Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a világ futballdrukkerei többnyire az Internazionale-Barcelona rangadóra figyelnek majd, a magyarok számára viszont Liverpoolban rendezik a legfontosabb mérkőzést. Közel 14 év után ismét magyar csapat játszik a BL-ben, a Debrecentől már a pontszerzés is óriási bravúr lenne az Anfielden.

A Liverpoolnál sokak szerint a bajnokság elsőbbséget élvez, hiszen a 18-szoros bajnok klub 1990 óta nem tudta megszerezni az aranyérmet hazájában, ugyanakkor az elmúlt években rendre kiválóan szerepelt Európában. Amióta Rafa Benítez irányítja a csapatot, a 'Pool kétszer is BL-döntőt játszott (2005-ben meg is nyerte), és a 2004/05-ös idény óta mindig ott volt a legjobb 16 között a sorozatban. A DVSC ellen természetesen a hazaiak számítanak abszolút esélyesnek, hatalmas meglepetés lenne, ha a Loki pontot szerezne, ugyanakkor korántsem példátlan, hogy egy kiscsapat bravúrt hajtson végre az Anfield Roadon.

Az előző szezonban a bajnokságban Fernando Torresék azért nem tudták megelőzni a Manchester Unitedet, mert túl sok pontot veszítettek hazai pályán a gyengébbnek tartott ellenfelek ellen. A Liverpool a legutóbbi bajnokságban otthon 0-0-s döntetlent játszott a Stoke Cityvel és a Fulhammel is, a Hull Cityvel pedig 2-2-re végzett. Ráadásul nemzetközi szinten is játszott már néhány érdekes mérkőzést otthon: nyerni tudott az Anfielden BL-selejtezőn az osztrák Grazer AK és a bolgár CSZKA Szófia is - igaz, mindkét csapat azt követően győzött Liverpoolban 1-0-ra, hogy az első, hazai mérkőzését elveszítette, és mindkét alkalommal a liverpooliak mentek tovább. Máskor viszont a Liverpool szórta meg ellenfelét: a török Besiktas elleni 8-0-s diadal mind a mai napig BL-rekord.

Mindenesetre nem lehetetlen kapott gól nélkül kihúzni az Anfielden, ám ehhez szinte tökéletes koncentrációra van szükség. A Liverpool rendszerint egy előretolt ékkel játszik, ez a szerepkör Fernando Torresé, akit a középpályáról a szélsők (általában Dirk Kuyt és Albert Riera, esetleg Yossi Benayoun) támogatnak, illetve a sokszor előretörő Steven Gerrard. A Gerrard-Fernando Torres párost gyakran szokták kiemelni, ám érdekesség, hogy a hét végi, Burnley elleni bajnokin Rafa Benítez kissé módosított a bevált taktikán: Javier Mascherano hiányzása miatt Gerrard hátrébb futballozott, és Benajun volt az irányító. A húzás bejött, elvégre az izraeli mesterhármast szerzett, de a Debrecen ellen Mascherano már ismét a csapat rendelkezésére áll.

A várható kezdőcsapatok

Három komoly hiányzója lesz szerda este a magyar bajnoknak, mivel Varga József és Dombi Tibor eltiltás miatt nem léphet pályára, Rudolf Gergely pedig sérült. A Liverpool legnagyobb visszatérője Javier Mascherano.

A várható kezdőcsapatok:
Liverpool: Reina - G. Johnson, Skrtel, Carragher, Fábio Aurélio - Kuyt, Gerrard, Mascherano, Benajun, Riera - Torres
Debrecen: Polekszics - Bodnár, Komlósi, Mészáros, Leandro - Czvitkovics, Kiss Z., Ramos, Szakály - Coulibaly, Oláh (Feczesin)


Kovács Péter

A hazaiak edzője egyáltalán nem becsüli le a Debrecent, Rafael Benítez a magyar bajnok csatárait és kontrajátékát dicsérte a találkozó előtt: "Mindenki azt mondja, hogy mi vagyunk a találkozó esélyesei, és nyernünk kell, de ez a Bajnokok Ligája, ezt azért ne feledjük" - nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján a spanyol szakember. "A Debrecennek remek csatárai vannak, nagyon jól kontráznak, ráadásul nagyon fel vannak dobva attól, hogy az Anfield Roadon léphetnek pályára. Érdekes mérkőzés lesz."

Hét további összecsapásra is sor kerül szerdán, amelyek közül az Inter és a Barcelona találkozója emelkedik ki. Az önmagában is izgalmas párharcnak külön pikantériát ad, hogy a klubok a nyáron csatárt cseréltek: a Barcából Samuel Eto'o Milánóba ment, míg Zlatan Ibrahimovic az ellenkező utat járta be. Mindkét klasszis jól kezdte az idényt új klubjában, egyaránt két gólnál járnak már.

És ha már az edzőknél tartunk: a görög Olympiakosz azt a páratlan bravúrt hajtotta végre, hogy egy nappal a BL rajtja előtt menesztette trénerét, a grúz Temuri Kecbaját. A pireusziak a holland AZ Alkmaarral játszanak, a kispadon már a szerb Bozsidar Bandovics fog ülni. Kecbaja kirúgása azért is meglepetés, mert az Olympiakosz hét meccset játszott eddig az idényben és még csak gólt sem kapott.

A BL szerdai programja:
E csoport
Liverpool - Debrecen
Lyon - Fiorentina

F csoport
Internazionale - Barcelona
Dinamo Kijev - Rubin Kazany

G csoport
VfB Stuttgart - Rangers
Sevilla - Unirea Urziceni

H csoport
Olimpiakosz - AZ Alkmaar
Standard Liége - Arsenal

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről