Vágólapra másolva!
Rendkívül izgalmas hajnal előtt álltunk a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyein, hiszen Krizsán Xénia, Rivasz-Tóth Norbert és Szűcs Valdó révén három magyar atlétának is szurkolhattunk. Ha ez nem lenne elég, Sydney McLaughlin elképesztő futása révén már a harmadik világcsúcsot láthattuk a japán fővárosban.

Az idei fedett pályás Európa-bajnokságon bronzérmes, a rangos Götzis-i versenyt megnyerő Krizsán Xénia megkezdte szereplését hétpróbában. Az MTK kiválósága 100 gáton az utolsó futamban kapott helyet, ahol 13.58-as idővel ért célba, amivel az első szám után a 16. helyen állt a 24 fős mezőnyben.

Nem volt idő a pihenésre, ugyanis jött a magasugrás, amiben Krizsán az idei magyar bajnokságon ezüstérmes lett. Ezúttal előbb 1.65 méteren beszállt a versenybe, majd az 1.71-et is átugrotta második kísérletre. Az 1.74-es magasságon elsőre jutott át, majd 1.77-en már nem járt sikerrel, de így is értékes pontokat gyűjtve a 20. helyen áll.

Két szám után a nagy esélyes Nafissatou Thiam vezet, aki a magyar versenyzőt 234 ponttal előzi meg.

Krizsán Xénia két számon már túl van hétpróbában, délután súlylökéssel és 200 méterrel folytatódik számára a program Forrás: AFP/Ben Stansall

A férfi 110 gát harmadik elődöntőjében Szűcs Valdó révén mi is érdekeltek voltunk. A magyar bajnok remekül kapta el a rajtot és végig jól tartotta magát a jamaicai Hansle Parchmenttel és a japán Shunsuke Izumiyával szemben, és 13.40-es idővel a negyedik lett a futamban. Grant Holloway 13.13-mal könnyedén jutott a döntőbe.

Valdónak ez sajnos nem sikerült, alig nyolc századmásodperccel maradt le a 8. helyről, és végül összesítésben a 13. helyen zárt.

Az első elődöntőben négyen is nagyon szorosan jöttek be a 13.23-at futó jamaicai Ronald Levy mögött, közülük Pascal Martinot-Lagarde, Asier Martínez és Andrew Pozzi is bejutott a fináléba. A második futam Devon Aallen sikerét hozta (13.18), mellette Aurel Manga harcolta még ki a csütörtök hajnali döntőbe jutást.

Sydney McLaughlin fantasztikus világcsúcsot futott 400 gáton!

A 21 éves világsztár saját rekordját javította meg több mint fél másodperccel. Még a földöntúli, 51.46-ot repesztő atlétánál is jobban kapta el a rajtot riválisa, Dalilah Muhammad, akitől McLaughlin nyár elején átvette a világrekordot.

Sydney McLaughlin révén már a harmadik világcsúcsot láthattuk a Tokiói Nemzeti Stadionban Forrás: AFP/Jewel Samad

Az idősebbik amerikai versenyző az utolsó gátig vezette a versenyt, amikor McLaughlin ritmust váltott és 12 századdal maga mögé utasította őt. Femke Bol a papírformának megfelelően, új Európa-csúccsal (52.03) szerezte meg a bronzérmet.

Rivasz-Tóth Norbert volt a gerelyhajítás selejtezőjének A csoportjában kapott helyet. Az első sorozatban 77.76 métert dobott, majd a másodikban ettől kevéssel elmaradva 77.11 méterre hajította a gerelyt. Mivel a 25 éves atléta utolsó kísérlete érvénytelen lett, ezért csoportjában a 12., összesítésben a 22. helyen zárt.

Az idei szezonban Jan Zelezny világrekordját ostromló Johannes Vetter harmadik kísérletre dobta csupán meg a 83.50 méteres szintet. Még a németnél is nagyobbat dobott az indiai Neraj Chopra (86.65 méter).

Szűcs Valdó csupán nyolc századmásodperccel maradt le a döntőről 110 gáton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem csak a női hétpróbázók, de a férfi tízpróbázók is megkezdték két napon át tartó hajszájukat a győzelemért. A 100 méter rögtön a valaha volt legjobb tízpróbában elért eredmény beállításával kezdődött: Damian Warner 10.12-es idejével megalapozott egy esetleges szép eredményt.

A kanadai versenyző távolugrásban is remekül teljesített. 8.24 méteres ugrása a „sima" távolugrás döntőjében is bronzérmet ért volna. Warner súlylökésben sem szerepelt rosszul, 14.80 méteres dobásával megőrizte vezető helyét, előnye honfitársa, Pierce Lepage előtt majdnem 200 pont volt.

Mindent egy helyen az Eb-ről