A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Június 6. és 9. között, a BOK-csarnokban kerül sor a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) rangsorviadalára, amely főpróbának számít a párizsi olimpia előtt.

Az év fő attrakciójának számító olimpia, annak kvalifikációs állomásai és a kontinensviadalok mellett viszonylag kevés nagy nemzetközi megméretésnek maradt hely a birkózók 2024-es naptárában. Ezért a sportági világszövetség csak két rangsorversenyt iktatott be a szokásos négy helyett a saját sorozatába (UWW Ranking Series). Viszont ebből a kettőből az egyikre, a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre Magyarországon, egészen pontosan a budapesti BOK-csarnokban kerül sor június 6. és 9. között. A különös szakmai jelentőségét az adja, hogy gyakorlatilag ez lesz a párizsi ötkarikás játékok főpróbája, ahol ráadásul világranglistás pontokat lehet szerezni, ezek pedig az olimpiai kiemelés szempontjából számítanak rendkívül fontosnak. Így ezúttal sem múlik el idény kiemelkedő hazai nemzetközi torna nélkül.

A két magyar birkózólegenda nevét viselő esemény mindhárom szakág mind a tíz súlycsoportjában zajlik majd. A program szerint az első napon, csütörtökön hét szabadfogású, pénteken három szabadfogású és öt női, szombaton öt női és három kötöttfogású, vasárnap pedig hét kötöttfogású súlycsoport képviselői küzdenek majd egymással. Az előzetes nevezési lista szerint nagyszerű mezőny várható négy földrészről, számos világ- és kontinensbajnok részvételével.

Fotó: UWW / Losonczi Dávid, olimpiai induló, kötöttfogás, 87 kg

 A magyarok közül ott lehet a mezőnyben mind az öt párizsi olimpikon, vagyis tavalyi vb-aranyérmeseink, Muszukajev Iszmail (65 kg, szabadfogás) és Losonczi Dávid (87 kg, kötöttfogás), valamint az Eb-bronzérmes Nagy Bernadett (női 76 kg), a vb- és Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg, kötöttfogás), illetve az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125 kg, szabadfogás) is. Ha sors úgy hozza, Losonczi újra összecsaphat Ali Cengizzel, akivel 2023-ban Belgrádban emlékezetes vb-döntőt vívott: tusolta, de hiába, a helyszínen a törököt hozták ki győztesnek, aztán ragyogó sportdiplomáciai sikerként honfitársunkat utólag szintén világbajnoknak minősítették.

Fotó: UWW/Lévai Zoltán, olimpiai induló, kötöttfogás, 77 kg

A Polyák Imre–Varga János-emlékverseny már tavaly is az UWW Ranking Series része volt, akkor négy arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmet tartott itthon a magyar birkózóválogatott. Ez a remek eredménysor 2024-ben is megtenné, részben már a párizsi olimpia jegyében. Minden sportbarátnak érdemes tehát kilátogatnia június 6. és 9. között a BOK-csarnokba, ahová ráadásul a belépés ingyenes.

Fotó: UWW/Nagy Bernadett, női olimpiai induló, 76 kg

Friss infókért kövesd a Magyar Birkózók Szövetségét a Facebook-on és az Instagramon!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!