Vágólapra másolva!
A sok bizonytalanság után a magyar férfi kézilabda-válogatott pénteken mégis megkezdhette a szereplését az egyiptomi világbajnokságon, és a csoportkör első mérkőzésén, ha nem is hibátlan játékkal, de összességében magabiztosan győzte le 34-27-re a Zöld-foki Köztársaság koronavírus által tizedelt együttesét.

Szinte az utolsó pillanatban, pénteken délután derült csak ki, hogy a számos koronavírusos megbetegedést jegyző afrikai csapatnak mégis maradt tíz bevethető játékos (a szabályok szerint köztük legalább egy kapusnak kell lennie), így megrendezhetik a mieink elleni csoportmérkőzést Gízában.

A találkozó előtt Gulyás István szövetségi kapitány az M4 Sport műsorában elmondta, hogy lassan kezdik megszokni a rendhagyó körülményeket, így azt, hogy

adott esetben a szálloda kertjében kell edzeniük, vagy azt, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy 60 vagy 100 perc alatt érnek a hoteltől a sportcsarnokig.

A magyar válogatottban egyelőre mindenki egészsége, és most ez a legfontosabb hír a csapat háza tájáról.

Az ellenfél, azaz a Zöld-foki Köztársaság együttese első alkalommal jutott ki a kézilabda-világbajnokságra, amelyre a 2020 januárjában rendezett Afrika-bajnokságon elért 5. hellyel kvalifikálta magát. Az együttes vezetését a tavalyi kontinensviadal előtt mindössze néhány héttel vette át José Tomas, és a portugál szakember egyből történelmi sikert tudott elérni a válogatottal. Igaz, a vébén koronavírus-fertőzés miatt nem lehet ott, így Manuel Pereira irányítja az együttest.

Sokak számára ismeretlen az afrikai alakulat, azonban a vb előtti felkészülésen résztvevő 23 fős keretből 12 játékos a portugál, három a spanyol, valamint egy-egy játékos a német, a francia és a román bajnokságban kézilabdázik,

olvasható a magyar szövetség oldalán, azaz nem egy amatőr csapatról van szó.

Az első válogatott az ország történetében, amelyik kijut csapatsport világbajnokságára:

A magyar szakvezetés - Gulyás István mellett a tavalyi Európa-bajnokságon a csapatba remekül beilleszkedő korábbi veszprémi klasszis, Chema Rodríguez, valamint Nagy László – élve a lehetőséggel, hogy minden mérkőzés előtt új játékosnévsort lehet leadni, ezúttal a csapathoz szombaton csatlakozó szegedi Bodó Richárd mellett Bóka Bendegúzt, Rodriguez Alvarez Pedrót és Székely Mártont nem nevezte az első vb-meccsre.

Az afrikai csapat végül két kapussal és kilenc mezőnyjátékossal tudott kiállni a mérkőzésre.

1. félidő

A magyar csapat próbálta elkezdeni a mérkőzést, de az időmérő óra egy másodperc után megállt. Gyorsan újra indították, így Alexandre Preira kiállítása és Máthé Dominik kapufája után Lékai Máté üreskapus góljával szereztük meg a vezetést. A Telekom Veszprém irányítója, aki már ötödik világbjanokságán vesz részt Szita Zoltán passza után szerezte meg a második gólját, majd Mikler Roland védte Gualther Furtado ziccerét, hogy aztán a válogatottba visszatérő Ancsin Gábor lőjön másodperceken belül két gólt (4-0).

Percenként lőttünk egy gólt, Stefan Sunajko első válogatott gólja így már az ötödik volt, és csak ezt kövőten Gualther Furtado szép befutása révén szerezte meg történelmi első vb-gólját az afrikai csapat. Sőt, Sipos Andrián kiállítása miatt üres kapuval támadtunk, és a portugál Avanca játékosa saját kilenceséről megszerezte a második gólját is. Ancsin hibázott ziccerben, a másik oldalon viszont Admilson Furtado is eredményes volt, majd egy lerohanásból ismét, és máris csak egy góllal vezettünk, 5-4-re.

Sunajko Stefán (b) és Élcio Fernandes, a Zöld-foki Köztársaság kapusa a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, az A csoportban játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen Kairóban 2021. január 15-én Forrás: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat / Pool

Admilson Furtado kiállítását Hornyák Péter használta ki a jobb szélről, majd Bánhidi Bence is betalált, azt viszont rossz volt nézni, hogy az egyik afrikai védő csúnyán megtaposta a szegedi beálló bokáját. Az sem volt örömteli, hogy a 11. percben már másodszor külték ki a bírók Sipos Adriánt, de Sunajko révén így is eredményesek tudtunk lenni, majd Ancsin harmadik góljával visszaállt az ötgólos magyar vezetés (9-4). Két gyors góllal megint közelebb lopakodtak az zöld-fokiak, amire Hornyák válaszolt a szélről.

Az időközben csereként beállt Balogh Zsolt második irányítóként szórta a gólpasszokat, hol jobbra, hol balra, így Hornyák után Sunaljko is ziccerben lehetett eredményes,

majd a tatabányaiak rutinos átlövője megmutatta, hogy azért gólt lőni sem felejtett el (12-6). Ahogy már megszokhattuk, megint jött két zöld-foki gól, majd Balogh lőtte be a Lékai által kiharcolt hétméterest. Ezt követően Hornyák szerezte meg a harmadik gólját, majd az irányítóba érkező Nagy Bence is lőtt egyet, amire az ellenfél szakvezetője már kénytelen volt időt kérni.

