Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott szombat délután 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok, sokak szerint a világ legjobb focicsapata, a francia válogatott ellen az Európa-bajnokságon. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy lehet tovább álmodozni, lesz tétje a magyarok utolsó, müncheni, németek elleni meccsének is. Röviden visszatekintünk, mi is történt szombaton a Puskás Arénában és hogy élték meg mindezt a főszereplők és feleleventjük, mi történt ezt követően a német-portugál meccsen.

Szenzációs magyar pontszerzés

A magyar válogatott kezdője egy helyen változott a keddihez képest, Lovrencsics Gergő helyén Nego Loic kezdett. A francia származású játékosnak különleges nap lehetett a szombati, ugyanis a francia U19-es válogatottal még Európa-bajnoki címet ünnepelt. A szobatársa pedig egy bizonyos Antoine Griezmann volt.

A magyar csapa a Gulácsi – Szalai A., Orbán, Botka – Nego, Nagy Á., Schäfer, Kleinheisler, Fiola – Szalai Á, Sallai tizeneggyel kezdett.

A világbajnok franciák egy helyen változtattak, Hernandez helyére Lucas Digne került be. Dider Deschamps csapata a Lloris – Pavard, Kimpembe, Varane, Digne – Pogba, Kanté, Rabiot – Griezmann, Mbappé, Benzema összeállításban lépett pályára, így szinte ugyanaz a csapat kezdett, amely Münchenben verte a németeket.

A magyar válogatott kezdője a franciák ellen Forrás: UEFA via Getty Images/Angel Martinez

Az már a stadion környékén feltűnt, hogy sokkal több és sokkal kreatívabb francia szurkoló érkezett, mint portugál. Voltak, akik piros, fehér kék parókában voltak, de volt olyan is, aki egész testén feszülős fehér, kék vagy piros ruhában volt, a fején pedig egy N'Golo Kanté maszkkal. A szurkolók a kezdés előtt megtöltötték a jobboldali kapu mögötti teljes alsó részt, míg a portugálok kedden csak egy kanyarnyi emberrel képviseltették magukat. Az már a stadion körül egyértelmű volt, hogy nincs ellenségeskedés a szurkolók között, békésen söröztek és fotózkodtak a kék és piros mezes drukkerek egymással.

Az időjárásról muszáj kicsit beszélnünk, mert elképesztően meleg volt. A stadionban is rekkenő hőség volt, a lelátón sem mozogott igazán a levegő, valószínűleg a pálya környékén sem volt sokkal kellemesebb, talán a kezdés előtti locsolás kicsit lehűtötte a játékteret. Nem véletlen, hogy a félidők közepén is volt ivószünet, amikor gyorsan jegestömlőket pakoltak a játékosok nyakába.

Az ivószünetekben hűteni kellett a focistákat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs előtti körítésről le lehetne írni ugyanazt mint kedden. Fantasztikus, varázslatos volt az, ahogy a szurkolók fogadták a játékosokat a bemelegítésnél, majd a kezdés előtt is. A Himnusz is úgy szólt, mint talán még soha, de biztosan nagyon kevésszer, a forróságban is rázta a hideg az embert.

Ha a játékról beszélünk, akkor talán az a legtalálóbb, ha azt írjuk,

a magyarok onnan folytatták, ahol a portugálok elleni második félidőt – a 84. perc előtt – abbahagyták.

Marco Rossi játékosai fegyelmezetten, de ugyanakkor bátran játszottak. Látszódott, hogy nincsenek megilletődve a világsztároktól, nem ismertek elveszett labdát, a közönség pedig minden aprócska sikeres megmozdulásra úgy reagált, mintha gólt lőttek volna a kedvencek.

Gulácsi Péter élete egyik legjobb meccsén van túl Fotó: Csudai Sándor - Origo

Jellemző, hogy a meccs sztárjának választott Kleinheisler László talán nem produkált fergeteges statisztikai mutatókat, de küzdött, csúszott, mászott, ha kell és egy percre sem állt meg.

A túloldalon talán túlzás azt állítani, hogy nagyképűek lettek volna a franciák, de az biztos, hogy nem esett jól nekik ez a meccs. Didier Deschamps hiába mondta, hogy a németek elleni találkozó óta arra készülnek, hogy kora délután kezdődik a meccs, a játékosainak látszólag semmi kedve nem volt ehhez. 34-35 fok, korai kezdés, ráadásul fanatikus szurkolók előtt egy olyan ellenfél ellen, amelyik "vért ivott", amelyik most akarja megmutatni, hogy a portugálok elleni végeredmény csak egy kisiklás volt, mert igenis benne van a bravúr ebben a csapatban. És mikor mutassa ezt meg, ha nem a világbajnoki címvédő ellen?

