Az árvíz miatt lezárnak több HÉV-állomást is

Vágólapra másolva!
Az árvíz miatt újabb intézkedésként szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, a szerelvények üzemkezdettől a Batthyány tér helyett csak a Margit híd, budai hídfőig, a felszínen kialakított ideiglenes végállomásig járnak. Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók, amiről időben tájékoztatja az utasokat a BKK.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Budapesten, amely a közösségi közlekedés járatait is érinti. 2024. szeptember 18-án, szerdán lezárják a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a H5-ös HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A szerelvények megváltozott menetrend szerint, Szentendre/Békásmegyer felől a Margit híd, budai hídfő állomásig járnak. A Margit híd, budai hídfőnél a vonatokra a felszínen kialakított ideiglenes végállomásnál lehet felszállni. 

Szerdától a Margit hídnál, a HÉV-megállóhoz vezető lépcsőket lezárják, azok nem használhatók. A következő napokban a Batthyány téren a Duna felőli, a villamosmegállókhoz vezető lépcsőknél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet majd használni, a felszín a buszvégállomásra vezető lépcsőn érhető majd el. 

A BKK és a MÁV-HÉV munkatársai hangbemondásokkal, információs táblákkal, a Margit híd, budai hídfő állomásnál pedig személyesen is segítik az utasok tájékozódását. Ennek ellenére a BKK arra kéri a szentendrei HÉV-en utazókat, hogy útvonalukat még indulás előtt tervezzék meg.

Lezárják a Margit híd HÉV-végállomás peronján áthaladó kerékpárutat is. Ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, a BKK az Árpád fejedelem úti kerékpársáv használatát javasolja.

A Duna magas vízállása miatt bevezetett további korlátozások:

  • Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, azokon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be.  A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.
  • A 26-os autóbusz nem közlekedik a Margitsziget lezárása miatt.
  • A 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban.
  • Lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • A 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.
  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. 
  • Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon. 

Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket, de addig is érdemes figyelemmel kísérni a bkk.hu/arviz oldalt - írja a Budapesti Közlekedési Központ sajtóköleménye.

A magyarországi árvízveszélyről

íródott összes cikkünket megtalálja az Árvízveszély Magyarországon dossziénkban, a percről-percre tudósításunkat a legfrissebb fejleményekről pedig itt olvashatja. Az árvíz miatt változik a tömegközlekedés menetrendje Budapesten.

Arról is beszámoltunk, hogy Pintér Sándor sajtótájékoztatót tartott az évtized áradásáról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!