Sipos Adrián (j) és Edmilson Araujo, a Zöld-foki Köztársaság játékosa a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, az A csoportban játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen Kairóban 2021. január 15-én Forrás: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat / Pool

Topic Petar is megszerezte az első gólját, amire viszont Leandro Semedo, a korábba a Sportinggal a vb-t is megjáró átlövő válaszolt egy szép test mellől elengedett bombával. Nem tudtuk tartósan hat gól fölé tornázni a különbséget, különsen azért, mert sok labdát adtunk el támadásban, a leronásokból pedig rendre eredményesek voltak az ellenfél játékosai. Így végül csak ötgólos előnnyel, 19-14-es vezetéssel mehettünk szünetre.

2. félidő

Egy jó védekezést követően Sipos révén mi lőttük a második játékrész első gólját, majd egy jó blokkot követő Mikler-védés után Ancsin Gábor is megszerezte a negyedik gólját (21-14). Mikler védett ziccert, majd Győri Mátyás passzából Bánhidi talált be, és először vezettünk nyolc góllal (23-15). A következő zöld-foki támadásnál Ancsint küldték ki az egyiptomi bírók, ez azonban nem zavarta Nagy Bencét, aki már a harmadik gólját lőtte.

Szita Zoltán (k) a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, az A csoportban játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen Kairóban 2021. január 15-én Forrás: MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat / Pool

Újabb két afrikai gól után Győri talált be kínaiból, és ismét nyolc góllal vezettünk. Egy ütközés után Sunajkót kellett ápolni (két nála egy fejjel nagyobb afrikai játékossal ütközött másodperceken belül), a szélső hiánya azonban nem zavarta Ancsint, aki óriási gólt lőtt kilenc méterről (26-17).Tizenhárom perc alatt három gólt kaptunk, ami dicséretes volt, az már kevésbé, hogy az Edmilson Araujónak kiosztott pofon után előbb Bánhidi, majd Sipos is kiment két percre. Utóbbinak ez volt a harmadik kiállítása, így számára véget ért a mérkőzés.

Míg a kettős emberhátrány előtt a tízgólos vezetésért támadtunk, az afrikaiak megint összekapták magukat, és visszajöttek hét gólra. Ancsin törte meg a hatperces magyar gólcsendet, de Felisberto Landim erre is válaszolt (27-20). A vb-újonc Hanusz Egonnak nem volt szerencséje, sorra hagyta ki a ziccereket, ráadásul ezt Bánhidire is "átragasztotta", így ahelyett, hogy lezártuk volna a meccset, ismét hagytuk feljönni az ellenfelet.

Az utolsó tíz percet 27-21-es előnnyel kezdtük, majd Bánhidi előbb hanyattfekve adott gólpasszt Ancsinnak, aztán ő maga szedett össze egy labdát, és lőtte a kapuba. Az utolsó öt percet azért még úgy is megnyertük, hogy Sunajko egymás után két hetest hagyott ki, igaz az első után legalább a kipattanót be tudta lőni. Nem játszottunk igazán jól, ettől persze nem forgott veszélyben a magyar csapat győzelme, és igazán jól majd a németek elleni harmadik csoportmérkőzésen kell játszania Gulyás István csapatának.

A meccs legjobbja a hétgólos Ancsin Gábor lett. Innentől pedig a legfontosabb, hogy a következő koronavírustesztje is minden magyar játékosnak negatív legyen.

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Magyarország–Zöld-foki Köztársaság 34-27 (19-14)
Magyarország:
Mikler (kapus), Hornyák 4, Ancsin 7, Lékai 2, Bánhidi 3, Szita, Sunajko 4, cserék: Balogh Zs. 4, Nagy B. 4., Topic 1, Győri 2, Sipos 1, Szita 1, Hanusz 1.

"Nem volt összeszokott a csapatunk, hiányoztak az elmaradt edzőmeccsek. Nehéz a helyzet, régen játszottunk, egy kicsit döcögős az egész, tipikus első mérkőzés volt.

Számítottunk rá, hogy nehéz lesz az első meccsünk" – nyilatkozta Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést közvetítő M4 Sporton. Hozzátette, ezúttal azon kézilabdázók léptek pályára magyar színekben, akiknek van koronavírus-antitest a szervezetükben.

Uruguay ellen cél a további fejlődés, a gyorsulás és a távolságok megtalálása" – szögezte le Gulyás.

A csoport másik mérkőzésén:
Németország–Uruguay 43-14 (16-4)

A magyar válogatott további csoportmérkőzései:
Január 17. 20:30: Magyarország–Uruguay (tv: M4 Sport)
Január 19. 20:30: Magyarország–Németország (tv: M4 Sport)

Középdöntő:
A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők (I. csoport - Új főváros: A-B csoportok továbbjutói, II. csoport - Kairó: C-D csoportok továbbjutói, III. csoport - Gíza: E-F csoportok továbbjutói, IV. csoport - Kairó: G-H csoportok továbbjutói). A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.

Elnöki Kupa (Új főváros, Gíza): január 21-27.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

Mindent egy helyen az Eb-ről