Vágólapra másolva!
Hihetetlen szenzáció! A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes angol csapatot a Nemzetek Ligája A divíziójának szombati játéknapján a Puskás Arénában. A mérkőzés egyetlen gólját Szoboszlai Dominik szerezte tizenegyesből. A magyar válogatott 60 év után tudta ismét legyőzni az angolokat tétmeccsen.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az újonnan behívott játékosai "remekül dolgoztak" az edzéseken, közülök Jarrod Bowen, a West Ham United támadója és James Justin, a Leicester City védője is megkapta a lehetőséget, hogy kezdőként mutatkozhasson be az angol válogatottban. Az angolok a Pickford - Walker, Maguire, Coady - Alexander-Arnold, Rice, Bellingham, Justin - Bowen, Kane, Mount - Kane felállásban kezdtek.

A nemzeti együttes tavaly kétszer is összemérte erejét az angolokkal, s bár először a Puskás Arénában 4-0-ra alulmaradt, a londoni mérkőzésen újra sikerült az Eb-n látott stabil játékot megismételnie, így a Wembley Stadionban ismét bravúros döntetlent ért el egy világsztárokkal teletűzdelt rivális ellen. Azóta Anglia mind a négy mérkőzését megnyerte, sorozatban Albánia, San Marino, Svájc és Elefántcsontpart ellen, ezeken összesen húsz gólt lőtt és mindössze egyet kapott, az Eb-döntő óta pedig egyszer sem kapott ki. Győzelemnek egyébként a magyar válogatott régen örülhetett angolok elleni tétmeccsen, ugyanis legutóbb 1962-ben sikerült vb-meccsen legyőzni őket és az esélyek most is a világranglistán ötödik helyen álló angolok mellett szóltak.

Remek hangulatot csináltak a gyerekek a Puskás Arénában Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar csapat dolgát az is nehezítette, hogy szurkolók nélkül kellett pályára lépnie a Puskás Arénában, igaz, legalább harmincötezer 14 éven aluli gyerek ott lehetett a lelátón. A fiatal drukkerek remek hangulatot csináltak a stadionban.

Ami a magyar csapatot illeti, előzetesen komoly fejfájást okozhatott Marco Rossinak, hogy a védelemből sérülés miatt Botka Endrére, míg a középpályáról a koronavírusos Gazdag Dánielre nem számíthat. A szövetségi kapitány így a

Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai – Nego, Nagy, Schäfer, Nagy Zs. – Sallai, Szoboszlai – Szalai Á. összeállításban küldte pályára a magyar válogatottat.

Már a mérkőzés kezdete előtt egy órával elképesztő gyerektömeg „szállta meg" a Puskás Aréna környékét. Többen magyar válogatott mezben és piros-fehér-zöld arcfestéssel kántálták a jól ismert „Ria, ria, Hungária!" és „Hajrá, Magyarország" rigmusokat. Azonban már a stadionhoz vezető úton is volt szerencsém egy kisebb szurkolói csoporttal találkozni a villamoson, többen egymás között tippelgették a mérkőzés eredményét. Az egyik fiatal drukker bátor kijelentést tett, miszerint Schäfer András és Szoboszlai Dominik góljaival 2-1-re legyőzzük Angliát. Félig-meddig, de igaza lett.

Szalai Ádám ezúttal is kezdőként kapott lehetőséget Fotó: Polyák Attila - Origo

Bátran kezdte a meccset a magyar csapat, amely már a 3. percben helyzetbe került Sallai lapos lövését könnyedén fogta Pickford. Ezt követően átvette az irányítást az Eb-ezüstérmes, Bowen pár percen belül két gólt is lőhetett volna, de előbb Szalai Attil, majd Gulácsi mentett. A 12. percben aztán a meccs első igazán komoly helyzeténél

szinte felrobbant a stadion a gyerekzsivajtól, bár minden magyar labdaérintést és megmozdulást hatalmas ováció és tapsvihar fogadott. Nego hozta ziccerbe Szoboszlait, aki gyengén talált a labdát, így Coady még a gólvonal előtt tisztázni tudott.

