Vágólapra másolva!
Szerencsés esetben akár már szerda este vb-elődöntőbe juthat s ezzel kvalifikálhatja magát az olimpiára a magyar nőikézilabda-válogatott. A rijekai középdöntő második napján ehhez Norvégiát kellene legyőzni, s amennyiben az ukránok sem botlanak a németek ellen, a Mocsai-csapat csütörtöki mérkőzése már csak arról döntene, hogy első vagy második helyen jutnak a négy közé Radulovicsék.

Akár ma eldőlhet az elődöntőbe jutás kérdése a magyar nőikézilabda-válogatott számára a horvátországi világbajnokságon, igaz, ehhez alapfeltétel lenne a Norvégia elleni győzelem. Mocsai Lajos szövetségi kapitány nem is titkolta, a középdöntővel új fejezet kezdődött, s itt ismét meg kell harcolni minden egyes sikerért.

A norvégok ugyan egy Ukrajna elleni vereséggel kezdték a tornát, ám a szakemberek figyelmeztettek: nem szabad lebecsülni a skandinávokat, 1999-ben úgy nyertek világbajnokságot, hogy a csoportmeccsek során Hollandiától kaptak ki. A vb hivatalos kiadványa úgy értékeli az együttest, ugyan nincsen már a csapatban Grini, Goksör, Haltvik vagy Davidsen, de két olyan kivételes tudású kapussal, mint a magyarok mumusai, Tjugum és Leganger, vagy a Hammerseng, Hórsaker, Lunde trió abszolút esélyes a gárda a világbajnoki címre.

Mindkét csapatban akad egy-egy sérült, a magyaroknál Tóth Tímea, aki várhatóan most is kimarad a keretből, a másik oldalon pedig a már emlegetett Gro Hammerseng. Az Ikast játékosa még a románok ellen kapott egy kemény ütést a hátára és a csípőjére, s ugyan a németek ellen megpróbálkozott a játékkal, pár perc után lecserélték, s nem erőltették szereplését.

"Nem tudom, mi lesz, fáj a hátam, az edzést ki is hagytam. Majdnem egy napom van pihenni, meglátjuk, tudok-e játszani" - nyilatkozta a csapat kapitánya az Aftenposten című lapnak, azaz fel kell rá készülni, a védekezés és a támadójáték alappillére mindent elkövet majd, hogy ott legyen társai között. (Érdekesség, hogy helyettese, Kristine Lunde a németek ellen csapata egyik legjobbjaként kilenc gólt szerzett.)

A skandinávok elleni mérlegünk nagyon jó: 60 mérkőzésen 45 magyar győzelem, két döntetlen, s mindössze 13 norvég siker született. Sajnálatos, hogy ezek a győzelmek javarészt az utóbbi évtizedre estek. Az utolsó három találkozáskor nem is sikerült nyerni: tavaly augusztus 24-én Egerben a norvégok 24-21-re nyertek, majd jött a decemberi, farumi Eb-középdöntő, ahol hihetetlen peches góllal (Pálinger bevédett egy félpályáról elvégzett, időn túli szabaddobást) 24-23-ra ismét az északiak diadalmaskodtak.

Utoljára bő egy hónapja, november 7-én a Möbelringen-kupa első fordulójában mérkőzött meg egymással a két gárda, a találkozó 26-26-os döntetlent hozott, Radulovics 13, Siti 5, Lovász 4, Kirsner 3, Bohus 1 gólt szerzett.

Amennyiben ma nyerne a csapat, s Ukrajna legyőzné a németeket, az utolsó, ukránok elleni meccstől függetlenül már elődöntős lenne a Mocsai-csapat. Vereség és német siker esetén pedig csütörtökön újabb ki-ki meccs várna a lányokra.

az állás az 1. forduló után:
1. Ukrajna 5 pont (84-82)
2. Magyarország 4 (95-82)
3. Norvégia 4 (89-81)
4. Németország 2 (88-87)
5. Szlovénia 2 (79-92)
6. Románia 1 (76-87)

Mindent egy helyen az Eb-ről