Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Jamaicára is lecsapott a Beryl hurrikán, legalább egy ember meghalt

Vágólapra másolva!
A karibi térségben tomboló Beryl hurrikán szerdán Jamaicára is lecsapott, a viharos szél és eső pusztításának legalább egy halálos áldozata volt a szigeten a hatóságok tájékoztatása szerint. Egy helyi nő úgy halt meg, hogy az otthonára dőlt egy fa. A kormányfő arra kérte az embereket, hogy sürgössen meneküljenek el a hurrikán elől.
Vágólapra másolva!

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első nagy trópusi vihara eddig legkevesebb tíz ember halálát okozta a térségben. Richard Thompson, a jamaicai katasztrófavédelem igazgatója egy meghalt emberről számolt be a sajtónak. 

Mint mondta, a nő házára rádőlt egy fa.  

Jamaica déli partvidékén mentőcsapatok evakuálták az áradások elől menekülőket. Csaknem ezer embert helyeztek el átmeneti szállásokon - fűzte hozzá Thompson.

Andrew Holness, Jamaica miniszterelnöke szerdán országszerte kijárási tilalmat rendelt el a rendkívüli időjárás miatt, a sziget fő repülőtereit bezárták, és az utcák is kiürültek. A kormányfő felszólította a lakosságot, hogy sürgősen hagyják el a vihar útjába eső, veszélyes régiókat.

Jamaica-szerte áramkimaradások voltak, és számos partmenti utat elmosott az ár.

Ralph Gonsalves, a karib-tengeri Saint Vincent és Grenadine-szigetek miniszterelnöke egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a Beryl a "a földdel tette egyenlővé" a szigetet. "Mindenki hajléktalanná vált... Herkulesi feladat lesz az újjáépítés" - fogalmazott.

Szerda estére a trópusi vihar szeme már Kingstontól 160 kilométerre nyugatra járt, és az óránként akár 209 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán a Kajmán-szigetek felé tartott az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

A meteorológia szolgálatok hurrikánriasztást adtak ki a mexikói Yucatán-félszigetre is, amelyet csütörtökön éjjel érhet el a vihar.

Mexikóban a helyi hatóságok megkezdték a lakosság kitelepítését, a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyja el otthonát.

A népszerű turistaparadicsom, Cancún homokos partjairól a tengeri teknősök tojásait is biztonságba helyezték. A helyi környezetvédelmi hivatal közösségimédia-bejegyzése szerint 93 fészekből több mint tízezer tojást ástak ki és szállítottak el.

A városban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni.

Laura Velazquez, a mexikói polgári védelem vezetője egy helyi rádiónak nyilatkozva a Cancúnban és a közeli Tulumban lakó turistáknak azt tanácsolta, hogy keressenek menedéket a hotelek pincéiben, ha a hurrikán megérkezik.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egy rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú hurrikán halad az Atlanti-óceánon a Karib-tengeri Windward-szigeteken keresztül Mexikó irányába. Az előrejelzésekben a szakemberek 3 méter magas hullámokat, és 150 millimétert meghaladó esőt jósoltak. A hurrikán hétfő reggel érkezett meg a szigetekhez és szörnyű pusztítást végzett a térségben. A viharok miatt több ezer ember maradt áram nélkül. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről