Vágólapra másolva!
Szerda este 20.45-kor Magyarország a portugál labdarúgó-válogatottat látja vendégül világbajnoki selejtezőn. A portugál lapok nem sokat foglalkoznak a magyar csapattal, a játékosok pedig biztosak benne, hogy a hátralévő három meccset megnyerik, s kiharcolják a pótselejtezőn való részvételt. A média szkeptikusabb, a szövetség százmillió eurót veszíthet, ha a csapat nem jut ki a vb-re.

A portugál szövetség honlapján Agostinho Oliveira, Carlos Queiroz kapitány első számú segítője nyilatkozott. "Még nem adjuk fel a reményt, hiszen matematikailag van esélyünk. Nem állítom, hogy jót tett a játékosok lelkiállapotának a koppenhágai iksz, hiszen a mutatott játék nem párosult sikerrel. De a játékosok tisztában vannak azzal, hogy van még lehetőségünk, nagyon együtt van a csapat"

A portugál sajtó egyértelműen a kezdőcsapatba követeli a Dánia elleni meccsen csereként beállva egyenlítő gólt szerző, frissen honosított Liedsont.

A szakvezetés egyelőre nem döntött, Oliveira azt mondja, elemzik még a Dánia elleni összecsapást, s utána meglátják, melyik a legjobb összetételű csapat, amely felveheti a versenyt a magyarokkal.

"Mindent megtettünk a győzelemért, mégsem sikerült" - nyilatkozta csalódottan a Deportivo La Coruna fiatal játékosa, José Castro. "Szeretnénk nyerni Magyarországon, aztán behúzni a hátralévő másik két mérkőzést is, s akkor azt hiszem, Portugália odaér a playoffot jelentő csoportmásodik helyre. Persze a kilenc pont megszerzése mellett várni kell, hátha a svédek megbotlanak. De sajnos, mostanában a szerencse nem a mi pártunkon áll."

A LUSA portugál hírügynökség pesszimistán látja a válogatott helyzetét. "A csoportelsőség már csupán álom, a második, rájátszást jelentő hely is inkább a csoda kategóriát jelentené. Nem beszélve arról, hogy a kilenc csoportmásodikból csak a nyolc legjobb jut pótselejtezős lehetőséghez, s ez nem éppen biztató Portugáliára nézve" - véli a lap.

A legnagyobb hibát abban látja a cikket jegyző Rui Barbosa Batista, hogy Carlos Queiroz kapitány szakított az évek óta jól bevált 4-3-3-as szisztémával, s 4-4-2-ről csak akkor állt vissza erre, amikor már hátrányban volt a csapata s miután pályára küldte Liedsont.

Százmillió eurót veszthet a portugál szövetség

A Sapo.pt információja szerint komoly problémát jelenthet a Portugál Labdarúgó Szövetségnek, ha a csapat nem kvalifikálja magát a 2010-es világbajnokságra. A lap úgy tudja, a veszteség akár 100 millió eurós is lehet. A BES bank 18, illetve a TMN telefontársaság évi 16,5 millió eurós támogatása mellett veszélybe kerülhet a Sagres (15,2 millió), a Coca-Cola (12,7 millió), a Galp (12,5 millió) és a PT (8,4 millió) szerződése is, rajtuk kívül a Samsung, a Hertz, illetve a Nike támogatja még a szövetséget. A hírre Gilberto Madaíl, a portugál szövetség elnöke csak annyit reagált: "Mi még hiszünk a világbajnoki szereplésben!"




Portugália szombaton az Eduardo - Duda, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Bosingwa - Pepe, Tiago (Liedson, a szünetben), Raúl Meireles (Nuno Gomes, 81.) - Deco - Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Nani, 71.) összeállításban játszott Dánia ellen.

Az O Jogo napilap kiemelte, hogy a szombati összecsapás két legjobb portugálja a brazil születésű Deco és Liédson volt. A Record megszólaltatta a nyolcvanas-kilencvenes évek csillagát, a 43 éves Paolo Futrét, aki a dániai 1-1-et követően csak annyit mondott: amíg van esély, addig harcolni kell.

"Meglepő látni, hogy a válogatottban három olyan játékos is szerepel, aki brazil születésű, de el kell fogadni, ez már trendnek számít. A spanyoloknál ugyanez a helyzet, gondoljunk csak Sennára vagy Donatóra."

Érdekesség, hogy a Deco (2003-ban debütált a nemzeti csapatban), Pepe (2007) és Liedson (2009) előtt mindössze két honosított labdarúgó húzta magára a válogatott mezét: Após Lúcio (1960), illetve Celso (1976).

A szombati mérkőzés után vasárnap már edzést vezényelt a csapatnak Carlos Queiroz kapitány, a keret nagy része egyórás átmozgatáson vett részt, a többiek tornateremben és uszodában dolgoztak.

Portugál lapok szerint a dán rajongók nagyon örültek annak, hogy Cristiano Ronaldóék még maradtak, a portugál busz közel ezer szurkoló sorfala között jutott el a főváros melletti Farum edzőpályájára - abba a városkába, ahol 2002-ben a magyar nőikézilabda-válogatott is szerepelt Európa-bajnoki mérkőzésen.

Hétfőn sajtónyilvános edzés szerepel a programban, a csapat kedden 12.50-kor landol Ferihegy 2A-n. Ami a nyilvános eseményeket illeti, a vendégek 17.30-kor tartanak sajtótájékoztatót a Puskás-stadion Iharos-termében (várhatóan Carlos Queiroz szövetségi kapitány és két játékos részvételével), majd 18.30-kor edzenek.

A portugál keret

kapusok: Beto (FC Porto), Eduardo (SC Braga), Rui Patrício (Sporting)
védők: Bruno Alves (FC Porto), Ze Castro (Deportivo La Coruna), Bosingwa (Chelsea), Pepe (Real Madrid), Miguel (Valencia), Ricardo Carvalho (Chelsea), Rolando (FC Porto)

középpályások: Deco (Chelsea), Joao Moutinho (Sporting Lisboa), Raul Meireles (FC Porto), Duda (Sevilla), Tiago (Juventus)

csatárok: Edinho (Málaga), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hugo Almeida (Werder Bremen), Boa Morte (West Ham United), Nani (Manchester United), Simao Sabrosa (Atlético Madrid), Nuno Gomes (Benfica), Liedson (Sporting)


Mindent egy helyen az Eb-ről