Vágólapra másolva!
Lando Norris vezetésével a két McLaren szerezte meg az első sort a Magyar Nagydíj időmérő edzésén, a harmadik helyről a címvédő Max Verstappen rajtolhat majd. A 24 éves pilótának ez az idei második és pályafutása harmadik pole-pozíciója az F1-ben. Mellőle csapattársa, Oscar Piastri startolhat majd, mivel ő zárt másodikként az időmérőn, amelyet kétszer is félbe kellett szakítani piros zászlóval balesetek miatt.

Érdekes időmérőre számíthattak a Hungaroringre kilátogatók, ugyanis egy órával a kvalifikáció előtt elkezdett esni az eső. A kezdésre kezdett felszáradni a pálya, de nem voltak ideálisak a körülmények. Előbb Sargeant csúszott a falba a Williamsszel, majd a Red Bull-lal Sergio Pérez a falban kötött ki. A mexikói ráment egy nedves kerékvetőre, így összetörte a Red Bullt, nem is tudta folytatni az időmérőt, miközben piros zászlóval félbeszakították az edzést kevesebb, mint hét perccel a Q1 vége előtt.

Sergio Pérez autója csúnyán összetört
Fotó: Ferenc ISZA / AFP

A Q1-ben sokáig Lewis Hamilton vezettt, majd Verstappen ezredre ugyanannyit ment, mint a brit, de Ricciardo az utolsó pillanatban az élre állt. Végül Pérez mellett Russell, Csou, Ocon és Gasly nem folytathatta. A Mercedes pilótájának kiesése jelentette a legnagyobb meglepetést, miután ő nyerte a kettővel ezelőtti Osztrák Nagydíjat és a legutóbbi időmérőt is.

A Q2-ben sokáig Verstappen vezetett, majd Norris az utolsó pillanatban az élre állt. Mögötte Verstappen, Piastri, Sainz és Leclerc végzett. Kiesett Hülkenberg, Bottas, Albon, Sargeant és Magnussen is. Lewis Hamilton a 10. helyen csusszant be a Q3-ba.

A Q3-ban Verstappen kezdett a leggyorsabban, de Lando Norris, majd Piastri is megelőzte, majd Cunoda csapta a falhoz az autóját, az RB csúnyán megsérült, piros zászlóval pedig megint megszakították az edzést. Az utolsó két percet még újraindították, de senki nem tudott már javítani, Norris, Piastri, Verstappen, Sainz, Hamilton, Leclerc lett az első hat sorrendje. A brit istálló legutóbb 2012-ben ünnepelhetett pole pozíciót a Hungaroringen, akkor Hamilton volt a leggyorsabb az időmérőn.

"A csapat szempontjából ez egy nagyon jó eredmény, és boldog vagyok a pole pozícióm miatt is. Érdekes körülmények voltak, holnap viszont sokkal melegebb lesz. De van esélyünk a győzelemre, és sok pontot gyűjthetünk, úgyhogy bízhatunk egy jó versenyben, már csak a közelmúltban elért eredményeink miatt is" - összegzett Norris az időmérőt követő sajtótájékoztatón.

Piastri elárulta, elsősorban a négyes kanyarban tudott még javítani a köridején, de azt is elismerte, hogy jobb időt is elérhetett volna. "Összességében boldog vagyok, mert gyors az autónk az egész hétvégén" - tette hozzá.

Verstappen úgy vélekedett, hogy vannak gondjaik az autóval, és kicsivel lassabbak, mint előzetesen várták. "Igyekeztünk optimalizálni a dolgainkat, ez most ennyire volt elég. Dolgoznunk kell, hogy holnap gyorsabbak tudjunk lenni" - nyilatkozta.
   A 70 körös Magyar Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol a Hungaroringen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!