Kylian Mbappé és a többi sztár is csak szenvedett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs elején bátrabban kezdett a magyar csapat, majd a franciák szépen lassan átvették az irányítást, Gulácsi Péter több bravúrt is bemutatott. Az első félidőben le kellett cserélni Szalai Ádámot, aki egy ütést kapott a fejére. Kórházba is kellett vinni, de az első hírek szerint nincs komoly baja. Az első félidő hosszabbításában aztán jött a szenzáció. Fiola Attila és Sallai Roland játszott össze, majd előbb Benjamin Pavard-t és Raphael Varane-t becsapva Hugo Lloris mellett a kapuba lőtt.

Fiola Attila élete egyik legszebb pillanata lehetett a gól Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A stadion természetesen "felrobbant" és jött az ünneplés, amit szegény műsorközlő hölgy asztala bánt, valamiért ott kezdtek el rombolni a magyar játékosok, talán ők sem tudják, miért, akkora eufória tört ki belőlük is.

A második félidőben is fölényben voltak a franciák, ez nem kérdés Ousmane Dembélé a kapufát is eltalálta. Nem sokkal később pedig jött az egyenlítés is, Lloris ívelt előre, ami után Nagy Ádám talán feleslegesen hagyta lepattanni a labdát, amit így a franciák szereztek meg, Mbappé beadása pattant Willi Orbánról Griezmann elé, ő pedig a kapuba lőtt. A franciák próbálták a győztes gólt is begyötörni, hogy ne kelljen az utolsó körben már izgulni, de ez nem sikerült.

Nego és Griezmann csatája Fotó: Csudai Sándor - Origo

A lefújás után Gulácsi a francia tábor előtt borult a földre, majd a francia játékosok gyorsan távoztak a játéktérről. A magyarok hosszú percekig ünnepeltek a nézőkkel, elvégre világraszóló eredmény született. A játékosok több tiszteletkört is tettek, érdemes kiemelni, hogy a francia szurkolók is megtapsolták a mieinket, miután körbejárták a pályát, ezért mindenképp jár nekik az elismerés a sportszerűségükért.

Mint a gyerek a vidámparkban

„Eddig mindig csak a tévében néztem az Európa-bajnokságot, most azonban

Mondhatjuk, hogy ez edzői pályafutásom egyik legszebb napja. Itt vagyunk, nagy a cirkusz körülöttünk, jól akarunk teljesíteni, ugyanakkor továbbra is két lábbal a földön kell járnunk. Nem vagyok arrogáns, hogy azt mondjam, elmegyünk Münchenbe és nyerünk, de azt mondhatom, hogy odamegyünk és a lehető legjobb teljesítményt fogjuk majd nyújtani" – mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi.

Marco Rossi a pálya szélén Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az első találkozó után volt három-négy mentálisan nehéz napunk, én sem voltam biztos benne, hogy képesek leszünk ilyen jó teljesítményt nyújtani. Örülnünk kell és büszkének kell lennünk, nekem is és a játékosoknak is. A szurkolóknak tudtunk adni kétórányi adrenalinbombát, remélem, vasárnap mindenki szép napot tölthet majd a családjával" - mondta Rossi.

A tréner emlékeztetett, a válogatott teljesítménye az érkezése óta javuló tendenciát mutat, és bár sokszor, sokan kritizálják, egyes játékosokat miért hív be, másokat pedig miért mellőz, a kerettagok minden egyes alkalommal bizonyítják, miért vannak itt. Rossi mosolyogva emelte ki Kleinheisler Lászlót, aki miatt sokszor kritizálták már, a középpályást pedig az UEFA a meccs legjobbjának választotta.

„Miért sikerült pontot szereznünk? Mert a fiúk nagyon jól, bátran, nagy szívvel, a taktikát betartva játszottak. Nagyon büszke vagyok rájuk! Sok edző azt hiszi magáról, hogy ő a legfontosabb szereplő, mert ő találja ki a taktikát, de ez nincs így, mert mindig a játékosok a főszereplők, és nem győzöm mondani, hogy én ma nagyon büszke vagyok rájuk. Persze voltak nehéz pillanatok a mérkőzés során, de olyan játékosaink vannak, akik az ilyen helyzeteket tudják kezelni, és akik nagyon sokat dolgoznak azért, hogy az ilyen pillanatokban helytálljanak" – mondta a lefújás után Marco Rossi, aki azt akarja, hogy

Nagy Ádám, a magyar válogatott védekező középpályása kijelentette, szerinte nem ez volt a legideálisabb időpont ehhez a mérkőzéshez, a hőségben ugyanis nem volt kellemes futballozni, és emiatt nehézkesebben mozgott mindkét csapat.

