Vágólapra másolva!
Csütörtök este a Sopron Basket női kosárlabdacsapata hazai pályán fogadta a francia Basket Landes gárdáját az Euroligában. A vendégek meglepték az első félidőben a magyar bajnokot, és a folytatásban is óriási csatára késztették a hazai pályán játszó soproniakat, akik az utolsó másodpercekben nem tudtak eredményesek lenni, így kikaptak. A Sopronnak így az utolsó fordulóban kell kiharcolnia a továbbjutást az Euroligában.

A magyar bajnokcsapatnak december közepén idegenben sikerült 61–50-re legyőzni a franciákat, de a csapat vezetőedzője, Gáspár Dávid óvatosságra intett mindenkit a hazai meccs előtt.

- árulta el a Sopron Basket edzője. A Landes meghatározó játékosai közé tartozik a francia válogatott fiatal irányítója, Fauthoux, vagy rutinos Dumerc. A Sopron francia válogatott irányítójának, Olivia Epoupának is helyet kapott a csapatban. A kosaras a január eleji agyrázkódása óta sokat kihagyott.

Gáspár Dávid csapata a Fegyverneky-Brooks-Turner-Czukor-Magbegor ötössel vágott neki a meccsnek. A kispadon helyet kapott a hosszú sérüléséből felépülő válogatott center, Határ Bernadett is. Fegyverneky és Turner gyors kosarai után Marine és Regan kosaraival átvette a vezetést a francia csapat (4-7). A Basket Landes csapata védekezésben óriási energiákat mozgosított már a meccs első perceitől kezdve,

a franciák sokszor kettőzték a soproni játékosokat, aki így több dobást elhibáztak.

Az első negyed feléhez érve Jelena Brooks triplája törte meg a percekig tartó kosárcsöndet a soproniak részéről (7-7).

Hiába a szép mozdulat, a Sopron sok könnyű kosarat hagyott ki az első negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Támadásban nem találta a ritmust a Sopron, és sajnos a védőlepattanók szerzésében sem jeleskedtek a hazaiak. Fauthoux ziccerére Dragana Stankovics válaszolt, majd Fegyverneky adott egy csodás passzt Stankovicsnak. Egy perccel a negyed vége előtt a sok hibával játszó Böröndy Vivien is betalált (15-13). Olivia Epoupa pályára lépése után Celine és Regan volt eredményes a franciák részéről, majd Epoupa büntetőivel egyenlített a Sopron (17-17).

A második negyed elején hosszú másodpercekig egyik csapat sem tudott betalálni, de Fegyverneky tempójával átvette a vezetést a Sopron, ami egy francia időkérés követett (22-19). Marie-Eve használta ki, hogy elcsúszott a soproniak védekezése, majd egy eladott labda után a francia hátvéd hibázott el egy közeli ziccert (22-22).

Másfél negyed után már nyolc eladott labdája volt a Sopronnak,

szerencsére a Basket Landes ezt nem tudta kihasználni a kontratámadások során.

Fegyverneky Zsófia húzta a magyar bajnokot az első félidőben, bebizonyítva, hogy még mindig a legjobb magyar játékosok közé tartozik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alice Kunek hárompontosa után óriási ováció közepette pályára lépett Határ Bernadett a második negyed közepén. Fegyverneky triplája után ismét átvette a vezetést a Sopron, de a következő támadásnál Határ Bernadett sajnos elhibázta a közeli ziccert. Nem úgy Fegyverneky, aki egy újabb tempó után már kilenc pontnál járt. A félidő hatpontos soproni vezetéssel zárult (36-30).

Bár a második negyedben már jobban játszottak a hazaiak, a tizenkét eladott labda mellett a csapatszinten kiosztott csupán kilenc gólpassz jelezte, hogy lesz még javítanivaló a Sopron játékán a második félidőben.

A Basket Landes a dobott pontjainak (30) több mint felét a festékből szerezte (16).

Jelena Brooks triplájával indult a harmadik negyed, majd Magbegor hagyott ki egy tiszta ziccert. Sok szabálytalanság törte meg a játékot, egyik csapat sem találta a ritmust támadásban. Stankovics kosarával némi előnyre tett szert a Sopron, majd Alice Kunek dobott be egy hárompontost egy szép zárás után (44-36). Ismét Sztankovics percei következtek: a soproniak magasember Yvonne Turner remek passza után dobott be egy ziccert faulttal együtt (47-38).

A magyar bajnok sokkal koncentráltabb játékot mutatott támadásban, Olivia Epoupa ziccerével már több, mint tíz pont volt a különbség.

Nagy csata zajlott a pattanókért végig a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Landes azonba nem adta fel, és két gyors triplával válaszoltak. Varga Alíz sarokból elengedett hárompontosa a legjobbkor érkezett egy perccel a negyed vége előtt, de erre Celine Dumerc a védőjéről dobott triplával válaszolt az utolsó másodpercekben (52-47).

Czukor Dalma kihagyott triplája után a tizenhat pontos Magarity Regan két gyors kosarával már csak két pont volt a különbség a harmadik negyed elején (54-52). A franciákon ekkor már érződött a fáradtság, a Landes játékosai több pontatlan dobást engedtek el a negyed feléhez érve. A Sopron sem jeleskedett a kosárszerzésben,

de Jelena Brooks büntetőivel sikerült némi előnyre szert tennie Gáspár Dávid csapatának (57-52).

Gil Collado Laura kihasználta, hogy ismét elcsúszott a soproni védekezés, és a franciák magasember egy könnyű ziccer után kiegyenlített (57-57). Sőt, a következő támadás is sikerült a franciáknak:

a tizennégy pontos Celine Dumerc egy elképesztően nagy triplát dobott, majd Magbegor hagyott ki (a meccsen nem először) egy tiszta ziccert (57-60).

Czukor Dalma szabálytalansága után Marine Fauthoux csak az egyik büntetőjét dobta be, így két perccel a meccs vége előtt három ponttal vezettek a vendégek (59-62). Varga Alíz gyorsan elengedett rossz triplája után újra támadhatott a Sopron, de Yvonne Turner is hibázott. Sőt, a hazaiak hátvédje egy remek betörés után sem tudott a gyűrűbe találni. Fél perccel a meccs vége előtt időt kért Gáspár Dávid.

Marine Fauthoux mindkét büntetőjét elhibázta,

de sem Varga Alíz, sem Fegyverneky Zsófia sem tudott távolról betalálni (59-62).

A magyar bajnoknak így az utolsó fordulóban kell kiharcolnia a továbbjutást az Euroligában a Beretta Famila Schio otthonában.

Női Euroliga, 13. forduló, B csoport

Sopron Basket-Landes (francia) (17-17, 19-13, 16-17,
Legjobb dobók: Jelena Brooks 13, Fegyverneky 11 illetve Magarity 16, Dumerc 14,





Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!