Vágólapra másolva!
A McLarennel versenyző Lando Norris nyerte a 2024-es Holland Nagydíjat, annak ellenére, hogy a rajtot nem kapta el jól és elment mellette Verstappen. Norris szépen ledolgozta a hátrányát, majd megelőzte a hollandot, akivel 2020 vége óta nem fordult elő az, mint most, azaz öt egymást követő futamon nem győzött.

A Forma-1 négyhétnyi szünet után tért vissza, Hollandiában folytatódott a küzdelem. Az időmérő alapján a két McLaren, valamint Max Verstappen számított esélyesnek, világbajnokként, ráadásul hazai pályán ez nem is lehetett kérdés.

Ez volt a rajtrács:

A két McLaren nem kapta el jól a rajtot, a 200. nagydíján szereplő Max Verstappen elment az élről induló Lando Norris mellett, miközben Goerge Russell a másik McLarent, Oscar Piastrit rajtolta le. Egy darabig úgy tűnt, Piastri hamar visszaelőzheti Russellt, de hamar nőni kezdett a különbség.

Norris a 15. körre már egy másodperccel volt Verstappen mögött, tőlük Russell majdnem öt, Piastri pedig 6,5 másodpercre volt. Mögöttük Sainz volt nagyon aktív, aki Alonsót és Gaslyt is megelőzve feljött a hetedik helyre.

Max Verstappen a rajt után 18 körig tudta tartani Lando Norrist
Fotó: JOHN THYS / AFP

Verstappen előnye kezdett csökkenni, Norris pedig a 18. kör elején, az eső kanyarban szorította ki Verstappent, aki nem tudta tartani a lépést a brittel, aki gyorsan növelte az előnyét.

A folytatásban Leclerc támadta a negyedik helyért Piastrit, miközben Verstappen panaszkodott a rádión, hogy nem tudja tartani a tempót Norrisszal, aki a verseny harmadánál majdnem négy másodperccel vezetett a Red Bull előtt.

Lando Norris az élre tudott állni
Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

Az első kerékcserék után Norris vissza tudott állni Verstappen elé, néhány körig Piastri volt az élen, ő várt a legtovább a cserével. A lefontosabb változást az jelentette, hogy Leclerc a harmadik helyre jött fel a cserék közben.

A 40. körben Piastri tudott elmenni Russell mellett, majd a 47-ben Sainz ment el Pérez mellett, miközben Piastri szépen lassan elkezdett megérkezni Leclerc mögé, de az igazán komoly támadásra végül nem került sor.

Az utolsó szakaszban még Russell és Hamilton próbálkozott a lágy kerekekkel, de a mezőny nagy része egy cserével és kemény keverékű gumikkal várta a kockás zászlót. A verseny utolsó szakasza az élmezőnyben nem hozott változásokat, végül Norris, Verstappen, Leclerc, Piastri, Sainz Pérez sorrendben érkezett meg az első hat.

2020 vége óta tehát először fordul elő az, hogy Max Verstappen öt futam óta nem tudott nyerni, ráadásul Lando Norris 20 másodpercnél is többet vert a világbajnokra.

Lando Norris pályafutása második futamgyőzelmét aratta, ráadásul megfutotta az utolsó körben a leggyorsabb kört is, így még a bónuszpont is az övé lett.

A 2024-es Forma-1-es szezon jövő héten, augusztus 30. és szeptember 1. között az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Tizenöt versenyhétvége után a 295 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 225 pontos Lando Norris és a 192 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 179 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 172, Lewis Hamilton 154, Sergio Pérez pedig 139 ponttal rendelkezik. A konstruktőrök között a Red Bull 434 ponttal vezet, 30 ponttal megelőzve a második McLarent és 64-gyel a harmadik Ferrarit.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!