Vészhelyzeti ülést hívtak össze Iránban, súlyos a helyzet

Vágólapra másolva!
Mohamad Mokber első alelnök vezetésével Iránban vasárnap este összehívták a kabinet vészhelyzeti ülését az Ebrahim Raiszi elnököt és Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert szállító helikopter balesetét követően - jelentette az IRNA helyi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

  A tájékoztatás szerint Mokber, aki az iráni törvények alapján Raiszi esetleges halála esetén átveszi a kormányzati teendőket, újabb intézkedéseket rendelt el az államfő felkutatására. A sötétség beálltával a mentőcsapatok gyalog, viszontagságos időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között folytatták a keresést. A mentőalakulatok száma időközben 65-re emelkedett. A kutatásban a fegyveres erők tagjai is részt vesznek. A Tasznim iráni hírügynökség szerint a baleset helyszínét sikerült meghatározni.

Ebrahim Raíszi iráni (b) és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a két ország által a határfolyó Arakszon épített Kiz-Kalaszi duzzasztógát avatóünnepségén Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal

Az iráni kormány a szomszédos Törökország segítségét kérte a mentőakcióhoz, amelyhez különösen éjjellátó készülékekkel felszerelt helikoptereket igényeltek.  Az este folyamán hegyimentő alakulatok is megérkeztek a Teherántól több mint 600 kilométerre az azeri Nahicseván exklávé határához közeli Zsolfa városának térségébe, ahol a baleset helyszínét feltételezik.

   Értesülések szerint kilencen voltak a helikopteren. Az utasok sorsáról egyelőre nincsenek információk, bár Mohszen Manzúri kormányzati ügyekért felelős alelnök az állami televíziónak adott interjújában részletek feltárása nélkül azt állította, hogy sikerült többször is kapcsolatba lépniük a helikopter legénységével.

 Az IRNA úgy tudja, egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú helikopterről van szó. Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A szerencsétlenség feltehetőleg a rossz időjárási körülmények miatt történt a visszaúton.
Ahogy azt korábban megírtuk, Irán elnöke, Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. 

A helikoptert leszállás közben érte baleset és lezuhant. 

A helikopteren utazott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is, valamint Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője. Több mentőcsapat is a keresésükre indult kutyákkal és drónokkal felszerelve, de az időjárás, az erős szél és az eső nehezíti a munkájukat.