Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 4. fordulójának rangadóján az Arsenal 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedot az észak-londoni Emirates stadionban. A találkozó a rendes játékidőben 1-1-es döntetlenre állt, azonban a 96. percben a 104 millió fontért igazolt Declan Rice újra vezetéshez juttatta az Arsenalt, majd a 101. percben a brazil válogatott Gabriel Jesus döntötte el a három pont sorsát.

Az utóbbi években nem lehetett ilyet leírni, ezúttal viszont egyértelműen az Arsenal volt a mérkőzés esélyese, ráadásul Mikel Arteta vezetésével az észak-londoni csapat még nem veszített hazai pályán a Manchester United ellen. Erik ten Hag, a United edzője nem volt egyszerű helyzetben, ugyanis Raphaël Varane, a csapat francia válogatott védője súlyos sérülést szenvedett, mellette pedig az angol válogatott Luke Shaw, a holland válogatott Tyrell Malacia és a nyáron igazolt Mason Mount sem léphetett pályára.

A találkozót az Arsenal kezdte jobban, amely odaszögezte a kapuja elé a Manchester Unitedot, de nem tudta megszerezni a vezetést. Az első nagy helyzetre a 13. percig kellett várni, ekkor Diogo Dalot óriási hibája után Kai Havertz elé került a labda, aki nyolc méterről lőhetett volna gólt, de a német válogatott játékos hatalmas luftot rúgott. A 19. percben újabb nagy helyzetet hagyott ki az Arsenal. Bukayo Saka jobb oldali szöglete után Declan Rice fejelhetett volna gólt, de az angol válogatott középpályás hétméteres fejese kapu fölé ment.

Marcus Rashford az első gólját lőtte az idei szezonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Manchester United rendkívül passzívan futballozott, Ten Hag csapatának az első félidőben sokáig nem is volt labdaérintése az Arsenal tizenhatosán belül, a 27. percben aztán a semmiből szerzett vezetést a vendégcsapat. Havertz eladott labdája után gyors kontrát vezetett a Manchester United, Marcus Rashford kapta meg a labdát a bal oldalon, befelé húzott, majd 15 méterről védhetetlenül bombázott a kapu bal oldalába (0-1).

  • Robin van Persie (2012/13) óta Marcus Rashford a második Manchester United-játékos, aki három egymást követő bajnoki mérkőzésen gólt lőtt az Arsenal ellen.

Sokáig azonban nem örülhettek a manchesteriek,

ugyanis a középkezdés után szinte egyből egyenlített az Arsenal. Egy gyönyörűen megkomponált támadás végén Gabriel Martinelli készítette vissza a labdát Martin Ødegaardnak, az Arsenal norvég csapatkapitánya pedig 13 méterről a bal alsó sarokba lőtt (1-1).

  • A tizenegyesgólokat nem számítva előző szezon kezdete óta mindössze öt játékos - Erling Haaland (34), Harry Kane (25), Mohamed Szalah (19), Marcus Rashford (18), Callum Wilson (17) - szerzett több gólt a Premier League-ben, mint Martin Ødegaard (16).
Martin Odegaard gólöröme Forrás: AFP/Glyn Kirk

A második félidőt jobban kezdte az Arsenal, de az első ziccer megint a Manchester United előtt adódott. Az 54. percben egy gyors kontratámadás végén Bruno Fernandes ugratta ki Anthony Martialt, a francia támadó közeli lövését Aaron Ramsdale kiütötte, a közeli kipattanót pedig Rashford öt méterről kapu mellé lőtte.

Az 59. percben 11-est ítéltek az Arsenalnak.

Kai Havertz tört be a tizenhatoson belülre, Casemiro és Aaron Wan-Bissaka mellett fölre került, Anthony Taylor játékvezető pedig azonnal a büntetőpontra mutatott. Azonban sokáig nem örülhettek az Ágyúsok, ugyanis a játékvezetőt a VAR-szobából kihívták videózni, és úgy ítélte meg, hogy Havertz feldobta magát.

Kai Havertz nyerőember lehetett volna Forrás: AFP/Glyn Kirk

A folytatásban az Arsenal ment előre a győzelemért, a Manchester United pedig inkább a döntetlent próbálta tartani, különösen azért mert a 67. percben az argentin világbajnok Lisandro Martínez is megsérült, a helyére pedig annak a Harry Maguire-nek kellett beállni, akinek még nem volt játékperce az idei szezonban.

A 81. percben megnyerhette volna a meccset az Arsenal.

Egy újabb egyérintős összjáték végén Ben White lőtte be középre a labdát, az érkező Bukayo Saka pedig hat méterről kapura belsőzött, de pont a Manchester United kapusának, André Onanának a lábát találta telibe.

A hajrában az Arsenal nyomott, de a 88. percben mégis majdnem a Manchester United nyerte meg a meccset.

Egy labdaszerzés után Casemiro adott remek labdát a négy perccel korábban beállt Alejandro Garnachónak, az argentin támadó kilépett ziccerben, és higgadtan kilőtte bal alsó sarkot. Azonban a Manchester United-szurkolók nem sokáig örülhettek, mert a gólt elkezdték videózni, és kiderült, hogy az argentin támadó lesről indult.

Alejandro Garnacho nem sokáig ünnepelhette a gólját Forrás: AFP/Glyn Kirk

Garnacho elvett gólja után úgy tűnt, marad a döntetlen, azonban a jött a nyolcperces hosszabbítás és a drámai végjáték.

A ráadásban az Arsenal végig egykapuzott, majd a 96. percben megszerezte a győztes gólt.

Egy jobb oldali szöglet Declan Rice-t találta meg a hosszú oldalon, az Arsenal rekordigazolása pedig levette a labdát, majd egy pattanás után a nyolc méterről a rövid alsóba bombázott (2-1).

  • Declan Rice gólja 95. perc 43. másodpercében született. Ez a legkésőbb lőtt győztes gól az Arsenal–Manchester United Premier League- párharc történetében.
Declan Rice megszerezte az első gólját az Arsenalban Forrás: AFP/Glyn Kirk

A gólöröm miatt a játékvezető még pár percet rápakolt a meccsre, a United pedig rohamozott az egyenlítésért, azonban a vendégcsapat így kinyílt, így egy gyors kontratámadás végén a csereként beállt Gabriel Jesus került ziccerbe, és megszerezte pályafutása első gólját a Manchester United ellen (3-1), ezzel pedig az észak-londoni csapat megnyerte a mérkőzést, és továbbra is veretlen a Premier League-ben.

27GólMarcus Rashford
28GólMartin Oedegaard
38Sárga lapVictor Nilsson Lindeloef
40Sárga lapBukayo Saka
65Sárga lapLisandro Martinez
68Sárga lapAndre Onana
89Sárga lapGabriel Jesus
96GólDeclan Rice
101GólGabriel Jesus
Összeállítások
4-3-3
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista