Kínai külügyminiszter: Magyarország ötlete volt a Béke barátai csoport megalakítása - videó

Szijjártó Péter az ENSZ Civilizációk Szövetsége baráti csoport ülésén.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Vang Ji kínai külügyminiszter köszöntötte Magyarországot az ukrajnai válság tárgyalásos megoldását célzó, Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért pénteken New Yorkban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint Vang Ji a Béke barátai csoport alakuló ülésén aggasztónak nevezte az ukrajnai csatatéri fejleményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a béke egyelőre nincs a láthatáron. 

Rámutatott, hogy a világ és különösen a globális Dél egyre több országa ismeri fel, hogy nincs megoldás a harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne.

Hangsúlyozta, hogy a válságból egyedül a politikai rendezés jelenthet reálisan kiutat, és ezért a mostani ülés célja is az, hogy erősebb legyen a hangja a tűszünet és a béketárgyalás mellett érvelőknek.

Ismertette a brazil-kínai béketervet, amely szavai szerint széles körű támogatást élvez világszerte, s azt is kiemelte, hogy nem szabad feladni a béke reményét, dolgozni kell érte, illetve a deeszkalációért.

Az ENSZ Civilizációk Szövetsége baráti csoport ülése.
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A kínai külügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi közösségnek szilárdan a béke oldalán kellene állnia, azért kellene küzdenie.

Emlékeztetett az oroszok és az ukránok közös történelmére, s úgy vélekedett, hogy akármennyire mély is ma a feszültség, vissza kellene térnie a feleknek a tárgyalóasztalhoz. Valamint kitért arra is, hogy tiszteletben kell tartani minden állam szuverenitását, területi egységét és függetlenségét.

Felszólalásában Vang Ji köszöntötte Magyarországot a Béke barátai csoport megalakításának ötletéért, ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek célja nem az, hogy valamelyik fél mellé álljanak, vagy már létező platformokat cseréljenek le.

Ehelyett szavai szerint az a cél, hogy a globális Dél minél több állama dolgozzon a béke feltételeinek és légkörének megteremtésén. Végül leszögezte, hogy a Béke barátai csoport nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó ország előtt.

UN-CHINA-WANG YI-GDI-EVENT
Felszólalásában Vang Ji köszöntötte Magyarországot a Béke barátai csoport megalakításának ötletéért.
Fotó: Xinhua via AFP / Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Bízunk benne, hogy sikerül eloszlatni a háború sötét felhőit

- összegzett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alakuló ülés előtt arról számolt be, hogy Kína és Brazília vezetésével tizenöt ország ül össze New Yorkban, köztük Szaúd-Arábia, Egyiptom, Törökország, Mexikó, Kenya, Zambia és Kazahsztán. 

Tájékoztatása szerint mindössze három európai országot hívtak meg: Magyarországot, Franciaországot és Svájcot.

A tárcavezető leszögezte, hogy hazánk támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában, és a kínai-brazil béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra.

Az egész világnak elege van már abból, hogy Európában nem képesek az európaiak vagy a transzatlanti közösség véget vetni ennek a háborúnak

- mondta.

Szijjártó Péter felszólalását az ENSZ Civilizációk Szövetsége baráti csoport ülésén itt hallgathatja meg:

🇺🇳 Felszólalás az ENSZ Civilizációk Szövetsége baráti csoport ülésén

🇺🇳 Felszólalás az ENSZ Civilizációk Szövetsége baráti csoport ülésén

Posted by Szijjártó Péter on Friday, September 27, 2024

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ENSZ-nek fontos feladatai vannak a fegyveres konfliktusok békés rendezésében, ezért Szijjártó Péter a nagyhatalmak közötti tárgyalások előmozdítására kérte az ENSZ-főtitkárt. A kérdés az, hogy mi a leggyorsabb út a békéhez.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!