Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Több mint egy évszázada porosodott egy raktárban - kiderült, hogy egy vagyont ér

Ancient,Greek,Marble,Bas-relief,Of,Funerary,Stele,Depicting,An,Amazonomachy
Vágólapra másolva!
Több mint 130 elteltével derült ki egy skóciai múzeum raktárában tárolt ókori görög kőtábláról, hogy nem egyszerű másolatról van szó, mint azt eddig gondolták, hanem egy rendkívüli értéket képviselő eredeti leletről.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban kutatók felfedezték, hogy a Skót Nemzeti Múzeumok gyűjteményében tárolt, 2000 éves márványtáblán lévő ókori görög felirat valójában egy végzős osztály évkönyve lehet. A több mint 130 éven át ott porosodó tábla szövegét eddig nem fordították le teljesen, de néhány lelkes múzeumi szakember most nekifogott a feladatnak.

Eddig azt hitték, hogy replikáról van szó, és nem egy, az első századból származó eredeti kőtábláról.

A kutatók nemrégiben kezdték tanulmányozni a leletet, Peter Liddel, a Manchesteri Egyetem munkatársának vezetésével. Liddel és társai megállapították, hogy a kőbe vésett felirat nem más, mint egy tömör iskolai évkönyv, amely azon fiatal férfiak nevét tartalmazza, akik befejezték az egyéves polgári és katonai képzésüket, amit ephebaténak neveztek akkoriban, görögül.

A márványtábla 31 nevet sorol fel, néhány esetben becenevek formájában, ami a végzősök közötti összetartozást és baráti viszonyt jelzi. A kutatók úgy vélik, hogy ez a 31 név csak az osztály harmada lehetett, a teljes létszám nagyjából száz fő volt, egytől egyig férfiak.

A felirat a "Caesaré" kifejezéssel zárul, ami Claudius császárra, az ókori Római Birodalom negyedik uralkodójára utal, aki Kr.u. 41-től 54-ig uralkodott. A megfogalmazás azt jelzi, hogy a felirat az ő uralkodása alatt készült.

A MaxiNews.hu idézi Margaret Maitland vezető kurátort, aki szerint a tábla az első bizonyítéka annak, hogy az 1. században azokat is bevonták az athéni oktatási rendszerbe, akik nem voltak állampolgárok. Ezek az emberek általában más országokból érkeztek vagy korábban rabszolgaként éltek. 

image

Csillagászati összeget érő kincseket találtak a vikingek aranykorából

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a dán partoknál nemrégiben olyan értékes kincsek kerültek elő, amelyek a kutatók szerint a vikingek aranykorából származnak. Értéküket több millió dollárra becsülik.

A kincsek között vannak aranyból és ezüstből készült ékszerek, fegyverek és más tárgyak. 

A régészek szerint a kincset egy viking hajó legénysége rejtette el, miután megtámadtak egy kolostort. A hajó valószínűleg egy viharban süllyedt el, a kincs pedig a tengerfenéken maradt.

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről