Rendkívüli állapotot hirdettek a haltetemekkel elárasztott városban

Vágólapra másolva!
Rendkívüli állapotot hirdettek a görögországi Vólosz városában, melynek kikötőjét több százezer haltetem lepte el. A döbbenetes esemény az országos hivatalok figyelmét is ráirányította a város nehézségeire, ahonnan már eddig is elmaradtak a turisták.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdettek a görögországi Vólosz városában, melynek kikötőjét több százezer elpusztult hal teteme árasztotta el a napokban. Miként az Origo arról beszámolt, a szakértői állásfoglalások szerint a halpusztulásra a tavalyi, minden korábbinál nagyobb áradások következtében került sor. 

Haltetemek árasztották el Vólosz kikötőjét Görögországban, a hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek a városra
Fotó: MTI/ Hacipolitisz Nikolaosz

Tavaly ugyanis az északabbra fekvő Thesszália-síkságot víz árasztotta el. Az áradások újratöltöttek egy közeli tavat, amelyet 1962-ben a malária elleni küzdelem jegyében leeresztettek. A tó normális méretének háromszorosára duzzadt. Azóta a tó vize drasztikusan visszahúzódott, és az édesvízi halakat a vóloszi kikötő felé kényszerítette, amelynek vize a Pagasetic-öbölbe és az Égei-tengerbe ömlik, ahol az állatok nem tudnak életben maradni, így elpusztultak.

A kutatók a közeli folyó torkolatánál nem helyeztek ki hálót, így amikor a halak elérték a tengert, a sós víz valószínűleg azonnal megölte őket.

A DW beszámolója szerint a hatóságok 

egy hónapon át, szeptember 30-ig tartó rendkívüli állapotot hirdettek Vólosz városában a halpusztulás miatt.

Egyúttal ígéretet tettek arra, hogy azonnali pénzügyi segítséggel és más módokon is igyekeznek tompítani a kialakult helyzet hatásait, mely már a második súlyos környezeti katasztrófa egy éven belül a térségben.

A helyzet romlásának megakadályozása érdekében a hatóságok különleges hálót feszítettek ki a közeli folyó torkollatába, hogy elejét vegyék további nagy mennyiségű haltetem tengerbe jutásának. Közben szünet nélkül zajlik a haltetemek gyűjtése, az elpusztult állatokat teherautókon szállítják el, majd elégetik őket.

A legutóbbi információk szerint már 100 tonna felett jár az összegyűjtött tetemek súlya.

A városnak illetve a régiónak az elviselhetetlen szagot árasztó, környezeti katasztrófával fenyegető haltetemek újabb csapást jelentenek azt követően, hogy a tavalyi brutális árvizek következtében a régió turisztikai forgalma mintegy 80 százalékkal visszaesett. A helyi vendéglátósok szövetségének képviselője úgy fogalmazott, hogy 

a halpusztulás a mi pusztulásunkhoz is vezethet,

feltéve a kérdést, hogy ki az a látogató, aki ezek után városukat választaná úti céljául.

A városi kereskedelmi kamara nyilatkozatában közölte, vizsgálják annak törvényi lehetőségeit, hogy a város gazdasága segítséget kaphasson a kialakult nehéz helyzetben. Az ügyészségi hivatal egyúttal vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy pontosan milyen okok és körülmények vezettek a krízis kialakulásához.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!