Magyarországra is hatással lehet Zelenszkij bejelentése

Vágólapra másolva!
Ukrajna nem kívánja meghosszabbítani a Gazprommal kötött megállapodást az orosz földgáz Európába történő szállításáról – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Zerkalo Nyegyeli tudósítása alapján.
Vágólapra másolva!

A Mandiner közölte, hogy a jelenlegi szerződés már idén decemberben le fog járni, amelyet az ukrán elnök nem kíván meghosszabbítani. Az oroszok részéről azonnal érkezett a válasz: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy 

Kijev újabb döntése súlyos anyagi nehézségeket fog kiróni az európaiakra. 

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ezen vezetékeket leszámítva - mely Ausztria, Szlovákia és Magyarország irányába szállít - léteznek még alternatív útvonalak, mégpedig Törökországon keresztül. 

Többet kell majd fizetniük az energiáért, és ez tovább gyengíti az iparuk versenyképességét. Az Egyesült Államok cseppfolyósított földgázáért még többet kellene fizetnie Európának, de ezt az ukránok pontosan tudják

– mutatott rá Peszkov.

A lap emlékeztetett, hogy a magyar kormány már ez idáig is számos megoldással igyekezett garantálni a magyar fogyasztók energiabiztonságát, ám az Európai Bizottság a támogatás helyett büntetéssel fenyegetőzik.

Mint ahogyan korábban megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tihanyban megrendezett Tranziton a következőket fogalmazta meg:

Az Európai Bizottság fellépésének hiánya azt támasztja alá, hogy Brüsszelből küldhették az utasításokat Ukrajnának arra, hogy okozzon problémákat Magyarország és Szlovákia energiaellátásában is az orosz Lukoil kőolajtranzitjának ellehetetlenítésével.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány az elmúlt hetekben sokat dolgozott azon, hogy mindenfajta átmeneti megoldásokkal rövid és középtávon is garantálni tudja hazánk kőolajellátásának biztonságát.

Most már nagyon közel vagyunk egy olyan megoldáshoz, amely hosszú távon is garanciát jelent arra, hogy a korábbi éveknek megfelelően menjen a kőolaj-együttműködés Oroszország és Magyarország, illetve Oroszország és Szlovákia között

- tudatta.

A magyar külügyminiszter júliusban a közösségi oldalán igazi sikertörténetnek nevezte a magyar és a török együttműködést. Úgy látja, a két ország közötti kereskedelmi forgalom újabb rekordot döntött, tavaly már a 4 milliárd dollárt is meghaladta.

Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál

- fogalmazott a tárcavezető. Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország földgázellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül; tavaly mintegy 6 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!