Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia
Vágólapra másolva!
Michael Schumacher családja 200 ezer euró kártérítést kapott, miután beperelte azt a német magazint, amely tavaly hamis interjút közölt a legendás Forma-1-es pilótáról.

A világtól elzártan élő német autóversenyzőről a tragikus síbalesete óta csak annyit lehet tudni, hogy súlyos agyi sérülése miatt nem képes az önálló életre. Ehhez képest a Die Aktuelle című magazin 2023 áprilisában a címlapon hozta le a szenzációt: "Az első interjú" - harsogták nagy betűkkel a vidáman mosolygó bajnok portréja mellett. Az interjúban azt állították, hogy a kómában fekvő Schumacher közel tíz év után megszólalt. A gond ezzel csak az volt, hogy az interjú sablonkérdésekre adott sablonválaszokból állt, a riportot pedig egy mesterséges intelligencia (AI) csinálta, a lap munkatársai viszont csupán a cikk legvégén tüntették fel ezt a cseppet sem elhanyagolható tényt. 

98100355
Michael Schumacherről 2013 decembere óta szinte semmit nem tudni
Fotó: AFP

A cikk nagy port kavart a Forma-1 szurkolók körében, így nem is annyira meglepő, hogy a Die Aktuelle bocsánatot kért a Schumacher-családtól, és azonnali hatállyal kirúgta Anne Hoffmann főszerkesztőt, aki úgy döntött, hogy a mesterséges intelligencia segítségével készített interjút a hétszeres világbajnokkal. A botrány kirobbanása után a Die Aktuelle igazgatója, Bianca Pohlmann leszögezte, hogy „a cikk egyáltalán nem felel meg az általuk jónak látott újságírás normáinak". 

Súlyos árat fizettek a kamu Schumacher-interjúért

A bocsánatkéréssel azonban nem ért véget a történet, mivel a Schumacher-család jogi útra terelte az ügyet és beperelte a német magazint és a Funke Mediengruppe kiadót (Németország harmadik legnagyobb újság- és folyóirat-kiadója) a hamis interjú megjelenése miatt. A Schumacher család által tavaly indított kártérítési perben a müncheni bíróság most ítéletet hozott, ami szerint 

Hoffmann és a Die Aktuelle magazin bocsánatkérése nem volt elegendő, ugyanis a német legendának 200 ezer euró (77,5 millió forint) kártérítést kell fizetnie a kiadónak

 - számolt be róla a racingnews365.

Nem ez volt egyébként az első eset, hogy a Die Aktuelle ízléstelen módon próbált hasznot húzni Schumacher balesetéből: 2014-ben címlapon hozták le Corinna és Michael Schumacher közös fotóját azzal a felirattal, hogy „Ébren”. A cikkből viszont kiderült, hogy nem Schumachert ébresztették fel a mesterséges kómából, hanem olyan emberekről írtak, akik korábban felébredtek hasonló helyzetből. 

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről