Vágólapra másolva!
A 2024-es Forma-1-es szingapúri futamot rajt-cél győzelmet aratva Lando Norris nyerte meg. A McLaren brit pilótája mögött Max Verstappen és Oscar Piastri végzett, ők állhattak fel a dobogóra az F1-es Szingapúri Nagydíjon, amely során az ezen a pályán rendezett 15 versenyből először fordult elő, hogy nem volt biztonsági autós fázis.

A szezon 18. versenyhétvégéjének első két napját a mclarenes Lando Norris uralta, a brit pilóta meg is szerezte a pole pozíciót az időmérőn. Mögüle a világbajnoki címvédő Max Verstappen, a két Mercedes és a csapattárs Oscar Piastri rajtolt az F1-es Szingapúri Nagydíjon, míg a két Ferrari és Sergio Pérez egyaránt a legjobb nyolcon kívülről indult el a villanyfényes, meleg, száraz, de párás körülmények között megrendezett futamon. Ugyanakkor Norris a korábbi öt rajtelsősége közül egyik alkalommal sem tudta megőrizni a vezetését az első kör végére, így izgalmasnak ígérkezett már a verseny eleje is. Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo lágy, Kevin Magnussen, Lance Stroll, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü kemény, a többiek közepes keverékű gumikon rajtoltak el.

Forma-1, F1, Szingapúri Nagydíj, 2024, futam, rajt
Lando Norris maradt az élen az F1-es Szingapúri Nagydíj futamán, a rajt után
Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

Norrisnak ezúttal magabiztosan sikerült megőriznie az első helyet, az első körben az élmezőnyben csak Oscar Piastri és Nico Hülkenberg között volt nagyobb csata, míg hátrébb Franco Colapinto rajtolt remekül. Norris a folytatásban fokozatosan lépett el Verstappentől, aki hasonlóan tett a két Mercedesszel. Piastri és Hülkenberg viszont nem Russellre közeledett, a lassabb tempójukkal inkább feltartották a mögöttük haladó pilótákat. 

A 16. körben már 10 másodperc fölé nőtt Verstappen lemaradása, a holland viszont ekkor 8 mp-cel vezetett Hamilton előtt, 

akinek az autóján a lágy gumikat a 18. körben cserélte le a Mercedes keményekre. Piastri közben felzárkózott Russellre, nagy csata folyt az aktuális 3-4. helyért.

Forma-1, F1, Szingapúri Nagydíj, 2024, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton szenvedett az autójával és a kemény abroncsokkal a korai kerékcsere után
Fotó: MOHD RASFAN / POOL / AFP

Féltávhoz közeledve sorra kapták a kemény abroncsokat a közepeseken rajtoló versenyzők, Russell a bokszkiállása után Hamilton elé tért vissza, az élmezőnyből Piastri és Leclerc tartott ki a legtovább az eredeti gumijain. A 39. körben, 

miután mindenki teljesítette a kerékcserét, Norris, Verstappen, Russell, Hamilton, Piastri, Sainz, Alonso, Leclerc, Hülkenberg és Pérez volt az első tíz sorrendje. 

Ugyanakkor valószínűnek tűnt, hogy a friss kemény keverékű abroncsain Piastri és Leclerc is előzni fog még néhány helyet. Az ausztrál ezt hamar meg is tette Hamiltonnal szemben, így az utolsó húsz kört Russell mögött, a negyedik helyen kezdhette. Sőt, a 45. körben aztán a britet is megelőzte, így a hajrát a harmadik pozícióban kezdte, és 18 másodperces lemaradásból üldözhette Verstappent. 

Az egyre nagyobb előnyben autózó Norris saját magával versenyzett, két alkalommal is hozzáért a falhoz a McLarenje, de az autója épségben maradt annyira, hogy ne essen vissza a tempója.

Forma-1, F1, Szingapúri Nagydíj, 2024, McLaren, Lando Norris
Lando Norris az élen nagy magányában autózva többször is frászt hozott a rajongóira
Fotó: Lillian SUWANRUMPHA / AFP

Tíz körrel a vége előtt Leclerc Hamiltont is megelőzte, és a hajrában még a falhoz érő Russellre is felzárkózott, megelőzni viszont már nem tudta. A leggyorsabb körért járó plusz egy pontot Lando Norris a hajrában nem őrizte meg, hiszen a legvégén a talán utolsó F1-es futamát teljesítő Daniel Ricciardo elvette azt tőle.

A 15. Szingapúri Nagydíj volt az első ezen a pályán, amelyen nem volt biztonsági autós fázis, 

az itt megszokotthoz képest viszonylag eseménytelen verseny végén pedig tehát a McLaren brit versenyzője örülhetett, aki pályafutása harmadik F1-es futamgyőzelmét aratta, és ezzel tovább, 52 pontra faragta a lemaradását az összetettben. Norris mellett Verstappen és Piastri lett dobogós, mögöttük Russell, Leclerc, Hamilton, Sainz, Alonso, Hülkenberg és Pérez lett a pontszerzők sorrendje.

Így áll a vb-pontverseny a szezon 18. futama, az F1-es Szingapúri Nagydíj után

  • Hat versennyel az idény vége előtt a 331 pontos Max Verstappen vezeti a világbajnoki összetettet a 279 pontos Lando Norris és a 245 ponttal rendelkező Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny negyedik helyén a 237 pontos Oscar Piastri áll, mögötte Carlos Sainz 190, Lewis Hamilton 174, George Russell 155, Sergio Pérez pedig 144 ponttal rendelkezik.
  • A konstruktőrök között a McLaren 516 ponttal vezet, 41 ponttal megelőzve a második Red Bullt, és 75-tel a harmadik Ferrarit.

A 2024-es Forma-1-es szezon október 18. és október 20. között az austini Amerikai Nagydíjjal folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!