Vágólapra másolva!
Nyerhet-e egy olyan csapat világbajnokságot, amely a meccsei során elvétve hajlandó csak támadni, amely agresszíven védekezik, amelynek a játéka unalmas és szinte ellenreklámja ennek a sportágnak? Talán nem, de a katari világbajnokság is pont annyira sorolható a normális sportesemények közé, mint amennyire az lenne Marokkó vb-címe. Szerencsére a négy között vannak olyan csapatok, amelyek hajlandóak focizni, így lehet reménykedni abban, hogy ennek a vébének legalább a vége olyan lesz, mint amilyennek egy labdarúgó-világbajnokságnak lennie kell.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Ne legyen már antifoci-világbajnokság!

Ezt a világbajnokságot már csak egy Argentína-Franciaország döntő mentheti meg.

Szavazzon!

Ki nyeri a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot?

Az elmúlt napokban sokszor, sok helyen elhangzott ez a mondat, amelynek igazságtartalmával aligha lehet vitatkozni.

A lassan egy hónapja tartó világbajnokság két legjobb teljesítményt nyújtó csapata a Messi-vezette Argentína és a Giroud és Mbappé fémjelezte Franciaország.

Még akkor is így van ez, ha az első meccsen az argentin csapat váratlan vereséget szenvedett Szaúd-Arábiától. Azóta azonban magára talált a dél-amerikai együttes.

Ki állítja meg a marokkói csapatot? Messi? Giroud? Modric? Forrás: AFP

A franciák az eddig lejátszott öt meccsükből négyen nagyszerű teljesítményt nyújtottak, csak az utolsó, számukra tét nélküli Tunézia elleni csoporttalálkozón nem nyertek. Horvátország kütötte a brazilokat, elbúcsúztatta a belgákat és Japánt - ennél többet aligha tethet meg egy csapat ezen a világbajnokságon. S ott van még az elődöntő negyedik résztvevője, Marokkó, amelynek "futballjáról" nagyon nehéz bármit is írni.

Mert lehet, hogy az a játék, amelyet az afrikai csapat művel eredményes - eddig Katarban az -, de az ember abban reménykedik, hogy mégsem a jövő fociját mutatja be a marokkói csapat.

Valamint abban is reménykedünk, hogy nem az lesz a divat, amit az Európában élő marokkói migránsok az elmúlt hetekben csináltak - itt konkrétan Brüsszel vagy Párizs utcáinak szétverésére, felgyújtására gondolunk.

Szavazzon!

Legyőzik-e a franciák a marokkóiakat?

Mert ha igen, akkor nagyon nagy bajban van a világ és a sportág is. A futball így is azzal küzd, hogy az évszázadokon átívelő és felépített primátusát valahogy megőrizze. Tartok attól, a marokkói futball nem az, amelybe a most felnövő, a sportággal ismerkedő nemzedék beleszeret.

A világ két legnagyobb sporteseménye, a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia is ugyanazzal a problémával küzd: a fiatalok nem képesek már végignézni egy 90 (120) perces focimeccset, nem ülnek le olimpiát nézni, nem a tévé az elsőszámú hírforrásuk, miközben az ingerküszöbük olyan magasan van, hogy azt csak egy 20-30 másodperces Tik-Tok videó, egy jól eltalált Instagram-poszt, netán egy Facebbok-bejegyzés tudja megérinteni - bár az utóbbiban szintén nem lehetünk biztosak.

A marokkói csapat meccsei a háttértévézők számára nyújtanak tökéletes élményt: ezt magam is láttam a katari sajtóközpontokban, ahol a kollégák úgy nézték az afrikai csapat meccseit, hogy oda sem bagóztak. Néha felpillantottak, ja igen. már megint valami nagyranőtt védő rúgta taccsra a labdát, mehetünk is tovább. S ez így ment eddig Katarban. A végtelenségig.

Meddig juthat el az antifutballt játszó marokkói csapat? Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A Marokkót imádók tábora persze erre azt replikázza, hogy a spanyoloknak, a belgáknak, a horvátoknak, vagy a portugáloknak ott lett volna a lehetőség, hogy legyőzzék az afrikaiakat, de nem tették meg. Valóban nem.

Ezen is el lehet tűnődni, miért nem sikerült?

A vb lehetetlen időpontja miatt? Dehát ez a franciákat, az argentinokat és a horvátokat is egyformán érintette. A focisták túlhajszoltsága, kizsigereltsége miatt? Mindez most már a múlté, a jelenben az a helyzet, hogyha sem a franciák, sem a horvátok, sem az argentinok nem tudnak valamit kieszelni, akkor 2022-ben Marokkó lesz a világbajnok. Ám ez még mindig sokkal inkább hasonlít egy sci-fi film forgatókönyvére, mintsem a futball valóságos állapotára. Bár, ha Görögország 2004-ben Európa-bajnok tudott lenni...

Na, itt hagyom ezt abba, mert azért Marokkón kívül hála az égnek vannak olyan dolgok, amelyekről érdemesebb írni. Mondjuk a valódi futballról.

Messi vagy Modric? Ez itt a kérdés

A keddi Argentína-Horvátország elődöntő nagy kérdései a következők.

