A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Világsztárokat utasít maga mögé, Drogba-utódként kezelik Londonban

Tammy Abraham
Chelsea's English striker Tammy Abraham celebrates scoring their second goal during the English Premier League football match between Chelsea and Sheffield United at Stamford Bridge in London on August 31, 2019. (Photo by Ian KINGTON / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Idén a Chelsea-vel kapcsolatban senki nem tudta, hogy mire számíthat, hiszen bár a klub legendája, Frank Lampard ült le a kispadra, az egykori középpályásnak semmilyen Premier League-rutinja nem volt edzőként, ráadásul a FIFA egy évre az átigazolási piacról is kizárta a londoniakat. Nyáron az együttes legnagyobb sztárja, Eden Hazard is távozott, ám mindezek ellenére abszolút biztató a kékek jövőképe: az új Chelsea-stílus, és Lampard elképzelései egyértelműen az idei szezon kellemes meglepetései közé tartoznak, a saját nevelésű, angol fiatalok pedig nemhogy beépültek, brillíroznak a csapatban. Közülük is leginkább a 22 éves támadó, Tammy Abraham, aki 8 góljával Sergio Agüeróval holtversenyben vezeti a góllövőlistát, és akiben Didier Drogba méltó utódját látják a Stamford Bridge-en. Portré.

Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham, vagyis Tammy Abraham 1997. október 2-án született Londonban. Tehetségével már gyerekként kitűnt társai közül a focipályán,

sorban is álltak érte az Egyesült Királyság fővárosának csapatai, ő és szülei végül 7 évesen a Chelsea akadémiáját választották.

A ranglétrát végigjárva minden korosztályban lövöldözte a gólokat, így a kékek biztosak voltak benne, hogy egy nem mindennapi tehetséget sikerült megszerezniük. Angliában aztán a 2015/2016-os idényben figyeltek fel rá:

a Chelsea az ő vezérletével nyerte meg az ifi-BL-t. 9 meccsen 8 gólt lőtt, az ifjúsági FA-kupában pedig győztes gólt szerzett a Manchester City elleni döntőben.

Abraham 2 év alatt minden meccset figyelembe véve 98 meccsen 74 (!) gólt lőtt, ez a teljesítmény pedig az akkori menedzser, Guus Hiddink elismerését is elnyerte, aki felhívta őt a felnőtt csapathoz, sőt, 2016. május 11-én a "nagyok" között is debütálhatott, egy Liverpool elleni 1-1-es mérkőzésen.

Tammy Abraham 18 és fél évesen, Guus Hiddink irányítása alatt debütált a Chelsea felnőtt csapatában Forrás: DPPI/Javier Garcia

A következő szezonban a várakozásoknak megfelelően

a Chelsea kölcsönadta a fiatal támadót, hogy immáron a felnőttek között, a másodosztályban gyűjtsön magának rutint és tapasztalatot.

Egy évre a Bristolhoz került, ahol elképesztően kezdett: az első bajnokin csereként beállva gólt lőtt - igaz végül nem neki, hanem egy csapattársának adták a találatot -, majd a következő ligakupameccsen az ő találatával jutott tovább a Bristol City. A következő bajnokin aztán a Burton ellen az ő duplájával nyertek 2-1-re, a győztes találatot ráadásul a hosszabbítás perceiben szerezte. A folytatásban is remekül játszott, újabb góljainak és gólpasszainak köszönhetően

szeptemberben a hónap játékosának választották.

Tammy Abraham a felnőttek között a Bristol City játékosaként kezdte a védők terrorizálását Forrás: AFP/Anthony Devlin

Januárban történelmet írt: 31-én, a Sheffield Wednesday ellen már a 16. találatát szerezte a bajnokságban,

amellyel megdöntötte a korábbi Fulham-támadó, Moussa Dembélé rekordját - a Championship-érában korábban soha ennyi gólt húsz éven aluli játékos még nem szerzett.

