Vágólapra másolva!
Paul Stoddart, a Forma-1-es Minardi-istálló tulajdonosa kijelentette, csapata jövőre is ott lesz a rajtrácson. Max Mosley FIA-elnök szintén optimista, szerinte egyik gárda sem szűnik meg. Ecclestone tőzsdére vinné a Forma-1-et.

Bernie Ecclestone alaposan felbőszítette Paul Stoddartot, a minap azt feszegette ugyanis, biztos benne, hogy a fekete versenyautókkal nem találkozunk jövőre. A Forma-1 ura szerint a Cosworth eladósorba kerültével lehetetlen helyzetbe került a Jordan és a Minardi, ahonnan már nincs visszaút.

Stoddart szerint viszont igenis van (szó mi szó, az ausztrál eddig mindig összekaparta valahogy az induláshoz szükséges milliókat, s talált motorszállítót is), Ecclestone-nak pedig nincs joga arra, hogy független csapatok jövőjéről ítéletet, illetve véleményt mondjon. "Ami a Jordannel és a Minardival történik, az teljességgel a két istálló belügye" - mondta Stoddart a Reutersnek. "Valóban, a Ford nagyon nehéz helyzetbe hozott minket, de biztosíthatok minden értünk aggódót, hogy ott leszünk a 2005-ös szezonnyitón, az Ausztrál Nagydíjon."

A Jordannel ellentétben a Minardinak van "raktáron" motorja, igaz, a Cosworthtól megvásárolt errőforrások meglehetősen elavultak, s utoljára 2001-ben használták őket. Stoddart azonban leszögezte: "Ha nem lesz más megoldás, azokat fogjuk beépíteni az autókba." A Minardi, ha tehetné, maga is gyártana motorokat, csakhogy erre a foghíjas költségvetés nem biztosít fedezetet.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is optimista, szerinte megmarad mind a tíz istálló, így Ecclestone ötletét (egy csapat, három autó) egyelőre nem kell bevezetni. "Jelenleg úgy tűnik, a Jaguar talál magának vevőt, a Minardi és a Jordan pedig, ahogy eddig is, talál valami megoldást" - beszélt 2005-ről Mosley. "Jövőre is meglesz a húsz autó a rajtrácson, nem lesz szükség semmilyen hirtelen intézkedésre. Ami 2006-ot illeti, egy, de talán két új csapat is beszáll, nem kell mondanom, ez jót tehet a sportágnak. A háromautós elgondolás minden, csak nem ideális a jövőre nézve."

Ecclestone közben bejelentette, minden vágya, hogy tőzsdére vigye a Forma-1-et, már a tárgyalásokat is megkezdte különböző bankokkal. A nagy pillanatra egy-két év múlva kerülhet sor. A Financial Times Deutschland becslése szerint a sportág értéke hárommilliárd euró, a Formula One Management tájékoztatása szerint a versenyeket átlagosan 162 millióan nézik. "A tőzsdére menetel gondolata már nagyon régóta foglalkoztat, most jutottunk el odáig, hogy a részvényesekkel is megkezdjük az egyeztetéseket" - mondta Ecclestone, aki 74 éves kora ellenére sem szeretne "visszavonulni". "Amíg fittnek érzem magam, csinálom. Majd ha nem lelem többé kedvem benne, abbahagyom, de ez még odébb van."

Mindent egy helyen az Eb-ről