A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Van igazság: a fantasztikus horvátok legyőzték a vébé legsportszerűtlenebb csapatát

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Bronzmérkőzés, Horvátország-Marokkó, Horvátország, Marokkó, 2022.12.17.
Croatia's players protest Qatari referee Abdulrahman Al Jassim's decision during the Qatar 2022 World Cup football third place play-off match between Croatia and Morocco at Khalifa International Stadium in Doha on December 17, 2022. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság bronzmérkőzésén a legutóbbi döntős Horvátország 2-1-re legyőzte az így is minden idők legjobb afrikai eredményét elérő Marokkó válogatottját. Miközben napok óta minden újság arról írt, hogy az egész arab világ Marokkónak szurkol, a FIFA arab bírót küldött, de hiába vett el egy jogos 11-est a horvátoktól, ez sem volt elég. Marokkó nem lett szimpatikus ezen a meccsen sem, miután az elődöntő után egészen nevetségesen óvtak, most majdnem megverték a nekik kedvező katari bírót. 

Felforgatott kezdőcsapatot küldött mindkét szövetségi kapitány a Halifa Nemzetközi Stadion gyepére, hiszen a horvátoknál Josip Sutalo és Josip Stanisic is az első perceit játszotta Katarban, a túloldalon pedig Najef Agerd, Romain Szaissz és Nusszair Mazraui sérülés miatt nem kezdett. A két csapat az első katari mérkőzését is egymás ellen vívta, a csoportkörben 0-0-s végeredménnyel zárult az összecsapásuk.

A két, eddig remeklő kapus közül Jasszin Bunu kezdte bizonytalanul a találkozót, hiszen a 3. percben majdnem a saját kapujába passzolta a labdát, ám négy perccel később már ő is tehetetlen volt. Egy nagyszerű szabadrúgás-kombináció után Ivan Perisic bólintotta középre a labdát, amit

Josko Gvardiol egy erős csukafejessel a kapu jobb oldalába továbbított.

Josko Gvardiol nagyszerű góljával szerzett vezetést Horvátország Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Rg - E - Pantling

Nem örülhettek sokáig a horvátok, hiszen a középkezdés után Marokkó jutott szabadrúgáshoz, Hakim Zijes beadásához Lovro Majer ért hozzá szerencsétlenül, így

Asraf Darinak közvetlen közelről kellett a hálóba továbbítania a labdát.

Asraf Darinak nem volt nehéz dolga: a fejére hulló labdát a hálóba továbbította Forrás: Getty Images/Marc Atkins

Horvátországot nem rázta meg a gyors egyenlítés és a következő percekben többször is megszerezhették volna a vezetést. A 18. percben három a kettőben vezették a labdát a marokkói védelemre, ám végül egy veszélytelen Andrej Kramaric-fejes lett a helyzetből. Nem sokkal később Luka Modric lőtt a tizenhatos vonaláról, a lábak között elsuhanó labdát Bunu csak kiütni tudta, ám mielőtt Marko Livaja lecsapott rá, ismét elütötte azt a kapus.

A félidő folytatásában inkább a marokkóiak domináltak, ezért a 42. percben szerzett horvát gól hidegzuhanyként érhette őket. Egy már-már elhalt horvát támadás után a bal oldalra került a labda Mislav Orsichoz, aki

jobb belsővel eltekerte a labdát a hosszú sarokba, Bunu csak beleérni tudott a nagyszerű lövésbe.

Mislav Orsic tekerése a kapufáról került a hálóba Forrás: AFP/Odd Andersen

A szünetről visszatérve a várakozásoktól eltérően a horvátok irányították a játékot, az oroszországi világbajnokság ezüstérmese sorra alakította ki a helyzeteket, ám Bunu, a védelem, vagy a pontatlan befejezés megakadályozta őket az előny növelésében.

Az európaiak támadójátékát fájdalmasan érintette Kramaric sérülése, aki a 61. percben sírva, de a saját lábán hagyta el a pályát.

Ezután kissé visszább vett a tempóból Horvátország is, így a játékrész középső harmada komolyabb izgalmak nélkül telt el. Ezután azonban egy percen belül mindkét tizenhatoson belül érdekes események zajlottak le:

Gvardiolt Szofjan Amrabat szerelte látszólag szabálytalanul, majd az ellentámadásból előbb Juszef en-Nesziri közeli lövését védte Dominik Livakovic, ezután pedig Asraf Hakimi került a földre, de ezt sem fújta le a katari játékvezető

– és a videobíró sem gondolta úgy, hogy 11-es, pedig Amrabat a lassítás alapján egyértelműen felrúgta Gvardiolt.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A hajrában a horvátoknál Mateo Kovacic, a marokkóiaknál pedig En-Nesziri előtt adódott a legkomolyabb gólszerzési lehetőség, de sem ők, sem más nem talált a kapuba, így az eredmény már nem változott. A 2-1-es győzelmével

Horvátország története harmadik világbajnoki érmét szerezte meg, Marokkó pedig hiába jutott be első afrikai válogatottként az elődöntőbe, Afrikának továbbra sincsen érme a világbajnokságokon.

1Sípszó (kezd + vég)
7Gól
7GólJosko Gvardiol
9Gól
9GólAchraf Dari
42Gól
42GólMislav Orsic
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
56CsereBilal El Khannous
61CsereAndrej Kramaric
66CsereMarko Livaja
66Csere
69Sárga lapAzzedine Ounahi
69Sárga lapAzzedine Ounahi
84Sárga lapSelim Amallah
84Sárga lapSelim Amallah
95CsereMislav Orsic
96Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!