Kis híján halálra szúrta magát a gerelyével, most elszántan készül a vb-re a magyar atléta

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, női gerelyhajítás, selejtező, A csoport, Szilágyi Réka, 2021.08.03.
Hungary's Reka Szilagyi competes in the women's javelin throw qualification during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 3, 2021. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Úszónak készült, gerelyhajító lett belőle, de az álmát, hogy olimpikon legyen, nem adta fel. Még az sem vetette vissza, hogy kis híján agyonszúrta magát a saját gerelyével. Szilágyi Réka olyan lendülettel és elszántsággal készül a budapesti atlétikai világbajnokságra, hogy annak csak egy jó eredmény lehet a vége.

Origo: Micsoda energiával, vitalitással vette fel a telefont, mindig ilyen kirobbanó hangulatban van?
Szilágyi Réka: Szerencsére igen, ilyen a személyiségem, általában jó kedvem van, boldog vagyok, mert nagyon szeretem, amit csinálok. Most is épp edzésről jövök, megvolt a mai második is, úgyhogy jöhet a pihenés.

A délután ezek szerint általában már könnyebb, nem annyira melós?
Igen, általában maradok ilyenkor a strandon, kicsit úszkálok, pihengetek, olvasgatok, most rossz idő volt, úgyhogy hazajöttem.

Egy-egy lángos le szokott csúszni időnként?
Nem, nem nagyon eszem lángost, figyelek a súlyomra, de néha azért megengedek magamnak ilyesmiket.

Szigorú diétán van, nehéz tartani?
Azt mondanám, hogy fel van építve. Megvan, hogy mikor mit eszem, nem szeretek eltérni tőle, mert utána sokkal nehezebb visszatérni a ritmushoz. Nekem ez nem nagy áldozat, mert tudom, hogy ha odafigyelek, akkor könnyebben tudom mozgatni magam, nekem ez egy befektetés.

Megvan már a kvalifikációja a budapesti világbajnokságra?
A tavalyi eredményeim alapján már szinte biztosan kvalifikáltam magam, de csak akkor lesz biztos, amikor ott dob az ember, én tényleg csak abban hiszek. Július végén lesz hivatalos, de tényként kezelem, hogy ott leszek a vb-n.

Szilágyi Réka a tokiói olimpián Forrás: AFP/Ben Stansall

Milyen eredményt vár magától?
Mindig azt szoktam mondani, hogy az a célom, hogy ki tudjam magamból hozni a legjobbat, akkor elégedett vagyok. De ha számokat kell mondanom, akkor 60 méter fölötti eredmény jó lenne, habár igazából biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Hogy ez helyezésben mire lehet elég, azt nem lehet tudni, most úgy gondolom, hogy olyan 61méter körüli dobás kell majd a döntőhöz, szóval még az is sikerülhet.

Izgatott a vb-vel kapcsolatban?
Nagyon várom, igen, tele vagyok pozitív érzésekkel. Jó lesz megmutatni kicsit, hogy milyen egy ilyen világbajnokság, és hogy milyen a gerelyhajítás. Örülök, hogy sok hazai szurkoló ki tud jönni, a családtagjaim, a barátaim is láthatják testközelből, hogy olyan az egész, mint egy olimpia.

Eltökélten küzd az olimpiai részvételért Forrás: Getty Images/Cameron Spencer

Hogyan lett önből gerelyhajító?
Tíz évig úsztam versenyszerűen, közben jártam atlétikai diákolimpiára is. Ahhoz, hogy az úszásban magasabb szintre lépjek, fel kellett volna költöznöm Budapestre, de akkor még túl fiatal voltam hozzá. Ezért kipróbáltam az atlétikán belül mindent, és mivel az úszás miatt nagyon lazák voltak a vállaim, a gerely feküdt nekem. Emlékszem,

amikor először eldobtam pár méterre, annyira tetszett, ahogy csinosan szállt, hogy elhatároztam, hogy gerelyhajító leszek.

Onnantól céltudatosan mentem előre, három év múlva már negyedik lettem az ifi vb-n. Hat éves korom óta az az álmom, hogy olimpikon legyek, mindent ezért csinálok.

Még a komoly sérüléseket is vállalja...
Igen, többször is előfordult már, hogy a gerely belém szúródott. Egyszer az történt, hogy le volt szúrva, de olyan szögben, hogy nem láttam, és belesétáltam. Innen már vicces, de valójában súlyos volt, mert 8 centire belém szúródott. Az orvos azt mondta, hogy ha egy centivel mélyebbre megy a bordáim között, akkor vége. Engem viszont nem ijesztett meg, két nap múlva már mondtam, hogy engedjenek ki, mert edzenem kell.

És a másik eset?
Akkor meg aláfordult a bokám edzés közben, amikor léptem, és nem kidobtam a gerelyt, hanem leszúrtam magam elé és belehasaltam. Szerencsémre annyira kemény volt a hasam, hogy visszapattantam róla, úgyhogy azóta is nagyon odafigyelek a has edzésekre, hogy megvédjem magam (nevet).

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.

Mindent egy helyen az Eb-ről