Magyar Péter megint mellébeszél a mentelmi jogáról

Vágólapra másolva!
A Tisza Párt elnöke bejelentette, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, minden büntetőügye kapcsán lemond a mentelmi jogáról. - írta a Tűzfalcsoport blog az X-en. Ez azt jelenti, hogy a valóságban nem fog lemondani.
Vágólapra másolva!

A blog szerint ez a kérdés látszólag nem egyértelmű, majd felidézte, hogy a Le Soir nevű napilap 2022 decemberében arról számolt be, hogy  

 a Katargate-botrány középpontjában álló egyik vezető európai parlamenti képviselő lemondott parlamenti mentelmi jogáról, hogy a belga igazságügyi hatóságok kihallgathassák.

Ugyanakkor a Európai Parlament eljárási szabályzata 5. cikkének (2) bekezdése világosan kimondja, hogy a parlamenti mentelmi jog nem a képviselő személyes kiváltsága, hanem a Parlament egésze és képviselői függetlenségének garanciája. 

Tehát

a képviselő nem mondhat le róla a mentelmi jogáról. 

 A blog tisztázta, hogy amennyiben az illetékes nemzeti hatóságok egy EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére kérik az Európai Parlamentet, egy hivatalban lévő vagy volt EP-képviselő maga kérheti a mentelmi jogának fenntartását, védelmet, ugyanakkor arról önként nem mondhat le. 

Így pedig Magyar Péter ajánlata 

egyoldalúnak tűnhet, ami lényegében az egész javaslatra árnyékot vet, függetlenül annak tartalmától.

Vagyis Magyar Péter nem fog lemondani a mentelmi jogáról.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!