Vágólapra másolva!
Luc Robitaille, a Los Angeles Kings 35 éves balszélsője a Detroit Red Wings csapatához szerződött. Ezzel az NHL egyik legeredményesebb csapata 48 óra leforgása alatt két extraklasszissal - bár koros extraklasszissal - erősített, a másik a 36 éves Dominik Hasek, a világ talán legjobb kapusa.

Robitaille két évre írt alá Mike Ilitch klubelnök együtteséhez azok után, hogy a "Királyoknál" csökkenteni akarták fizetését. Robitaille évi 4,5 millió dollárt keres majd Detroitban, s ha a harmadik, opciós évét is kihasználja, akkor abban 3 millió üti a markát.

A 35 éves csatár hétfőn még nem is gondolt arra, hogy elhagyja az Angyalok Városát, ám a Királyok szakmai vezetése az új szezonra 3,5 millió dollárra akarta csökkenteni a szabadúszói státusba került játékos bérét. Robitaille ezen annyira "felhúzta" magát, hogy azon nyomban telefonált Ken Hollandnek, a Vörös Szárnyak általános igazgatójának: szívesen menne Detroitba. Holland csak ennyit mondott: "Cool", ami körülbelül úgy fordítható: "Pompás!" Robitaille párját ritkító pályafutásából ugyanúgy csak egyvalami hiányzik, mint Hasekéból: a Stanley Kupa. Ezt a hiányt Detroitban mindketten pótolni akarják.

Robitaille-jal a legutóbbi szezonban 82 meccsen 37 gólt és 51 gólpasszt, azaz 88 pontot jegyző szupersztárt igazolt a Detroit. Luc bekerült a szezon második legjobb ötösébe, Pavel Bure és Mario Lemieux mellé a csatársorba. Nem akármilyen társaság...

15 éves NHL-karrierje alatt Robitaille nyolcszor játszott az All-Star meccsen, három szezonban ötvennél több gólt ütött. 1986-ban az év újonca lett (Calder Trophy), első nyolc szezonját a Kingsnél játszotta, majd 1994-ben a Pittsburgh Penguinhez szerződött. Újabb egy évet követően a New York Rangers következett, onnan ment vissza 1997-ben Los Angelesbe.

Robitaille pályafutása alatt az alapszakaszban 1,124 meccsen 590 gólt és 648 gólpasszt szerzett, a playoffban 53 gól és 64 assziszt a mérlege.

A Vörös Szárnyak egyidejűleg eladták a Boston Bruinsnak Martin Lapointe-t, aki négy évre 20 millió dollárt kap. A Red Wings minden idők egyik legöregebb NHL-csapata lesz, a gárda korosabb kulcsemberei a playoff idején ennyi idősek lesznek:

Igor Larionov, 41 éves
Chris Chelios, 40
Dominik Hasek, 37
Steve Yzerman, 37
Luc Robitaille, 36
Brent Gilchrist, 35
Fredrik Olausson, 35
Brendan Shanahan, 33

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)

Mindent egy helyen az Eb-ről