Kisorosziban többnapos elszigeteltségre készülnek az árvíz miatt – videó

Vágólapra másolva!
A Duna vízgyűjtő területein hatalmas esőzések voltak az elmúlt napokban, ezért most az évtized legsúlyosabb árvize fenyegeti Magyarországot. Kisorosziban úgy készülnek, hogy akár 6-8 napra is elszigetelődhetnek.
Vágólapra másolva!

A Duna vízszintje óráról órára, gyorsan emelkedik, a szakértők szerint azt sem lehet kizárni, hogy akár a 2013-as rekord közeli szintet is elérheti majd a vízállás. Kisoroszi polgármestere, Molnár Csaba a hirado.hu-nak elmondta, hogy a lakosság és az infrastruktúra megmentése érdekében rendkívüli intézkedéseket vezettek be. 

Elmondta, hogy a teleülés felkészül arra, hogy a vízszint elérheti akár a 2013-as 890 centiméteres magasságot is. 

Elrendelték a harmadfokú védekezési fokozatot, valamint a lakosságot úgy készítették fel, hogy akár 6-8 napra is elszigetelődhetnek a külvilágtól. 

Ez a legnagyobb probléma jelenleg, hogy Kisoroszi teljesen elszigetelődhet, és ennek megfelelően kell megoldanunk az ellátási kérdéseket”

- mondta Molnár Csaba. 

Az önkormányzat biztosítja, hogy az élelmiszer ellátás zavartalan legyen, valamint orvosi és tűzoltói ügyeletek is lesznek. A legrosszabb esetben nagy teljesítményű motorcsónakokkal kell kell majd átvinni a folyón az embereket. 

"Ezek azok a problémák, amiket most kezelünk”– tette hozzá a polgármester. 

Homokszákok és a gátak megerősítése 

A településen folyamatban van a gátak megerősítése és a homokzsákok elhelyezése. „Ezzel jól haladunk, és egyelőre minden a menetrend szerint megy” – mondta Molnár Csaba. Hozzátette, hogy

 az egész település összefogott, a falugyűléseken sok önkéntes jelentkezett a munkákra. 

Az árvízvédelmet az odaküldött vízügyi szakemberek és a speciális mentők is segítik. A polgármester elmondása szerint egyelőre van elég emberi és anyagi erőforrás, de folyamatosan ellenőrzik a helyzetet. 

Árvízhelyzet a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyűn 2024. szeptember 16-án
Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs 

Szükség van evakuálásra 

Számíthatnak az önkormányzat segítségére azok, akiknek el kell hagyniuk az otthonaikat. Van, aki csak a bútorait pakolja fentebb, másoknál teljes evakuálásra van szükség, és minden holmijukat egy biztonságos tárolóba viszik. Akik úgy érzik, hogy elég fóliával és homokzsákkal védekezniük, azok is megkapják a szükséges anyagokat. A polgármester hozzátette, hogy a 2013-as árvíz alatt szerzett tapasztalatok sokat segítenek most. 

A település a felkészülés során minden segítséget megkapott a kormánytól, például technikai eszközt, anyagi támogatást, vagy személyi segítséget. 

Megfelelő időben kaptuk meg a szükséges támogatásokat, beleértve a speciális mentőosztag segítségét is

– mondta a polgármester. 

A lakosságnak is üzent 

Molnár Csaba arról biztosította az ott élőket, hogy mindent megtesznek az árvíz elleni védekezésben. 

A 2013-as árvíz tapasztalatait felhasználva minden eszközzel fel vagyunk készülve a mostani árvízi szint kezelésére. Tudással és erőforrásokkal rendelkezünk, hogy megóvjuk a települést

– mondta a polgármester. 

A legfrissebb előrejelzések szerint az árvíz szintje 30-40 centivel alacsonyabb lesz, mint 2013-ban. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország 11 éve nem látott árvízzel néz szembe, emiatt Orbán Viktor Visegrádon irányította az árvíz elleni védekezést kedden.

Az árvízről percről-percre tudósítunk, a legfrissebb vízállás-előrejelzés itt olvasható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!