  • 1. Játszhat-e pályautása során másodszor is vb-döntőt Lionel Messi?
  • 2. A "kis" Horvátország sorozatban másodszor is vb-döntőbe jut-e?

Természetesen a nagyobb figyelem az ötödik, egyben utolsó világbajnokságán játszó Lionel Messit övezi, akiért - ebben semmi túlzás nincsen - megőrülnek Katarban. Korábbi írásaimban "Csendes" Messiként jellemztem őt, amelyen csak kicsit változtatott a hollandok elleni negyeddöntő utáni kirohanása.

Azt mindenestre elére, hogy a FIFA hazaküldje a borzalmas teljesítményt nyújtó spanyol viccbírót, Mateu Lahozt.

Messi két mérkőzésre van attól, hogy világbajnok legyen, de az argentin csapatnak nagyon oda kell figyelnie, ne járjanak úgy, mint a horvátokat kissé lebecsülő brazilok, akik a negyeddöntőben hasaltak el Katarban.

Szavazzon!

Ki nyeri a horvát-argentin elődöntőt?

A horvát csapat meccseit nézve sem mindig jut eszünkbe, hogy ezért a produkcióért szerettünk bele anno a labdarúgásba, de az ő teljesítményük még mindig sokkal közelebb állhat hozzánk, mint Marokkóé.

A Jogo Bonito megtörése, a szép, de eredménytelen brail játék eltüntetése sokaknak fájdalmas volt, mert a horvát csapat tényleg megölte a brazilok olykor könnyelmű játékosságát.

Ám azt évtizedek óta jól tudjuk, hogy csak és kizárólag szép futballal nem lehet világbajnokságot nyerni.

A horvátok sem játszanak szép focit, de még mindig sokkal jobbat, mint a marokkóiak Forrás: Brazil Photo Press via AFP/BRAZIL PHOTO PRESS/William Volcov

Luka Mordic szerint életük legjobb meccsét kell játszaniuk kedden Argentína ellen. Így nyilatkozott: "Messi kiváló játékos, és nagyon nehéz lesz őt megállítani, de készen állunk a legjobb formánkat hozni a pályán" - mondta a Real Madrid labdarúgója, aki azt is hozzátette, hogy a fiatal játékosaiknak köszönhetően sokkal energikusabbak, és ezzel már egy új szintet képviselnek.

jelentette ki Modric.

A keddi dohai sajtótájékoztatón az argentin csapat szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni a hollandok elleni negyeddöntővel is sokat foglalkozott.

Lionel Scaloni, az argentinok szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Juan Mabromata

Scaloni arról is beszélt, hogy a játékosoknak nagyon nehéz megszokniuk a bírók olykor teljesen követhetetlen hosszabbításait. Azt is elmondta, hogy a focistákból rettenetesen sokat kivesznek a sokkal hosszabb összecsapások.

Utalt arra, hogy a hollandok elleni mérkőzésen csaknem 140 percig voltak a pályán, amely egy ilyen tornán akár végzetes is lehet az eredményesség szempontjából.

"Nagyon oda kell figyelnünk a horvátokra, mert Brazília ellen bebizonyították, hogy a lehetetlenre is képesek" - zárta le mondandóját Lionel Scaloni.

Meddig tart Giroud elképesztő formája?

Lionel Messi mellett van még egy olyan alakja ennek a tornának, akinek az esetleges világbajnoki címe óriási szenzáció lenne. A franciák nemzeti hőséről, Olivier Giroud-ról van szó, akinek a visszatéréséről és Katarban nyújtott teljesítményéről csakis felsőfokon lehet beszélni.

A vb eddigi legszínvonalasabb meccsén, az angolok elleni negyeddöntőben fejelt győztes gólja megint csak olyan volt, mint egy jelkép: a sérült Benzema helyett az utolsó pillanatban a keretbe tett, korábban mellőzött focista nyerte meg a meccset az aktuális világbajnoknak.

Ezzel együtt a franciák rendkívül óvatosan állnak hozzá a Marokkó elleni szerdai elődöntőhöz - és ezt nagyon okosan teszik. Lebecsülni egészen biztosan nem fogják az afrikai csapatot, a meccs kimenetele pedig azon múlik, hogy a címvédő milyen gyorsan tud majd gólt szerezni (ha tud, mert ne feledjük, hogy Marokkónak az eddigi ellenfele nem rúgtak gólt, az az egy, amit kaptak, öngól volt), mert ha az elején betalál, azzal meg tudja roggyantani az afriakiakat.

Olivier Giroud elképesztő formában focizik Katarban Forrás: AFP/Glyn Kirk

A franciák részéről Joules Koundé nyilatkozott hétfőn Dohában. A kövekezőket mondta:

Mi lehet az ellenszer? A gyors, rövid passzok, a sok mozgás, amivel meg lehet őket zavarni. Nekünk csakis a meccsre kell koncentrálni, mert tudjuk, hogy a lelátón az afrikai ország szurkolói lesznek nagy többségben."

Kedden este tehát 20 órakor Argentína-Horvátország, szerdán este 20 órától pedig Franciaország-Marokkó elődöntőket rendeznek meg a katari labdarúgó-világbajnokságon.

Doha, 2022. december 12. hétfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!