Vágólapra másolva!
A Forma-1 legújabb versenyzője, Liam Lawson megdöbbentő nyilatkozatott tett: a pályafutását Daniel Ricciardo helyén az RB ülésében folytató pilóta szerint a szülei még a házukat is eladták, hogy ő versenyezhessen.

Rengeteg türelem és az oldalvonal melletti várakozás után Liam Lawson végre Forma-1-es pilótának nevezheti magát.

F1 Grand Prix Of The Netherlands 2024 Qualifying
Liam Lawson veszi át Daniel Ricciardo helyét
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Liam Lawson születi még a házukat is eladták

Csütörtökön a Red Bull és fiókcsapata, az RB megerősítették az F1 egyik legrosszabbul őrzött titkát, miszerint az új-zélandi váltja Daniel Ricciardót a csapatnál, reményei szerint ezzel megágyazva annak, hogy jövőre egész évben velük lehessen - írja a Motorsport.

A Forma-1-et elérni és az ottani húsz ülés egyikéért bejelentkezni már maga is elég nehéz, de ahogy a legtöbb tengerentúli versenyzőnek, Lawsonnak is kisebb csoda kellett, hogy Európából észrevegyék. Ahhoz azonban, hogy a legmagasabb szintre juthasson, egy ponton Európába kellett költözni, szóval Lawson 16 évesen összepakolt, hogy a német F4-es bajnokságban szerepelhessen a holland Van Amersfoort Racing színeiben, hála egy új-zélandi szponzor támogatásának.

Viszont ehhez nagyon nagy áldozatot kellett hoznia szüleinek, erről a Red Bull Talking Bull podcastjában beszélt:

„A szüleim és az egész családom rengeteget adott ebbe, főleg az elején, a gokartosok között. A szüleim eladták a házukat, hogy versenyezhessek. Ez nagyon durva. Abszolút mindent megadtak, hogy versenyezhessek, még a gokartosok között is, annyira drága.”

Lawson hozzátette, nem fejezte be a középiskolát sem, viszont annak nagyon örült, hogy mehetett az álmait üldözni.

"Mindig vannak nehéz részei, de sose fordult meg bennem az, hogy túl nehéz ez nekem és haza akarok menni.”

Ám hiába tett meg mindent, a Forma-1-es álmai már 17 évesen összetörni látszottak, amikor hazament az új-zélandi Toyota Winter Seriesben versenyezni. Lawson szerencséjére a 2019-es Toyota Racing Series nyitókörén a lelátón egy megfigyelő is részt vett, nem is akárki, a Red Bulltól Helmut Marko, aki Lawson idősebb csapattársát, Lucas Auert, az akkor a Red Bull akadémiáján cseperedő növendéket akarta megnézni. Lawson az FIA F3-ban és F2-ben tökéletesítette tudását, Piastri ellen harcolva, együléses kalandjait a Red Bull támogatásával egy Ferrari GT3-as autóval egészítve ki a DTM-ben, ahol második lett a bajnokságban.

Miután 2022-ben az F2-ben harmadik lett, 2023-ra a Red Bull a tartalékjává tette, ekkor pedig a Super Formulában is versenyezhetett. Aztán amikor Ricciardo a Holland Nagydíjon eltörte a csuklóját, Lawson vette át a helyét a következő öt fordulóban. Remek vendégszereplése rövidtávon megbonyolította a Red Bull helyzetét, mivel Cunoda Júki és Ricciardo kapták így is a két RB-ülést 2024-re, ő pedig ismét tartalék lett.

De amit a Red Bull az átnevezett RB-csapatba kerülő versenyzőktől vár, az annak megmutatása, hogy a jövőben Red Bull-versenyzők lehetnek. 

Mivel egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Ricciardo erre már nem képes, Lawsonnak adják meg a lehetőséget, hogy megverje Cunodát ennek érdekében.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!