A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNKopasz Bálint
11:00Kajak-kenuKajak 1000m 1. forduló 3. futam
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

A cseh kormány megbuktatására készül az ellenzék

Vágólapra másolva!
Pénteken szavaznak arról a bizalmatlansági indítványról, amelyet a cseh ellenzék nyújtott be a kormány ellen. Vladimir Spidla miniszterelnök helyzetét nehezíti, hogy az ellenzéki frakciók mellett néhány kormánypárti képviselő is elégedetlen a jelenlegi vezetéssel.
Vágólapra másolva!

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be kedden a Vladimír Spidla miniszterelnök vezette szociáldemokrata többségű cseh koalíciós kormány ellen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS). A cseh parlament alsóháza, a képviselőház kedden úgy határozott, hogy a kormány sorsát eldöntő szavazást pénteken délelőtt tartják.

"A kormány egyre mélyebb válságba dönti Csehországot, árt az ország érdekeinek, ezért úgy véljük, hogy le kell váltani" - ismertette pártja álláspontját a parlamentben Miroslav Topolánek, a polgári demokraták elnöke. Miroslav Grebenícek, a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke megerősítette, hogy pártja képviselői pénteken támogatni fogják a polgári demokraták indítványát, s a kormány menesztésére fognak szavazni.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a két ellenzéki pártnak együttesen 99 képviselője van, ami kevés a kormány leváltásához. A három párti kormánykoalíció szociáldemokrata frakciójában azonban néhány képviselő elégedetlen a kormány politikájával és ellenzi az államháztartási reform tervezetét, amelynek vitája második olvasatban éppen most kezdődött, s ezért nem biztos, hogy a bizalmi szavazáskor a kormányzat mellé áll. A bizalmatlansági indítvány vitája már csütörtökön délután megkezdődik.

Spidla, aki kedd délelőtt majdnem két órán át tanácskozott a három koalíciós párt frakciójának tagjaival, a találkozó után elismerte, hogy egyelőre még nem minden kormánypárti honatya támogatja a reformtervezetet, ami a kabinet bukását eredményezheti még akkor is, ha a pénteki bizalmi szavazás a kabinet számára kedvező eredménnyel végződne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!