A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Végül pénteken este nyolckor (tévé-meccsen) és szombaton déli fél tizenkettőkör csap össze Újvidéken a magyar és a szerb-montenegrói női kosárlabda-válogatott, mindkét együttesnek ez lesz a - két felvonásos - főpróba a jövő pénteken kezdődő görögországi Európa-bajnokság előtt. Papp Krisztina szerdán délelőtt még csak kímélő mozgást végzett, este viszont már teljes erőbedobással edzett, ő is utazik a Vajdaság fővárosába, de hogy tagja lesz-e az Eb-különítménynek, az újvidéki teljesítményétől függ.

Rátgéber László szövetségi kapitány különösképpen Csákány Emőke edzésmunkájával és a felkészülési mérkőzéseken mutatott játékával elégedett, a szolnoki bedobó - Iványi Dalmával, Englert Orsolyával, Károlyi Andreával és Eördögh Edittel együtt - Európa-klasszis kosaras. A mezőnyposztokon tehát nincs gond, a szakvezető szerint az említett kvintett nagyszerű teljesítményével sikerült megverni például az Európa- és világbajnoki ezüstérmes Oroszországot. (A magyarok egyébként kilenc előkészületi találkozójukból hetet megnyertek, csupán az Európa-bajnok Franciaországtól és Ausztráliától kaptak ki egyszer-egyszer.)

A centerposzton annál sanyarúbb a helyzet. A rutinos Seres Éva sokat sérült, most is fájlalja a lábát, Papp Kriszta is lábadozik Achilles-sérüléséből, a nagy tehetségnek tartott Cserny Réka pedig - Rátgéber szerint, s ezt a próbameccsek tapasztalatai is alátámasztják - nem sokat fejlődött a Harvard egyetemen, sőt... Már ami a kosárlabdát illeti, mert amúgy jó tanuló.

Rátgébernek egyébként is megvan a véleménye a tengerentúli egyetemi csapatokban való szereplés hasznáról. Egy-két kivételtől eltekintve - például Iványi Dalma, csak hát ő már előzőleg is remek kosaras volt - nem fejlődnek a mieink az amerikai főiskolákon, mert jobbára gyengécske együttesekhez kerülnek.

Ugyancsak az "amerikai átok" része, hogy a Dél-Karolina egyetemen végzett Ujhelyi Petra - a jelenlegi egyetlen igazi pozíciócenterünk - csapatával, a Detroit Shockkal bejutott a WNBA döntőjébe, s bár az egykori BSE-kosaras nem jut szóhoz Bill Laimbeer edző gárdájában, mégsem engedik haza, így már végleges, hogy nem játszhat Görögországban.

Ch. Gáll András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!