A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elszabadultak az indulatok a dublini bevándorlásellenes tüntetésen

Ireland police department Gardai clash with anti-immigration protesters
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A tüntetők téglákkal és tűzijátékkal dobálták meg a rohamrendőröket egy dublini gyár közelében, ahol menedékkérőket fognak elhelyezni. A rendőrök válaszként paprikaspray-el fújták le az aktivistákat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Coolockban található egykori Crown Paints gyárnál összegyűlt több száz emberrel csaptak össze a gárdisták. A helyszínen a több tucatnyi gárdista mellett a közrendvédelmi egység tisztjei is jelen voltak. A területen több tűz is keletkezett, miután a bevándorlásellenes tüntetők rögtönzött tábort állítottak fel. Az erőszak akkor fokozódott, amikor az aktivisták téglákat és petárdákat kezdtek el dobálni a gárda tisztjeire és a tűzoltóságra, valamint kukákat és matracokat gyújtottak fel. 

A helyszínen maszkos férfiak és fiatalok is jelen voltak, miközben egy megafonnal rendelkező férfi azt mondta a tömegnek, hogy a kormány "meg fogja változtatni az alkotmányt".

A helyszínről készült képeken látható, hogy a gárdisták több embert őrizetbe vettek.

Ireland police department Gardai clash with anti-immigration protesters
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A konfliktus oka, hogy a gyár használaton kívüli épületeit átalakítják, és menedékkérőket fognak ott elhelyezni.

Helen McEntee ír igazságügyi miniszter azt mondta, hogy "megdöbbentőnek" találta a jeleneteket, amikor a gárda közrendvédelmi egysége rohamlövedéket használt a demonstrálókkal szemben – ezzel próbálták feloszlatni a tömeget, amely a bevándorlásellenes ideiglenes tábor közelében gyűlt össze.

Az erőszakos cselekmények hétfő reggel törtek ki, miután a használaton kívüli épületben megkezdődtek a munkálatok. A munkásokat, akik a felújítást végezték volna, elküldték a helyszínről.

Ireland police department Gardai clash with anti-immigration protesters
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A tiltakozók táborát több hónappal ezelőtt hozták létre, hogy megakadályozzák a felújítást.

Hétfő este ismét nagyszámú ember gyűlt össze a gyár közelében, miután a közösségi médiában felhívást tettek közzé, hogy 18 órára tüntetést szervezzenek. A gárdistákat újfent rakétákkal támadták meg, a hatóság válaszul robbantó spray-t használtak.

Egy szóvivő szerint a rendőrök továbbra is a helyszínen tartózkodnak.

Az ír kormánynak nehézséget okoz a Dublin városába érkező menedékkérők számának kezelése.

Ireland police department Gardai clash with anti-immigration protesters
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az Irish Independent által látott tervek szerint több száz migránst kívánnak elhelyezni Kerry és Westmeath megyékben lévő központokban, és a dublini Thornton Hall meglévő telephelyét is fejleszteni kívánják.

A városszerte kialakult táborok megjelenése miatti növekvő aggodalmak közepette a kormány a hírek szerint zöld utat adott a fővároson kívül egy új Nemzetközi Védelmi Hivatal (IPO) felállítására irányuló tervnek is, amely a nemzetközi védelem iránti kérelmek vizsgálatáért és feldolgozásáért lesz majd felelős.

Írország és az Egyesült Királyság az elmúlt hónapokban vitába keveredett a kérdéssel kapcsolatban, mert vezető dublini politikusok szerint Nagy-Britannia Ruanda-politikája okozta az afrikai államba való kitoloncolástól "félő" személyek érkezésének megugrását.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!