Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 25-19-re legyőzte Szlovákiát az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójának vasárnapi mérkőzésén. Golovin Vlagyimir csapata ezzel csoportgyőztesként biztosította helyét a novemberi kontinenstornán.

Helyszíni tudósítás

Miután a női kéziválogatott csütörtökön magabiztos teljesítményt bemutatva 30-18-ra győzött Portugáliában, már biztos Európa-bajnoki résztvevőként fogadhatta Szlovákiát az Audi Arénában.

Golovin Vlagyimir csapata a kézilabdás szuperhétvége részeként mérkőzött meg északi szomszédunkkal. Ezen találkozón kívül a férfi Magyar Kupa négyes döntője tartozik még bele ebbe a két nap alatt Győrben sorra kerülő öt mérkőzésbe.

A magyar válogatott számára a győri Audi Arénában zárult a 2022-es Európa-bajnokság selejtezősorozata Fotó: Koncz Márton - Origo

A mieink számára nem lehetett más a cél, mint az, hogy győzelemmel zárják a selejtezősorozatot. Ehhez kellett pár perc, hogy meglegyen a kellő ritmusa a játéknak, de végül az a kb. 500-800 néző, akik már erre a meccsre is kilátogattak, megkapták ezt az élményt.

Bíró Blanka és Janurik Kinga hiányában Szikora Melinda is magabiztos teljesítményt nyújtott a hazai kapuban. Számos könnyű védést bemutatva tette egyszerűbbé a nemzeti csapat egyre nagyobb előnybe való kerülését.

Kuczora Csenge a portugálok után a szlovákok ellen is gólerősen játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első félidőben Kuczora Csenge volt az, aki a leginkább kiemelkedett a mezőnyből: a 22 éves irányító-átlövő amellett, hogy magaiztosan értékesítette a hétmétereseket, a mezőnyből is számos nagy gólt lőtt - az egyiket nem sokkal az első félidőt lezáró dudaszót megelőzően dobta. A 16-9-es vezetéssel véget érő játékrészben ez volt az ötödik találata.

Minden évben van egy-egy olyan fiatal kézilabdázó, aki új arcként feltűnve az átlagnál jobban játszva húzza a mieink szekerét. Jelenleg ez a valaki a nemrég sérüléssel bajlódó váci játékos, aki nyolc góljával már Portugália ellen is együttesünk legeredményesebbje volt.

Szikora Melinda könnyed védésekkel tette biztossá a mieink győzelmét Fotó: Koncz Márton - Origo

A második félidőben az első magyar gólra meglepően sokat kellett várni, Lukács Viktória tíz perc elteltével talált a kapuba a jobbszélről. Mivel addig a szlovákok csupán két gólt szereztek, így ennek a visszafogottabb folytatásnak a világon semmi jelentősége nem volt. (18-11)

Az utolsó percek legnagyobb kérdése az volt, hogy vajon minden magyar mezőnyjátékosnak sikerül-e gólt szereznie. A magyar szövetségi kapitány mindenkinek lehetőséget kapott a bizonyításra, amivel szinte mindenki élni is tudott.

A magyar női kézilabda-válogatott csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott 25-19-re legyőzte Szlovákiát.

Golovin Vlagyimir csapata öt győzelemmel és egy vereséggel megnyerte a selejtezőcsoportját.

A 2022-es Európa-bajnokságot november 4. és 20. között három balkáni országban, Szlovéniában, Észak-Macedóniában és Montenegróban rendezik meg. A mieink Ljubljanában kezdik majd meg a küzdelmeket. A rendhagyó időpont oka az, hogy a tornát ne a decemberi katari labdarúgó-világbajnoksággal párhuzamosan bonyolítsák le.

Női kézilabda Európa-bajnokság, selejtező
5. csoport, 6. (utolsó) forduló
MAGYARORSZÁG - Szlovákia 25-19 (16-9)
MAGYARORSZÁG: Csapó, Szikora (kapusok), Bordás 1, Faluvégi 1, Helembai 1, Hornyák 1, Háfra 2, Klujber 2, Kuczora 5 (2), Kácsor 2, Lukács 4, Planéta 1, Pál, Schatzl 3, Tóvizi, Vámos 2. Edző: Golovin Vlagyimir.
SZLOVÁKIA: Medvedova, Vorzácková (kapusok), Bajciová, Bujnochova 1, Bízik 1 (1), Győri, Holejová 4, Hudák 1, Kostelná, Popovcová 4 (1), Rajnohová 4, Ratvajská, Rebicová, Scípová, Stefaniková 1, Trúnková 3. Edző: Jorge Duenas.

Mindent egy helyen az Eb-ről