A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Nevetséges biróbohóckodás es francia tovabbjutás Giroud es Mbappé nagy meccsével

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Franciaország-Lengyelország , Nyolcaddöntő, Al Thumama Stadion, 2022. 12. 04., Franciaország, Lengyelország
DOHA, QATAR - DECEMBER 04: Olivier Giroud of France celebrates with teammates after scoring the team's first goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between France and Poland at Al Thumama Stadium on December 04, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a címvédő Franciaország 3-1-re legyőzte Lengyelország együttesét, így bejutott a legjobb nyolc csapat közé.

Mindkét válogatott vereséggel hangolt az egyenes kieséses szakaszra, ám míg a tartalékos Franciaország a továbbjutás biztos tudatában kapott ki Tunéziától, addig Lengyelországnak az utolsó másodpercekig izgulnia kellett, hogy megszerzik-e a csoport második helyét Argentína mögött. Didier Deschamps tehát teljesen felforgatott kezdőt küldött a pályára a nyolcaddöntőre, a túloldalon viszont az alapemberek változatlanok voltak.

A világbajnok franciák azonnal hatalmas nyomás alá helyezték a lengyel kaput, szinte megállás nélkül a lengyel térfélen volt a labda, ám

veszélyes próbálkozásig csak Aurélien Tchouaméni révén jutott el Deschamps együttese

– ezt és a veszélytelen kísérleteket pedig Wojciech Szczesny könnyedén hárította. Az első lengyel lehetőség is csak egy francia védelmi hiba után adódott a félidő közepén, amikor egy eladott labda Robert Lewandowskihoz került, ám az aranycipős csatár a kapu mellé lőtt.

Wojciech Szczesny minden labdát magabiztosan fogott a találkozó elején Forrás: AFP/Javier Soriano

A 29. percben a lengyel védelem is bemutatott egy hajmeresztő védekezést, amit követően

Antoine Griezmann Ousmane Dembélének passzolhatott, az ő beadása azonban néhány centiméterrel volt pontatlanabb a kelleténél, Olivier Giroud így nem tudta besodorni az üres kapuba a labdát.

Ez a helyzet felébresztette a lengyeleket is, és a következő percekben Lewandowski szabadrúgása és Matty Cash lövése is figyelmeztető jel volt a franciáknak.

Sőt, a félidő hajrájára fordulva két másodpercen belül három lövés is érte a címvédő kapuját: Piotr Zielinski előbb Hugo Llorisba, majd Théo Hernandezbe lőtt, ezután pedig Jakub Kaminski próbálkozását rúgta ki Raphaël Varane a gólvonalról. Az utolsó percekben ismét a franciák kerültek fölénybe, ez pedig gólt is eredményezett:

Kylian Mbappé indítását Giroud tudta a bal alsó sarokba lőni, aki a vezetés mellett a válogatottsági rekordot jelentő 52. találatát is megszerezte.

A hármas sípszó előtt még Kaminski egyenlíthetett volna, ám az éles szögből leadott lövése elkerülte a kaput, így 1-0-s francia előnnyel vonulhattak a pihenőre a csapatok.

Olivier Giroud az 52. gólját szerezte a francia válogatottban, amellyel immáron egyedül vezet a házi góllövőlistán Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A második játékrész is francia lehetőségekkel kezdődött, ám Griezmann szabadrúgásánál, Hernandez lövésénél és Mbappé próbálkozásánál sem jutott el a kapuig a labda.

Giroud ollózásánál azonban igen, a Milan csatára fantasztikus mozdulattal lőtt gólt – ám a játékvezető már korábban sípolt Szczesny földre kerülése miatt, így maradt az egygólos előny.

Czeslaw Michniewicz Arkadiusz Milik becserélésével próbálta fellendíteni a lengyel támadójátékot, ám helyzetek továbbra is a címvédő előtt adódtak, noha előtte sem sok.

A védekezési hibák aztán segítettek eldönteni a mérkőzést: Giroud ugyan még mellé lőtt, amikor egy az egyben állt Szczesny előtt, nyolc perccel később

Mbappé egy fantaszikus támadás után a nagyon eltolódott lengyel védekezés miatt át is tudta venni Dembélé passzát, majd 16 méterről kilőtte a jobb felső sarkot.

Kylian Mbappé első gólja eldöntötte a mérkőzést Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az utolsó negyedórában a franciák visszavettek a tempóból, a lengyelek játékán pedig a fáradtság és a beletörődés is látszódott, így nem hozott izgalmakat a végjáték. Ennek ellenére a hosszabbítás elején a címvédő megadta a kegyelemdöfést: Mbappé ezúttal becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd eltekerte a labdát a bal felső sarokba – a kapus csak ujjheggyel tudott beleérni.

A PSG támadója a negyedik és az ötödik gólját szerezte ezen a mérkőzésen Katarban, így egyedüliként áll a lista élén hat háromgólos játékost (köztük Giroud-t) megelőzve.

Milik és Lewandowski előtt is adódott még szépítési lehetőség, majd az ötperces ráadás után a videobíró segítségével egy büntetőhöz jutottak a lengyelek Dayot Upamecano kezezéséért, amit a Barcelona csatára először borzalmasan végzett el, ám a francia játékosok belépése után újrarúghatott.

Másodjára Lewandowski már nem hibázott, így szépíteni tudtak a lengyelek, ám ez volt a mérkőzés utolsó mozzanata.

A címvédő Franciaország a 3-1-es sikerrel sorozatban harmadszorra, Katarban pedig harmadik csapatként jutott be a legjobb nyolc csapat közé, ahol az Anglia-Szenegál találkozó győztesével játszhat az elődöntőbe jutásért.

1Sípszó (kezd + vég)
31Sárga lapAurelien Tchouameni
32Sárga lapAurelien Tchouameni
44GólOlivier Giroud
44GólOlivier Giroud
46Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapBartosz Bereszynski
47Sárga lapBartosz Bereszynski
48Sípszó (kezd + vég)
58Különleges esemény
64CsereDamian Szymanski
67CsereAurelien Tchouameni
71CsereJakub Kaminski
71CsereGrzegorz Krychowiak
74Gól
74GólKylian Mbappe
75CsereOlivier Giroud
75CsereOusmane Dembele
87CsereJakub Kiwior
87CserePrzemyslaw Frankowski
88Sárga lapMatty Cash
91Gól
91GólKylian Mbappe
96Különleges esemény
9711-es
99Belőtt 11-esRobert Lewandowski
99Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-1-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!