A bajnokságot végül 23 góllal zárta, a góllövőlistán egyedül a Leeds csatára, Chris Wood előzte meg. Csapata, a Bristol City végül a 17., még bennmaradást érő helyen végzett, így a fiatal játékos főszerepet vállalt a kiesés elkerülésében. A klubnál sem győztek neki hálálkodni,

őt választották az év játékosának és az év fiatal játékosának is.

Tammy Abraham (j) kis túlzással egyedül tartotta bent a másodosztályban a Bristol Cityt a 2016/2017-es szezonban Forrás: Getty Images

Természetesen a Chelsea illetékesei is követték a szárnyalását,

szezon után magukhoz is láncolták Abrahamet, akivel egy új, ötéves szerződést kötöttek.

A klub akkori filozófiájának "köszönhetően" azonban újra kölcsönadták, igaz legalább már maradt a Premier League-ben, a Swansea City játékosa lett. Augusztus 12-én, egy Southampton elleni 0-0-s meccsen debütált, 10 nappal később pedig első gólját is megszerezte a walesi csapat színeiben, egy 4-1-es ligakupa-győzelem alkalmával talált be az alacsonyabb osztályú Milton Keynes Dons hálójába. Az első bajnoki találat sem váratott magára, néhány nappal később a Crystal Palace 2-0-s legyőzésekor ő szerezte meg a vezetést.

Október közepén az első dupláját is megszerezte, ráadásul a Huddersfield elleni 2-0 volt az első hazai győzelme az együttesnek.

Tammy Abraham (10) a Huddersfield ellen lőtte első PL-dupláját Forrás: DPPI/Andrew Lewis

Télen aztán ő, és a csapat is hullámvölgybe került, ez pedig az eredményeken is meglátszott. Február 6-án egy 825 perces góltalansági sorozat végére tett pontot az FA-kupa első fordulójában a Notts County ellen, a bajnokságban viszont csak április elején, a West Brom ellen volt újra eredményes, igaz, a találat döntetlent ért a Swansea-nak.

Végül azonban a walesi csapat nem tudta elkerülni a kiesést, a Stoke City elleni utolsó fordulós vereség a másodosztályba lökte a csapatot.

Abraham az itt töltött időszakában minden sorozatot figyelembe véve 39 találkozón 8 gólt szerzett.

Nyáron Maurizio Sarri lett a Chelsea menedzsere, aki eleinte úgy tűnt, számít majd a fiatal angol játékosra, a csapattal végezte a nyári felkészülést és a Manchester City elleni angol szuperkupa meccsen is nevezte a keretbe.

Végül mégis kölcsönadták, augusztus 31-én az Aston Villához került.

Pozitívum volt viszont, hogy a birminghamiek szakmai stábjában dolgozott a Chelsea egyik legnagyobb legendája, John Terry, aki mindenben biztatta és segítette Abrahamet. Aki már az első hazai bajnokiján, a Rotherham elleni 2-0-s siker alkamával betalált, játékával pedig hamar elnyerte a Villa-szurkolók bizalmát.

Tammy Abraham az Aston Villa mezében is történelmet írt Forrás: https://www.avfc.co.uk/

November 25-én egy Norwich City elleni 5-5 alkalmával

négyszer talált az ellenfél kapujába, ezzel ő lett az Aston Villa első játékosa, aki egy találkozón négy találatot szerzett a 21. században.

Később a hónap játékosának választották a másodosztályban. A Swansea-nál töltött szezonnal ellentétben Birminghamben nemhogy hullámvölgybe került volna a téli szünetben, hanem élete legjobb formájában játszott: 20 meccsen 16 találatával második volt a góllövőlistán, januárban pedig az is felmerült, hogy a Chelsea visszarendeli a Stamford Bridge-re. Sőt, az első osztályú Wolverhampton is szerette volna kölcsönvenni, ám végül maradt a Villánál. Január 26-án újabb történelmi tettet hajtott végre:

csapata az ő duplájával verte hazai pályán 2-1-re az Ipswichet, a klub történetében pedig Pongo Waring 1933-as rekordja óta neki sikerült először sorozatban hét hazai mérkőzésen gólt szereznie.