„Az ivószünet segített valamennyit, de összességében embert próbáló feladat volt, ahogyan bizonyára a szurkolóknak is, főleg azoknak, akik a napos oldalon ültek" - fogalmazott Nagy. Hozzátette, a franciák talán egy kicsit lebecsülték a magyar együttest, de legalábbis teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy világbajnoki címvédőként ők a találkozó esélyesei.

Nagy Ádám és Paul Pogba párharca Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Hatalmasat küzdöttünk ma, és úgy érzem, valamit vissza tudtunk adni a szurkolóknak a portugálokkal szemben elveszített első körös meccs utolsó 10 percében történtekért" - jelentette ki Nagy, aki szerint ezzel az 1-1-gyel elérték, hogy jövő szerdán ki-ki meccset játszhassanak Münchenben a németekkel.

„Az egész pályafutásom lepergett előttem. Köszönöm a családomnak, a barátaimnak, akik mindig támogattak. Mindannyian itt voltak, remélem, hogy büszkék rám – mondta a gól után pillanatokról és gondolatokról a könnyeivel küzdő Fiola Attila az M4 Sportnak. „Nagyszerű csapatjátékkal, egymásért küzdve nagyszerű eredményt értünk el. Elképesztő volt, ahogy játszottunk. Ma sokkal jobbak voltunk, mint az első meccsen, támadásban és védekezésben is sokkal többet tudtunk most nyújtani."

Fiola Attila szerezte a magyar válogatott gólját Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A mester kérte, hogy forgassuk a játékot, mert a felfutóik miatt egy-egy oldalon üres szokott maraddni a védelmük. Jól kaptam vissza a labdát Salától, onnan már csak azt figyeltem, hogy jól lépjek be Varane elé, hogy legfeljebb szabálytalanul tudjon szerelni. Próbáltam nyugodt maradni, és nagyon örülök, hogy sikerült higgadtan befejeznem az akciót. Nagyon örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és, hogy az élet valamit visszaadott" – mondta a magyar válogatott védője, utalva arra, hogy öt éve, a 2016-os franciaországi Eb-n az első, Ausztria elleni csoportmérkőzésen sérülés miatt le kellett cserélni, és nem is tudott a továbbiakban pályára lépni.

A kapus Gulácsi Péter azt nyilatkozta, büszke, mert a világ legerősebb válogatottja ellen sikerült "óriási munkával" elérni egy döntetlent, ami nem csak az eredmény miatt volt számukra nagy élmény.
„A világbajnokkal szemben, itthon, egy Európa-bajnokságon, 60 ezer magyar drukker előtt játszottunk 1-1-et, ez pedig egészen felemelő érzés" - mondta az RB Leipzigben légióskodó játékos, aki elismerte, a franciáknak több helyzetük volt, de az első és a második félidőben is voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor a magyarok ki tudták védekezni a rivális próbálkozásait.

„Úgy gondolom, hogy részünkről megérdemelt ez az eredmény, mert arra készültünk, hogy igyekszünk az erősségeiket hatástalanítani, és ez az esetek többségében működött is" - mondta Gulácsi.

„Nagyon boldogok vagyunk, köszönjük a közönség támogatását. Az egész meccshez nagyon jól állt hozzá a csapat, kiadtuk magunkból a maximumot, büszkék lehetünk magunkra. Az utolsó tíz percben is koncentráltak voltunk, megérdemeltük ezt az egy pontot, nagyon örülünk. Münchenben is nyerni szeretnénk és tovább szeretnénk jutni. A kvalitás megvan a csapatban, hogy idegenben is nyerni tudjunk" – mondta az M4 Sportnak Sallai Roland.

Sallai Roland és Benjamin Pavard Fotó: Csudai Sándor - Origo

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya kiemelte, a hőséghez testileg és pszichológiailag is alkalmazkodni kellett, ami az ő csapatának kevésbé sikerült.

