristiano Ronaldóért kínált 135 millió aprópénznek tűnik.

A májusi UEFA-kupa-döntőnek otthont adó ManCity stadionja közelről:


A cég "arca" Angliában Dr. Szulajman al-Fahim, akit gyakran a dubai Donald Trumpnak szoktak nevezni - ugyanis az amerikai üzletemberhez hasonlóan ingatlanokkal foglalkozik, és kedveli a reflektorfényt (hazájában még egy reality show-ban is szerepelt zsűritagként). Ő vezette a tárgyalásokat, és ő szokott nyilatkozni a tulajdonosok nevében, s egy interjúban kifejtette, hogy céljuk nem mást, mint hogy a Manchester City a világ legjobb futballcsapata legyen.

Mint látható, a pénz ebből a szempontból nem jelenthet akadályt, a kérdés már csak az, hogy a sikerhez valóban elegendő-e egy "világválogatott" összevásárlása. A múlt alapján a válasz erre egyértelmű nem, ám ha a Citynél nem csak a sztárigazolásokra mennek rá, és nem kizárólag presztízs okokból vesznek focistákat, hanem a szakmai szempontokat is figyelembe veszik, illetve nem hanyagolják el a klub remek utánpótlását (gondoljunk csak az angol válogatott Micah Richards-ra, aki saját nevelésű), akkor valóban új sztárklub születhet Manchesterben.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!