Több mint 20 emberrel a fedélzetén eltűnt egy helikopter

Vágólapra másolva!
Több mint 20 emberrel a fedélzetén eltűnt egy helikopter Kamcsatkán.
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy helikopter három fős személyzettel és 19 turistával a fedélzetén az Oroszország távol-keleti részén található, turisták körében kedvelt Kamcsatkán – közölték szombaton Petropavlovszk-Kamcsatszkij, a kamcsatkai határterület székhelyének hatóságai.

A tájékoztatás szerint a rádiókapcsolat a Mi-8-as típusú helikopterrel megszakadt.

Egyelőre nem tudni, mi történhetett. 

Egyes értesülések szerint az orosz labdarúgó-szövetség igazgatója és felesége is a gépen utazott.

A kamcsatkai terület kormányzója közösségi médiában közzétett bejegyzésében erősítette meg, hogy a helikopter eltűnt.

mi-8
Kamcsatkán lezuhanhatott egy Mi-8-as helikopter, turistákkal a fedélzetén (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Vadim Artyukhin / Unsplash / Vadim Artyukhin

A TASZSZ hírügynökség katasztrófavédelmi forrásai szerint a légi jármű röviddel azt követően tűnt el a radarról, hogy a személyzet rádiós bejelentkezést végzett, melyben nem jeleztek semmilyen észlelt repülési problémát.

A helikopter a Vacskazsec vulkánhoz tartott, de a tervezett időpontban nem szállt le Nyikolajevka faluban. A térségben lévő sűrű köd miatt egyelőre nem tudtak légi keresést indítani, és a helyi katasztrófavédelmi szervek szerint a földi kutatást egyebek között az is nehezíti, hogy a repülési útvonalon nincsenek utak.

A friss információk szerint az eltűnt helikopter a Vityaz-Aero nevű légitársaság flottájában repült, és nagyjából 25 km-re tartózkodott Nyikolajevka falujától, mielőtt eltűnt, és a helyi idő szerint 7 óra 15 percre tervezett rádiókapcsolatot sem sikerült felvenni vele.

Az orosz hatóságok közlése szerint egy másik légitársaság gépeivel megkezdte az eltűnt helikopter felkutatását, miközben egy másik Mi-8-as típusú helikoptert és egy csoport vészhelyzeti mentőt is előkészítettek arra, hogy a turistákat szállító gép után induljanak. Egyúttal bejelentették: nyomozati vizsgálat indul 

a légi közlekedés biztonságára vonatkozó szabályok és előírások potenciális megsértése miatt.

Az oroszországi félsziget népszerű utazási célpont. Különösen augusztusban gyakoriak a természeti szépségeiről ismert Kamcsatkán a turisztikai helikopterutak, de a félsziget szeszélyes időjárása miatt nemritkán balesetek is elő szoktak fordulni.

A mostani baleset alig egy hónappal követte a július 25-én, Kaluga megyében történteket. Akkor műszaki hiba miatt zuhant le egy katonai helikopter, legénységének valamennyi tagja meghalt.

A Times of India videós összeállításban foglalta össze az eddig is mert részleteket:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!