Didier Deschamps nem lehetett nyugodt a meccsen Forrás: AFP/Franck Fife

„Így is rengeteg lehetőséget kidolgoztunk az első félidőben, betalálni azonban nem tudtunk. A magyarok a játékrész végén megszerezték a vezetést, aztán pedig remekül védekeztek" - fogalmazott a kapitány, aki az eredménnyel nem, csapatával viszont elégedett volt.

„Sok lövésünk volt, a kapufát is eltaláltuk, szereztünk plusz egy pontot az eddigi háromhoz, a célunk továbbra is az, hogy továbbjussunk a csoportból" - tette hozzá a világbajnok együttes trénere. Kiemelte, a magyarok - főleg az első játékrészben - megmutatták, milyen remek játékosaik vannak, mert ilyen fontos mérkőzésen tudtak ilyen remek teljesítményt nyújtani.

„A magyarok rengeteg energiát emésztettek fel labda nélkül, de így is dinamikusabbak tudtak lenni nálunk" - egészítette ki a szakvezető, aki szerint az első negyedórában nehezen lendültek játékba, ráadásul a hazai közönség előtt gyönyörűen játszó rivális kevés helyet hagyott nekik a támadóharmadban.

„Megvan a keretünk, láthattuk, hogy amikor Ousmane Dembélé pályára lépett, más lett a játék" – nyilatkozott a BeIn Sportnak a Puskás Arénában játszott, 1-1-gyel zárult szombati összecsapás után Antoine Griezmann.

„Fontos, hogy hátul stabilak maradjunk, mint voltunk a németek ellen, és mint ahogy ezen a mérkőzésen is, egy kicsi hibától eltekintve" – hangsúlyozta. Karim Benzemával való játékkapcsolatát illetően úgy fogalmazott, még csak negyedszerre játszanak együtt, folytatni kell a munkát.

„Bízom az egész keretben, azokban, akik kezdenek és azokban is, akik csereként lépnek pályára" – tette hozzá.

Lássunk pár érdekességet a meccsről

  • Griezmann 50. alkalommal szerepelt zsinórban a francia válogatott meccsén
  • Griezmann már hetedik gólját szerezte Európa-bajnokságokon, ezzel eggyel megelőzi Thierry Henryt és beérte Alan Shearert. Már csak Michel Platini (9) és Cristiano Ronaldo (11) előzi meg
  • A francia válogatott 34 meccse veretlen, amikor Griezmann gólt szerez (30 győzelem, négy döntetlen)
  • A franciák ötmeccses győzelmi szériája ért véget, ezeken a meccseken gólt sem kapott

A németek kiütötték a portugálokat, de nem nézik le a magyarokat

Az F csoport másik mérkőzésén az Európa-bajnoki címvédő portugál válogatott 4-2-es történelmi vereséget szenvedett Münchenben a német csapattól.

Az első félidő 15. percében a portugálok szereztek vezetést Cristiano Ronaldo góljával, azonban a 35. percben előbb Rúben Dias majd két perccel később a magyarok ellen eredményes Raphael Guerreiro is a saját kapujába lőtt felszabadítás helyett, így a németek megfordították a meccset. A második félidőben Joachim Löw csapata Kai Havertz és Robin Gosens újabb találataival már a 60. percben 4-1-re vezetett, ezzel pedig eldöntötte a három pont sorsát. Az Eb-címvédő portugálok Diogo Jota 67. percben szerzett góljával még szépíteni tudtak, de arra már nem volt esélyük, hogy szorosság tegyék a meccset, így az utolsó fordulóban az életükért játszanak a vb-győztes franciák ellen.

Az egykor madridi csapattársak: Cristiano Ronaldo és Toni Kroos a legfújás után Forrás: Getty Images/Kai Pfaffenbach

Ezzel a portugál válogatott lett az első regnáló Európa-bajnok, amely négy gólt kapott egyetlen meccsen.

„Jól kezdtünk, megszerveztük a játékot, és törekedetünk a támadásokra. Egy kontratámadás után jól használtuk ki a lehetőségünket a gólszerzésre.

A félidőben megpróbáltam változtatni, de megkaptuk a harmadik és a negyedik gólt is. Ez felrázta a csapatot, csökkentettük is a különbséget és volt egy kapufánk is, de a németek is veszélyesek voltak. A németek megérdemelten nyertek" - mondta a meccs után Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya, aki hangsúlyozta, hogy a vb-győztes franciák elleni sorsdöntő meccsre mindenkinek ki kell majd tisztítania a fejét.

Fernando Santos csapata történelmi vereséget szenvedett Forrás: AFP/Philipp Guelland

„Ez egy olyan eredmény, amibe nagyon nem akartunk beleszaladni. Néha nem tudtuk felvenni a harcot a németekkel, de a pozitívumokra kell koncentrálunk.

A németeknek nagyon jó csapata van, rengeget olyan játékossal, akik remekül veszik fel a labdát a vonalak között. Nem tudtunk kijönni a nyomásból, de mégis tudtunk szépíteni, és egy kapufát is összehoztunk. Tovább kell dolgoznunk" – mondta a lefújás után João Moutinho, a portugál csapat középpályása.

A második félidőben futottunk az eredmény után, de ez már nem volt elég" – értékelt Danilo Pereira, a portugál válogatott védekező középpályása.

Danilo nem mindig tudta tartani a lépést Kai Havertzel Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing/firo Sportphoto/Ralf Ibing

„Megkönnyebbülés volt, de nem csak a három pont miatt, hanem a játékunk miatt is. Szenvedéllyel játszottunk, nagyszerű jeleneteket láttunk, amelyekre építhetünk" – mondta a meccs után a németek korábbi világbajnok középpályása, Bastian Schweinsteiger.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya az Eb után biztosan távozik, de szeretne emlékezetes búcsút.

„Az elmúlt napokban beszéltünk néhány dologról.

Ragyogóan küzdöttünk és nagyszerű csapategységet mutattunk. Sok jó támadásunk volt egy nagyon erős ellenféllel szemben" – kezdte az értékelést a német válogatott szövetségi kapitánya.

Joachim Löw csapata remekül futballozott Forrás: Getty Images/Matthias Schrader

Thomas Müller, a Bayer München sztárjátékosa figyelmeztetett, hogy a németeknek nem lesz egyszerű dolga Marco Rossi csapata elleni.

„Nagy szükségünk volt erre a három pontra, ismét a saját kezünkben van a sorsunk. A játékunk sok szempontból jó volt ma, de van még néhány dolog, amiben javulnunk kell.

Mindenesetre támadásban nagyon erősek voltunk ma este. De nem szabad elveszítenünk a koncentrációt, mert Magyarország ellen nagyon kellemetlen játszani

– mondta Müller, aki a 2018-as vb-kudarcot követően három év után került vissza a német válogatottba.

Thomas Müller a német csapat egyik legrutinosabb játékosa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius

A mérkőzés legjobbjának a németek balszélsőjét, Robin Gosens választották, aki egy góllal és két gólpasszal vette ki a részét a győzelemből.

„Ez a győzelem jelent nekem most mindent. A csapat ma egy irányba húzott, és ez a fantasztikus győzelem volt a jutalmunk" – mondta az Atalanta játékosa.

A 22 éves és 8 napos Kai Havertz a német válogatott történetének legfiatalabb gólszerzője lett Európa-bajnoki mérkőzésen.

„A francia meccs után sok kritikát kaptunk, de szerintem nem volt olyan rossz, egész jól futballoztunk. Ma több lehetőségünk volt, és támadóbb szellemben játszottunk.

mondta Havertz, aki a májusi BL-döntőben győztes gólt lőtt a Manchester City ellen.

Havertz lassan a német csapatból is kihagyhatatlan lesz Forrás: AFP/Philipp Guelland
  • Cristiano Ronaldo már a 19. gólját szerezte a nagy tornákon. Ennél többet egyetlen európai játékos sem szerzett rajta kívül. A németek világbajnok legendájának, Miroslav Klosének van szintén 19 vb- és Eb-gólja.
  • A német válogatott az Európa-bajnokságok történetének első csapata, amely egyazon tornán szerzett és kapott is öngólt.
  • A portugál válogatott az első európai csapat, amely két öngólt kapott egy meccsen egy nagy tornán.
  • A portugál válogatottnak ez volt a 67. mérkőzése nagy tornán, és még csak kétszer kapott négy gólt egy meccsen. Érdekesség, hogy legutóbb is a németektől kaptak egy négyest a 2014-es világbajnokságon.

Az utolsó fordulóban szerdán a csoport élén négy ponttal álló francia válogatott a hárompontos portugál csapattal játszik a Puskás Arénában, míg a szintén hárompontos németek a mieinket fogadják a müncheni Allianz Arénában. Marci Rossi csapatának a továbbjutáshoz mindenképpen győznie kell Németországban.

Mindent egy helyen az Eb-ről