Vágólapra másolva!
Az Indianapolis Colts és a New Orleans Saints játszik majd február 7-én, a profi amerikaifutball-liga (NFL) döntőjében, a Super Bowl XLIV-en, Miamiban. Az alapszakaszban mindkét csapat nagyon sokáig veretlen volt, és most összejött az álomdöntő, a Colts az erőn felül teljesítő New York Jetstet verte, a New Orleans pedig hoszabbításban jutott túl a Minnesotán.

Az Indianapolis Colts-New York Jets mérkőzéssel kezdődtek a főcsoport-döntők, előzetesen ez a párosítás nézett ki az egyértelműbb mérkőzésnek és mindenki magasan a hazai gárdát kiáltotta ki esélyesnek.

Ennek ellenére közel sem úgy kezdődött a meccs, ahogyan azt vártuk. A Peyton Manning vezette, idén már sokszor bizonyított támadógárda nem tudta felőrölni a Jets védelmét. Akadozott az előrehaladás, de ez elmondható volt a Jets részéről is. A második negyed kezdetével aztán egy 15 perces ponteső indult el.

Mark Sanchez még talán saját szüleit is meglepte, amikor egyből a Colts első pontjai után egy hatalmas passzal touchdownt ért el csapatával. A Jets idei leghosszabb pontszerzése Braylon Edwards nélkül nem jöhetett volna létre, az elkapó (a passzal együtt) 80 yardot futott a labdával. Ezután a Coltsot ismét sikerült mezőnygólon tartania a védőgurunak tartott Rex Ryan gárdájának.

Amikor Dustin Keller elkapása után ismét 6 pontos akciónak örülhetett a vendéggárda, bizony sokak fejében megfordult, hogy itt akár még ki is kaphat az Indy. Nagyon kellett a hazaiaknak, hogy még az első félidő legvégén megszerezzék első TD-jüket a meccsen. Ez beindította az addig rozsdás gépezetet és a második félidőre már csak egy csapat maradt a pályán.

Érdekesség, hogy bár mindenki arra számított, hogy ez a meccs a Jets támadógárdáján és Sanchez teljesítményén múlik, mégis a védelem volt az, amely becsődölt. Peyton Manning és elkapói a második félidőben nagyon éltek, bár az elsőszámú célpont, Reggie Wayne 55 yarddal, de 0 ponttal zárt, a többiek helyette is szállították a yardokat, s a pontokat.

Pierre Garcon 151 yardjával és 6 pontjáva kergette őrületbe az alapszakasz legjobb védelmét. Mindenképpen ki kell azonban emelni, hogy az újonc Sanchez milyen bravúrosan vette fel a versenyt az ellenféllel, 257 yardja mellett 2 TD-passzt is adott és az egyetlen eladott labdája sem az ő számlájára írandó. Az elsőéves edzők csatáját tehát végül Caldwell és az Indianapolis nyerte a második félidei játékuknak köszönhetően.

A támadófutball szerelmeseinek igazi csemegének nézett ki a Nemzeti főcsoport (NFC) döntője, melyben a New Orleans Saints fogadta a Minnesota Vikings csapatát. Mind Drew Breesnek, mind Brett Favre-nak élete egyik legjobb idénye a mostani, így különösen pikáns és pontgazdag mérkőzésnek néztünk elébe. Természetesen mindkét oldalon a passzjátéknak szántak főszerepet, az első félidőben Brees nyerte a két irányítófenomén csatáját, mivel eggyel több TD-passzt adott, mint Favre.

A félidőre azonban így is egyenlő pontszámmal vonulhattak a csapatok, pedig a játékrész vége előtt Reggie Bush labdavesztésével megkapta az esélyt a Vikings, hogy pontokat szerezzen, de a Favre, Peterson duó is hasonlóan adakozó kedvében volt, mint a hazai játékos, így visszaadták a labdát a Szenteknek. A második félidőben tovább folytatódott az ütésváltás, egyik csapat sem volt képes ellépni a másiktól. A Vikings folytatta a sors kísértését és többször is közel volt a labdaeladáshoz. Aztán amikor már elkezdett közeledni a Minny a Saints end zone-jához, akkor Favre el is adta a labdát, ráadásul egy igen kemény ütést kapott a védőktől, aminek köszönhetően még a visszatérése is veszélybe került.

Összefoglaló a Saints-Vikings meccsről:


Az irányító végül visszajött, de nem tudott százszázalékos játékot produkálni, így Adrian Petersonnak kellett kezébe vegye az irányítást. A futó ugyan többször is elejtette a labdát, de 18 pontot is szerzett a csapatának. Döntetlen állással érkeztünk el az utolsó 2 perchez, a Minnesotának megvolt a lehetősége megnyerni a meccset, de a sorozatos hibáknak köszönhetően a hosszabbítás pénzfeldobására bízták magukat a csapatok.

A rendes játékidő legvégén a New Orleans 33 yardosán járt a Minnesota, amikor is egy büntetésnek köszönhetően 5 yarddal hátrébb kényszerültek. Ez azért volt nagyon fájdalmas számukra, mert ebben az esetben egy nagyjából 56 yardos field goal kísérletet kellett volna rúgniuk, ami azért elég nehéz még ezen a szinten is. Ezután Brett Favre eladta a labdát és következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban végül a New Orleansnak kedvezett a szerencse, Garrett Hartley ugyanis 40 yardról bevágta a mindent eldöntő mezőnygól-kísérletet. Egy nagyon sok vitás ítélettel tarkított, izgalmas meccsen végül a szerencsésebb csapat nyert. Egy biztos: amit a bírók ezen a meccsen műveltek, az minden elképzelést alulmúlt. Szerencsére a csapatok így is kitettek magukért.

A főcsoport-döntők végeredménye:
AFC:
Indianapolis Colts - New York Jets 30-17

NFC:
New Orleans Saints - Minnesota Vikings 31-28 (hosszabbítás után)

Iván András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!