A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Topligában folytatja a magyar válogatott focista, eldőlni látszik Szoboszlai Dominik jövője

TSG 1899 Hoffenheim - RB Leipzig Sports soccer Bundesliga Group Christoph Baumgartner (TSG 1899 Hoffenheim) Horizontal
05 November 2022, Baden-Wuerttemberg, Sinsheim: Soccer: Bundesliga, TSG 1899 Hoffenheim - RB Leipzig, Matchday 13, PreZero Arena. Leipzig's Dominik Szoboszlai (l) in action against Hoffenheim's Christoph Baumgartner (r). Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az átigazolási piac az elmúlt héten ismét szenzációktól volt hangos, topligás csapatok vásároltak meg jobbnál jobb labdarúgókat. Az OTP Bank Ligában ezúttal kisebb mozgás volt, így az összeállításunkban ezúttal inkább azokat az érdekes transzfereket gyűjtöttük össze, amelyek az egész nemzetközi futballvilágot érintették. Sztárfocisták mellett igazi sztáredzők is váltottak vagy váltás közelében állnak, ahogy a játékosok közül is többnek már csak az aláírás hiányzik ahhoz, hogy új csapatnál folytassák a pályafutásukat.

Az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) szereplő Inter Miami bejelentette Sergio Busquets leigazolását. A Barcelonával többek között három Bajnokok Ligáját nyerő középpályás ezzel csatlakozik Lionel Messihez, aki szintén a részben David Beckham által tulajdonolt csapathoz szerződött. A 34 éves, 143-szoros spanyol válogatott, Európa- és világbajnok focista 18 év és 722 mérkőzés után hagyja el a katalán klubot, és csatakozik az MLS keleti főcsoportjának sereghajtójához.

A Liverpool, a Real Madrid és az Inter korábbi edzője, Rafa Benítez visszatért Spanyolországba és a La Ligában szereplő Celta Vigo futballcsapatánál folytatja karrierjét. Benítez 2004-ben spanyol bajnokságot és UEFA-kupát nyert a Valencia vezetőedzőjeként, majd a Liverpoolhoz távozott, amellyel első szezonjában megnyerte a Bajnokok Ligáját. A 63 éves szakember később az Inter, a Chelsea, a Napoli, a Real Madrid és a Newcastle United kispadján is megfordult, majd két évig Kínában is dolgozott.

Rafael Benítez a Celta Vigo vezetőedzője lett Forrás: AFP/Glyn Kirk

A francia labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) újonca, a Le Havre a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette a 27-szeres magyar válogatott focistát, Loic Negót. A 32 éves Nego tizenkét év után visszatér Franciaországba. A Fehérvár FC-től nyolc év után távozó magyar válogatott jobbszélső két évre szóló megállapodást kötött az élvonalba bajnokként feljutott csapattal.

Az RB Leipzig labdarúgócsapata a hivatalos oldalán jelentette be a 29-szeres osztrák válogatott Christoph Baumgartner leigazolását. A 23 éves támadó középpályás a Hoffenheimnél azonos szerepkörben futballozott, amelyben Szoboszlai Dominik a lipcseieknél, így Baumgartner szerződtetése miatt egyikük vagy a kispadon fog több időn keresztül ülni, vagy a lipcsei szakvezetés már a magyar válogatott focista távozásával számol.

Szoboszlai és Baumgartner ősztől csapattársak lehetnek, ha a magyar focista Lipcsében marad Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A közvetlen rivális Borussia Dortmundtól szerződtette Raphaël Guerreirót a német labdarúgó-bajnokságban címvédő Bayern München. A 29 éves portugál válogatott védőnek lejárt a szerződése a sárga-feketéknél, így ingyen került a müncheni csapathoz, amelynek Lőw Zsolt a másodedzője. A 64-szeres válogatott Guerreiro - aki 2026-ig szóló szerződést írt alá - 2016-ban a francia Lorient együttesétől igazolt Dortmundba, azóta 224 tétmérkőzésen játszott, 40 gólt szerzett és kiosztott 50 gólpasszt.

A Paris Saint-Germain labdarúgócsapatával foglalkozó PSG Community gyakorlatilag biztosra veszi a párizsiak játékosának, Kylian Mbappénak a távozását, méghozzá a Real Madridba. A legújabb információk szerint azonban a Real Madrid és a Paris Saint-Germain már meg is állapodott egymással Mbappéról egy 200 millió eurós vételárban, amely bónuszokkal együtt akár 250 millióra is növekedhet.

A West Ham United angol válogatott középpályása, Declan Rice az egyik legkeresettebb futballista ezen a nyáron. A Konferencia-liga-győztes játékost a Manchester United, a Manchester City és az Arsenal is mindenképpen meg akarja szerezni. A West Ham United játékosát régóta figyelik a topklubok, az angol válogatottban is alapembernek számító középpályás az idén kulcsszerepet játszott csapata Konferencia-liga-győzelmében. Rice-ért az Arsenal, a Manchester United és a Manchester City is nagy erőkkel harcol, és egyelőre kérdéses, melyik sztárcsapat ajánlatát fogadja el a 24 éves labdarúgó. Rice korábban azt nyilatkozta, nem szívesen hagyná el Londont, ezért az Arsenal akár előnyben is lehet, de Mikel Arteta együttese 100 millió fontnál - legalább ennyit kér a futballistáért a klubja - kevesebb összegért szeretné szerződtetni őt.

Declan Rice idén megnyerte a Konferencia-ligát a West Ham színeiben Forrás: AFP/Daniel Leal

A Premier League-ben szereplő Arsenal leigazolja a Chelsea BL-győztes támadóját, a német válogatott Kai Havertzet. A The Athletic úgy tudja, hogy az Arsenal 60 millió fontot fizet a német válogatott játékosért, további öt milliót pedig bónuszban. A 24 éves játékos már mindenben megegyezett az észak-londoni csapattal, már csak az orvosi vizsgálatokon kell átesnie, melyekre a német válogatottbeli szereplése miatt nem került még sor.

A török Fenerbahce csapatában folytatja pályafutását Edin Dzeko, aki az Internazionale csapatával bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol végül kikaptak a Manchester Citytől. Szalai Attila klubja már be is jelentette Edin Dzeko érkezését. A bosnyák támadó 2016 óta focizott Olaszországban, előbb az AS Roma, majd az Internazionale csapatában szerepelt. A 37 éves Dzeko szerződése lejárt az Internél, így a törökök ingyen szerezték meg. A 128-szoros bosnyák válogatott csatár 2021-ben igazolt Milánóba, a hírek szerint két évre ír alá a törököknél.

Edin Dzeko Törökországban folytatja Forrás: AFP/Marco Bertorello

Sajtóhírek szerint mindenben megegyezett egymással a Newcastle United és az AC Milan, így az angol focicsapat napokon belül hivatalosan is bejelentheti Sandro Tonalit a klubnál. A Milan 23 éves középpályásáért a hírek szerint 70 millió eurót fizetnek a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő Szarkák. Ez éppen annyi, mint amennyi Szoboszlai Dominik kivásárlási ára az RB Leipzignél, de a jelek szerint a magyar focista legfőbb kérőjének tűnő Newcastle ezt az összeget az olasz középpályásra költi inkább.

A Manchester City Bajnokok Ligája-győztes futballistája, a német válogatott Ilkay Gündogan a Barcelonában folytatja pályafutását. A 32 éves középpályás, akinek június 30-án jár le a szerződése az angol klubnál, 2025-ig szóló megállapodást kötött a katalán sztárcsapattal, amely opcionálisan egy évvel meghosszabbítható. Gündogan pályafutása legsikeresebb szezonját zárta a 2022/2023-as idényben, ugyanis Pep Guardiola csapatával triplázott: a City a Premier League és az FA-kupa mellett története során először a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

Ilkay Gündogan a Barca játékosa lett Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A holland futball egyik legnagyobb ígéretének tartott Xavi Simons tavaly nyáron igazolt a Paris Saint-Germiantől a PSV Eindhovenhez, ám a szerződése tartalmaz egy különleges záradékot, ami miatt rendkívül olcsón távozhat Dzsudzsák Balázs egykori csapatától.

A szaúd-arábiai al-Hilal pénteken megszerezte meg az angol Wolverhampton Wanderers 26 éves csapatkapitányát, Ruben Nevest. A portugál válogatott középpályásért klubrekordot jelentő 55 millió eurót fizetett a szaúdi csapat.

N'Golo Kanté és Kalidou Koulibaly, a Chelsea két focistája is Szaúd-Arábiába igazolt. A francia válogatottal világbajnok Kanté a bajnoki címvédő al-Ittihad játékosa lesz, miután hét évet töltött Londonban, a szerződése pedig június végén lejár, így szabadon igazolható játékosként került a szaúdi csapathoz. A londoniakhoz tavaly nyáron érkező Koulibaly Neveshez hasonlóan az al-Hilal csapatához szerződött, a szenegáli válogatott játékos távozását vasárnap este jelentette be a Chelsea.

A londoni Kékek azt is hivatalosan bejelentették, hogy a csapatukban folytatja a Lipcsétől érkező francia válogatott támadó, Christopher Nkunku. A Chelsea kifizette a játékos 60 millió eurós kivásárlási árát, ami után a Lipcse támadója hat évre kötelezte el magát a londoniaknál.

Christopher Nkunku Londonban folytatja Forrás: AFP/Bertrand Guay

A Tottenham csapatában játszó dél-koreai támadó, Szon Hungminért hatvanmillió eurót adna a szaúd-arábiai Al-Ittihad. Az ESPN információi szerint a szaúdi klub négy éves szerződést ajánl a londoni klub sztárjáért, és egy szezonban 30 millió fizetést adna Szonnak. Áprilisban Szon lett az első ázsiai játékos a Premier League-ben, aki elérte a 100 gólt.

A Real Madridban folytatja pályafutását José Luís Sanmartín Mato (Joselu), aki Nemzetek Ligáját nyert a spanyol labdarúgó-válogatottal. A Real honlapjának hétfői beszámolója szerint a 33 éves futballista az idény végén búcsúzott az Espanyoltól, és egy évre kölcsönbe érkezik a fővárosi klubhoz, amelynek ezt követően vételi opciója lesz rá.

A Le Parisien és a L'Equipe szerint is eldőlt, hogy a spanyol Luis Enrique lesz a Paris Saint-Germain új edzője. A szakember kinevezése azért is lenne pikáns, mert éppen Luis Enrique volt az, akinek a vezetésével a Barcelona bemutatta a BL történetének legnagyobb feltámadását éppen a PSG ellen, amikor 4-0-s előnyből 6-1-re kikapott a PSG, és kiesett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!