Vágólapra másolva!
A Boston Celtics vezérkara ismét Arnold "Red" Auerbachot nevezte ki a klub elnökének. A 84 éves élő legenda korábban 27 évig töltötte be ezt a posztot, amitől Rick Pitino érkezése után kellett megválnia. Pitinótól viszont a Celtics vált meg az elmúlt szezon derekán, a krónikus eredménytelenség okán.

"Úgy gondoljuk, ez volt a helyes lépés", nyilatkozta Jeff Twiss, a Celtics sajtószóvivője. "Másszóval: az elnöki tisztség visszakerült jogos tulajdonosához."

Az egykor vörös hajú - ma már tar - Auerbach 1950 és 1966 között a Celtics edzője volt, eközben kilenc NBA-bajnoki cím fűződött a nevéhez. Ezzel párhuzamosan, 1950-től 1984-ig klubigazgató (general manager), 1970 és 1997 között klubelnök volt.

Amikor 1997-ben leszerződtették a mágusnak hitt Pitinót, Auerbachot az alelnöki poszttal kínálták meg, ugyanis Pitino elnök-edzőként dolgozott. Pitino 2001 januárjában mondott le 3 1/2 szezont követően, melynek során a Celtics 102 győzelem mellett 146 vereséget szenvedett, s egyszer sem jutott be a playoffba.

Auerbach egyébként - edzői és elnöki zsenialitása mellett - azzal vált híressé, hogy amikor a meccsek vége felé biztossá vált a Celtics győzelme - számos alkalommal volt erre példa... -, előhúzott a mellényzsebéből egy gyárkémény méretű szivart, és rágyújtott.

Ch. Gáll András

Mindent egy helyen az Eb-ről