Tammy Abrahamnél jobb csatára nem volt az Aston Villának az utóbbi évtizedekben Forrás: https://www.footballtransfertavern.com

A következő hónapban már 20. bajnoki találatát lőtte, ez korábban 37 évvel ezelőtt sikerült egy Aston Villa-játékosnak, Peter Withe-nak, még 1981-ben.

Áprilisban már a legandás Andy Gray rekordját is beállította, aki 1977-ben szerzett 25 gólt.

Végül 26 találattal zárt, a gólkirályi címhez viszont ez sem volt elég, azt ugyanis a bajnok Norwich finn támadója, Teemu Pukki szerezte meg. A feljutást viszont kiharcolta az Aston Villa, miután a rájátszásban előbb a West Bromot győzte le, majd a Wembleyben rendezett fináléban 2-1-re nyert a Derby County ellen.

Egy ilyen szezon után mindenki biztosra vette, hogy eljött Abraham ideje a Chelsea-nél, főleg úgy, hogy a csapatot egy évre kizárták az átigazolási piacról, ráadásul a klub ikonja, Frank Lampard ült le a kispadra, aki az első pillanattól azt hangoztatta, megadja majd az esélyt a saját nevelésű fiataloknak. Így is történt, ráadásul

Abraham megkapta a 9-es mezszámot, amelyet korábban olyan legendás támadók viseltek a kékeknél, mint Mark Stein, Gianluca Vialli, Jimmy Floyd Hasselbaink, Hernan Crespo, vagy éppen Fernando Torres,

ám több klasszis is megégette magát vele, elég csak Radamel Falcaót, Alváro Moratát, vagy Gonzalo Higuaínt említeni.

Tammy Abraham összetörve a Liverpool elleni európai szuperkupa-döntő után, ahol sorsdöntő 11-est hibázott Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Metin Pala

A kezdet mindenesetre rémálomszerűen alakult, hiszen a Liverpool elleni, európai szuperkupa-döntőben

éppen ő hagyta ki a mindent eldöntő 11-est a büntetőpárbajban.

Ennek ellenére Lampard nem a Mourinho-féle utat választotta: 2013-ban ugyancsak büntetőkkel kapott ki a Chelsea a szuperkupában, akkor a Bayern ellen, és akkor is egy kölcsönből visszatérő csatár, bizonyos Romelu Lukaku hibázott a legvégén, amellyel a portugál szakembernél elásta magát. Lampard hosszasan beszélt Abrahammel, és biztatta őt, aminek meglett az eredménye: a Norwich elleni 3-2-es győzelem alkalmával duplázott,

a Wolves elleni 5-2-es sikerből pedig mesterhármassal vette ki a részét, ezzel 21 évesen és 347 naposan ő lett a Premier League történetének legfiatalabb triplázója.

Jelenleg már nyolc gólnál tart, amellyel Sergio Agüeróval holtversenyben a góllövőlistát is vezeti. Már a Bajnokok Ligájában is betalált, a Lille kapuját vette be.

Mason Mount és Tammy Abraham a Drogba-Lampard duóra emlékezteti a Chelsea szurkolókat - ennél nagyobb elismerés és motiváció aligha kell a fiataloknak Forrás: twitter.com

Amellett, hogy remekül fejel, iszonyatosan technikás, remekül oldja meg az egy az egy elleni szituációkat, de ha kell, nagyszerű csapatjátékos. Főleg a szintén Chelsea-akademista Mason Mounttal értik meg egymást a pályán, olyannyira, hogy

a londoni szurkolók egyenesen a Drogba-Lampard duó méltó utódjaként emlegetik őket.

És bár az még egyértelmű, hogy rengeteg téren kell fejlődnie az újjáalakuló Chelsea-nek, több mint biztató a jövőkép. Köszönhetően elsősorban Tammy Abrahamnak is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!