A magyar csapat a folytatásban is veszélyesebben játszott, az angolok védelme többször is zavarba hozható volt.

Jól kezdett a magyar válogatott Anglia ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A 30. percben ismét a magyar válogatott előtt adódott lehetőség, Szalai készítette le remekül a labdát Nagy Zsoltnak, aki a Liverpool védőjét, Alexander-Arnoldot megverve lőtt kapura 16 méterről. Szép jelenet volt, de pechjére, Pickford védte. Majd egy labdaszerzés után

Szalai Ádám szerezhetett volna Puskás-díjas gólt a kezdőkörből, de a labda pár centiméterrel a jobb alsó mellé pattant.

Az első félidő hajrájában leginkább a tanácstalanság érződött az angolokon, akik többször is hazaadták a labdát a kapusnak, a magyar csapat letámadásai miatt pedig nem tudtak eljutni komoly helyzetig. Az első félidőben ugyan négyszer lőttek kapura a vendégek, de ebből mindössze egy találta el Gulácsi kapuját. Ezzel szemben Marco Rossi együttese hat kísérletből háromszor.

Szalai Ádám kis híján óriási gólt lőtt a középkörből Fotó: Polyák Attila - Origo

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya a gyenge támadójátékra reflektálva becserélte Bukayo Sakát, aki az újonc James Justint váltotta. Az Arsenal szélsőjének pedig nem kellett sok idő, hogy ziccerbe kerüljön, az 51. percben

betört a magyar tizenhatoson belülre és öt méterről lőtt kapura, de Gulácsi bravúrosan védett. Ez volt az angolok első igazán komoly lehetősége a meccsen.

Pár perccel később ismét az angolok térfelén folyt a játék, Nego lövése hozzáért a tizenhatoson belül Harry Maguire könyökéhez, de a játékvezető továbbot intett, a videóbíró sem vizsgálta az esetet.

Az angolok játéka közel sem hasonlított arra, amit a közel múltban megszokhattunk tőlük. Southgate hármas cserével igyekezett felfrissíteni csapatát, de az igazi probléma inkább az akarással volt.

A 64. percben óriási lehetőséghet jutott a magyar csapat, ugyanis

Nagy Zsolt harcolt ki tizenegyest Reece Jamesszel szemben. A labda mögé Szoboszlai Dominik állt és magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtt. Ez volt Szoboszlai hatodik találata a nemzeti együttesben.

Szoboszlai Dominik góljával nyert Anglia ellen a magyar válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

A bekapott gól után az angolok hirtelen elkezdtek futballozni, Gulácsinak többször is nagyot kellett védenie. A hajrában viszont akár végleg el is dönthette volna a meccset a magyar csapat, de a csereként beállt Kleinheisler lövését Pickford vetődve védte, a kipattanót pedig Schäfer hat méterről az üres kapu fölé bombázta.

A rendes játékidő utolsó perceiben még Kane lőtt a léc fölé, de az öt perces hosszabbításban újabb gól már nem esett, így óriási meglepetésre a magyar csapat 1962 után ismét legyőzte az angol válogatottat és sikerével csoportja élére ugrott.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 1. forduló: Magyarország-Anglia 1-0 (0-0)
Puskás Aréna, zárt kapus (36 ezer gyerek), v.: Artur Dias (portugál)
gólszerző: Szoboszlai (66., 11-esből)
sárga lap: Schäfer (21.), Gulácsi (90.), illetve Coady (51.), Maguire (94.), James (94.)

Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Nego, Nagy Á. (Styles, 83.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 87.) - Sallai (Kleinheisler, 71.), Szoboszlai (Fiola, 83.) - Szalai Á. (Ádám, 87.)
Anglia: Pickford - Walker (Stones, 62.), Coady (Phillips, 79.), Maguire - Alexander-Arnold (James, 62.), Bellingham, Rice, Justin (Saka, a szünetben) - Bowen, Kane, Mount (Grealish, 62.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!